Skip to main content

Ensimmäiset päivät kesätöissä

24.5.2019 12:06

Ensimmäiset päivät kesätöissä

Ensimmäiset työpäivät uudessa työpaikassa ovat jännittäviä. Siinä ei ole mitään ihmeellistä. Mutta kaikkien aikojen ensimmäinen työpäivä aivan ensimmäisessä työpaikassa - usein kesätöissä - on vielä monin verroin jännittävämpää. Minkälaista on tehdä työtä? Joka päivä?

Taltuta jännitystä ajatuksella, että jokaisella on ollut joskus ensimmäinen työpäivä. Työkokemuksen puutteen korvaa asenne: innostus ja halu oppia. Osoita oikeaa asennetta aivan käytännössä: tervehdi ja kerro, että olet kesätyöntekijä. Kysy neuvoa ja ohjeita. Toimi niiden mukaan. Jos olet epävarma, suorititko tehtävät oikein, pyydä palautetta. Jos korjattavaa, korjaa heti.

Useimmissa työpaikoissa on selkeä perehdytysprosessi, joka on vastuutettu useammalle henkilölle. On inhimillistä, ettei koneisto aina toimi saumattomasti. Kärsivällisyys onkin kesätyöntekijän parhaita ominaisuuksia. Toisena tulee huumorintaju - kaikessa opettelussa tulee joskus vastoinkäymisiä ja on helpompaa, jos niille voi nauraa.

Jos kesätyöntekijöitä tulee samalla kertaa useita, on tilanne kaikille uusi. Kannattaa sanoa kaverille ääneen, jos joku asia kummastuttaa. Hän todennäköisesi ihmettelee samaa ja voitte yhdessä pähkäillä.

Kahvitauolla kannattaa tehdä tuttavuutta niin muiden kesäduunareiden kuin vakituistenkin kanssa. Jos työpaikalla on harrastustoimintaa, varma tapa tutustua on mennä mukaan vaikkapa futiskerhoon tai sählytreeneihin. Monilla työpaikoilla hyväkuntoiset kesäduunarit ovat odotettu ja toivottu vahvistus pelikentälle.

Erehtyminen on tärkeä osa oppimista ja erehtymisen sietämistä on hyvä harjoitella jo kesäduunissa. Kuuntele, keskity ja pyydä apua - siitä se lähtee!

Kuvassa Frida, joka oli harjoittelussa viime kesänä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella.

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista