Skip to main content

Itsensä kehuminen on taitolaji

27.9.2019 15:07

Itsensä kehuminen on taitolaji

Kun haet työpaikkaa, joudut perustelemaan, miksi olet hyvä valinta. Ei riitä, että kerrot työhistoriasi ja osaamisesi. Sinun pitää myös luoda odotuksia ja luvata.

Työnantaja etsii henkilöä, joka ratkaisee hänen ongelmansa. Ensimmäinen ongelma on löytää sopiva henkilö avoinna olevaan tehtävään. Valinnan myötä ratkeavat muut ongelmat.

Totta pitää puhua, mutta kerro miksi juuri sinä olet se paras valinta. Katso osaamistasi ulkopuolisen silmin ja monelta kantilta. Mistä olet saanut kiitosta? Missä tiedät olevasi muita parempi? Vaatimattomuus ei ole työnhakijalle eduksi.

Esittele osaamistasi niin, että tulet jollain tavoin käsitelleeksi 70–80% hakuilmoituksessa toivotusta ominaisuuksista. Ole konkreettinen ja kuvaile, mitä olet tehnyt. Verbi on suomeksi teonsana, joten käytä tekemistesi kuvailussa verbejä. Käännä näkökulmaa vielä niin päin, että päähuomion saavat ne asiat, jotka sait valmiiksi.

Lue myös: Työhakemus - tässä hyvät vinkit

Minä olen niiiin hyvä!

Itsensä kehuminen on suomalaiselle tunnetusti vaikeaa, mutta työpaikka menee parhaimmaksi arvioidulle henkilölle. Huom! Paras voi olla myös olemalla sopivin tehtävään. Taustalla on viisaus: sopivasta saa ajan kanssa pätevän, pätevästä ei välttämättä koskaan sopivaa. Siispä sinusta voi tehdä parhaan esimerkiksi myös oikea asenne, into oppia, joustavuus ja sopivuus tiimin. Monesti juuri tiimisopivuutta arvostetaan ja sen merkitys korostuu valinnassa.

Sopivuus ei tietenkään ylitä koulutusvaatimuksia. Vaikka olisit kuinka hyvä tyyppi tahansa, se ei tuo sinulle lääkärinpestiä.

Tutustu organisaatioon jo hakuvaiheessa, jossa voisit alustavasti ymmärtää toiveita tiimisopivuudesta. Osuvatko ne yhteen omien ajatustesi kanssa? Jos kyllä, sitten älä arkaile.

Näin kehut itseäsi

Loppuun vinkki itsensä kehumiseen. Mitäpä jos päästäisitkin äänen sinua kehuneet henkilöt. Tässä siitä muutamia esimerkkejä:
- Esimieheni tapasi sanoa, että jos Tiina ei tätä osaa, niin sitten meille tarvitaan koulutusta.
- Pitkäaikainen kollegani totesi usein, että annetaan Matin hoitaa palaute, hän osaa valita sanansa oikein
- Asiakkailtani kuulin monta kertaa, että halusivat hoitaa asiat juuri minun kannassani. Olin niin nopea, joustava ja yhteistyökykyinen.

Tutustu avoimiin työpaikkoihin >>

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista