Skip to main content

Uuteen työpaikkaan heti loman jälkeen?

24.7.2019 19:18

Uuteen työpaikkaan heti loman jälkeen?

Moni meistä aloittaa uudessa työpaikassa heti loman jälkeen. Uusi työ voi kihertää mielessä jo loman aikana.

Taltuta jännitystä ajatuksella, että sinut on valittu tehtävään, koska olit siihen sopivin. Sinulla on juuri ne taidot ja ominaisuudet, jotka työnantajasi halusi.

Ensimmäisen päivän ja viikon ohjeet kuulostavat kovin arkisilta, mutta tässä ne ovat: tervehdi, tutustu, juttele, kysy ja KYSY!

Useimmissa työpaikoissa on selkeä perehdytysprosessi, joka on vastuutettu useammalle henkilölle. On inhimillistä, ettei koneisto aina toimi saumattomasti. Kärsivällisyys onkin uuden työntekijän parhaita ominaisuuksia. Toisena tulee huumorintaju - kömmähdykset voi kuitata naurulla.

Ensimmäisinä viikkoina kannattaa panostaa verkostoitumiseen. Toisten kanssa tulee juttuun helpommin kuin toisten. Lähesty ensin näitä helppoja. Liity kahvitunnin keskusteluihin, kerro itsestäsi jotain, vaikkapa harrastuksista. Kysy vastakysymyksiä ja osoita olevasi kiinnostunut siitä, mistä työtoverisi juttelevat.

Uudessa tehtävässä kannattaa olla aluksi nöyrä. Työtoverisi tuntevat työtehtävät ja organisaation, sinä et vielä. Oma osaaminen kannattaa toki tuoda esiin, mutta syvällisempi näkemys organisaatiosta on kuitenkin hyödyksi ennen suurempien totuuksien lausumista.

Erehtyminen on osa oppimista. Omalle epämukavuusalueella meneminen ei ole mukavaa, mutta se nopeuttaa oppimista. Myös työtoverisi ovat käyneet saman tien ja heille haasteesi ovat omakohtaisesti koettuja.

Kuuntele, keskity ja pyydä apua. Ole myös armollinen itsellesi!

Kuvassa Annica Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta. Kuva otettiin, kun hänet valittiin ensihoitajan tehtävään viime kesänä.

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista