Opettaja kasvattaa lapsia tulevaisuutta varten

Opettaja kasvattaa lapsia tulevaisuutta varten - Marita Reinikan haastattelu

 
Marita Reinikka
työskentelee opettajana Länsimetsän koulussa Vaasassa.

”Tämän vuoden suurin muutos on uusi opetussuunnitelma, jota ajetaan edelleen sisään”, Marita kertoo.

Hänen mukaansa opettajalla on nykyisen opetussuunnitelman myötä oikeus keskittyä siihen, mikä on olennaisinta kunkin luokan kannalta. ”Vähentää myös kiireen tuntua, kun keskitytään yhteen kokonaisuuteen kerrallaan.”

”On upeaa, että opettajalla on vapaus valita, miten haluaa opettaa jonkun teeman. Tämä pedagoginen vapaus on yksi työni hyvistä puolista. Samoin kuin mahdollisuus irrottautua perinteisestä opettajajohtoisesta opetuksesta ja siirtyä oppilaslähtöiseen ja toiminnalliseen opetukseen.”

”Myös työparin ja muiden kanssatoimijoiden kanssa tehtävä yhteistyö on todella antoisaa. Työmäärä pienenee, kun suunnittelemme kollegan kanssa opetusta yhdessä. Suosittelen tätä kaikille opettajille, se on tärkeä tuki myös henkisesti.”

Muutokset haaste, ei uhka

Työnsä huonona puolena Marita mainitsee määrärahojen niukkuuden. ”Oppimateriaalit ovat vanhoja, eivätkä vastaa nykyisen opetussuunnitelman raameja. Opettajan ammatissa työajasta menee nykyään iso osa opetuksen ulkopuoliseen työhön. Osa siitä on tärkeää ja tukee opetustyötä, mutta ei kaikki.”

Marita unohtaisi kuitenkin ajatuksen, jonka mukaan koulussa oli ennen kaikki paremmin.  ”Aina pitää muistaa, että kasvatamme lapsia tulevaisuuteen ja ottaa itsekin katse eteenpäin. Opettajan on hyvä ottaa muutokset haasteena, ei uhkana. ”

Marita on valmistunut luokanopettajaksi Hämeenlinnan opettajankoulutuslaitoksesta 1990-luvun alussa. Länsimetsän koulussa hän on työskennellyt vuodesta 2000, ennen sitä Tiistilän koulussa Espoossa.

Tervetuloa kurkkaamaan Länsimetsän koulun arkeen ja juhlaan blogissa http://lansimetsankoulu.blogspot.fi

Otteita opettaja Marita Reinikan työviikosta Vaasassa näet Kuntarekryn Instagram-tililtä!
#opettajanviikko  #omatyö

Katso opettajien avoimet työpaikat ja muut avoimet työpaikat Kuntarekryn hakusivulta.