Kun työtä on takana pari viikkoa, olet toivottavasti jo saanut palautetta. Palautteen antaminen normaali käytäntö työelämässä, eikä se missään nimessä tarkoita mitään kielteistä. Se on yksinkertaisesti keino kertoa työntekijälle, missä hän on onnistunut ja missä hän voisi kenties ehkä parantaa.
Monesti kesätyöntekijän palaute annetaan työtehtävien lomassa kiitoksena, kehuna, ohjeena tai neuvona. Varsinainen palautekeskustelu on erikseen varattu keskusteluhetki esimiehen ja työntekijän kesken. Sille varataan erikseen aika ja tarkoitukseen sopiva, rauhallinen paikka.
Jos olet koko kesän töissä, voisi sinulla olla kaksi varsinaista palautekeskustelua: toinen työjakson puolivälissä ja toinen jakson päättyessä. Näin sinulla on mahdollista muuttaa työskentelytapaasi, jos siihen tulee toiveita. Ole myös itse aktiivinen keskustelussa: kysele ja pyydä kommentteja. Ne hyödyttävät sinua tulevissa kesätöissä ja ylipäänsä työelämässä.
Palautekeskustelu toimii myös toisin päin. Voit kertoa esimiehellesi, jos sinulla on pulmia työtehtävien suorittamisessa, niille ei ole riittävästi aikaa tai varusteissa on toivomisen varaa. Ole tässäkin aktiivinen, sillä näin voit vaikuttaa sekä omiin että työtovereidesi työskentelyolosuhteisiin.