Skip to main content

Ingressi on maistiainen CV:n sisällöstä

28.8.2019 13:11

Ingressi on maistiainen CV:n sisällöstä

Monissa CV:tä käsittelevissä jutuissa puhutaan ingressistä. Mutta mikä oikein on ingressi ja ennen kaikkea minkälainen on hyvä ingressi?

Kun teet vapaamuotoisen CV:n, päätät itse sen sommittelusta. Toki kannattaa noudattaa selkeää perusrakennetta ja vakiintunutta logiikkaa (lue lisää CV:n tekemisestä), mutta moni tiivistää kaikkein keskeisimmän sisällön pieneen tekstiblokkiin sivun yläosaan.

Mikä ingressissä on olennaisinta? Se vaihtelee kirjoittajan työkokemuksen, koulutuksen, ominaisuuksien ja tehtävän mukaan. Jos sinulla on juuri oikeanlaista työkokemusta tehtävään, tiivistä se ingressiin. Koulutus on aina CV:n keskeinen osa-alue. Kun sinulla on jotain merkityksellistä siihen liittyen, kerro se. Jos puolestasi olet vielä työelämän alkutaipaleella, tuo asenteesi ja hyvät ominaisuutesi esiin.

Ingressin tekeminen ei ole helppoa. Jokaisen lauseen täytyy olla merkityksellinen ja kertoa rekrytoijalle jotain olennaista sinusta. Hyvin laadittu ingressi on kuin portsari, se kutsuu peremmälle eli lukemaan lisää. Ja huom! hyvä portsari ei koskaan jää jaarittelemaan turhia.

Ingressin mitta on 3-4 lyhyttä lausetta. Lyhyt lause tarkoittaa päälausetta, toki poikkeus on joskus paikallaan. Paikka on sivun ylälaidassa, monet asemoivat sen oikeaan reunaan ja noin kolmannekseen sivun leveydestä. Muusta tekstistä poikkeava asettelu tuo ingressille huomiota. Rivejä kertyy 3-5. Jos tekstiä on enemmän, et ole tiivistänyt tarpeeksi.

Jos ingressi painottuu ominaisuuksiisi, harkitse huolella sanavalintaa. Tuo persoonaasi oikeasti esiin ja vältä latteuksia. Hyvin usein ingressissä lukee ympäripyöreitä lauseita tiimipelaamisesta, kokonaisuuksien hallitsemisesta, yksityiskohtien huomioimisesta jne. Pyri parempaan ja persoonallisempaan.

Kaikki tiedämme, että CV kannattaa räätälöidä tehtävän mukaan. Se ei kuitenkaan aina ole mahdollista. Ingressi tarjoaa tässä pienen oikopolun. Jos et muuta ehdi, ehdit kuitenkin päivittää muutaman lauseen. Ja useimmissa tapauksissa ne ovat juuri ne tärkeimmät lauseet.

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista