Skip to main content

Kolme keskeistä työhaastattelukysymystä

25.9.2019 09:28

Kolme keskeistä työhaastattelukysymystä

Kun työhakemuksesi johtaa haastatteluun, valmistaudu siihen huolella etukäteen. Tästä jutusta saat vinkit, kuinka vastat kolmeen tyypilliseen työhaastattelukysymykseen:

  • Kerro jotain itsestäsi?
  • Mitkä ovat huonot puolesi, missä olet epäonnistunut?
  • Miksi meidän pitäisi valita juuri sinut?

Pohdi omaa osaamistasi ja miten se sopii työnantajan toiveisiin. Mitkä ovat vahvuutesi ja missä sinun täytyy ehkä kehittää taitojasi? Jos kehittämislistalle tulee useampi kohta, älä lannistu. Monet työnantajat arvottavat sopivuuden korkealle. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö vaadittua tutkintoa tai kelpoisuutta tarvitsisi olla. Kyllä tarvitsee, mutta puuttuvia taitoja voi oppia, kunhan asenne ja tiimisopivuus ovat kohdallaan.

Työhaastattelu ei ole ainoastaan vastaamista kysymyksiin, se on myös kysymistä. Siihenkin jutun lopussa vinkki.

Kerro jotain itsestäsi?

Kerro itsestäsi jotain kysymyksestä selviät helpoimmin, kun sinulla on selkeä rakenne vastaukseen ja olet pohtinut sisällön etukäteen. Hyvä rakenne on koulutus, kokemus ja persoona. Jos olet ollut jo pitempään työelämässä, aloita työkokemuksella. Kun pidät rakenteesta kiinni, vastauksestasi tulee looginen, jäsennelty ja muistat helpommin, mitä olet ajatellut sanoa.

Kun kerrot itsestäsi, kerro jotain yksilöidympää kuin että olet sosiaalinen, tavoitteellinen ja aloitekykyinen. Esimerkiksi että olet ollut vuosia partiossa (sosiaalisuus) ja treenaat puolimaratonille (tavoitteellisuus) ja perustit ystäviesi kanssa käsityökerhon (aloitteellisuus). Voit lisätä vielä muutaman persoonallisen yksityiskohdan kuten että olet intohimoinen sienestäjä, harvennussaha pysyy käsissäsi, rivitanssin askeleet sujuvat vaikka unessa.

Mitkä ovat huonot puolesi?

Kaikilla meillä on huonoja puolia, joten jos niitä ei sinulla olisi, olisi vaikea uskoa vilpittömyyteesi. Ole rehellinen, mutta kukapa haluaisi huolimattoman kirjanpitäjän tai epäsosiaalisen opettajan. Kerro huonoista puolistasi ja mieti, ovatko ne kriittisiä tehtävän kannalta.

Kun kerrot epäonnistumisista, kerro myös, miten selvitit tilanteen, mitä opit ja miten muutit omaa toimintaasi.

Miksi meidän pitäisi valita juuri sinut?

Mieti vastaukseksi ainakin kolme hyvää perustetta. Kahden kannattaa olla organisaatiosta lähteviä: jo opiskeluaikana tähtäsit sinne töihin, johtamismalli on saanut kiitosta, olet kuullut hyvää organisaatiosta, koet työn merkitykselliseksi…

Muut perusteet lähtevät sinusta itsestäsi tai tavoitteistasi: ominaisuutesi soveltuvat tehtävään, sinulla on arvokasta osaamista, tavoittelet tiettyä työkokemusta, haluat käyttää osaamistasi ihmisten hyväksi… Muista myös lisätä perusteluihin, että jos sinulta puuttuisi jokin taito, olet valmis panostamaan sen hankkimiseen.

Kysymykset työnantajalle

Tutustu työnantajaan ennen haastattelua ja mieti, mitä kysyt, kun sinulle todennäköisesti tarjotaan siihen tilaisuus. Kysymykset ovat erittäin suositeltavia ja ne kertovat kiinnostuksestasi. Kysy vaikkapa työn sisällöstä, tiimistä, tavoitteista tai arvoista. Jos palkka tai tehtävän vaativuusluokka on kerrottu jo työnhakuilmoituksessa, kuten usein kuntasektorilla on, älä kysy palkasta.

Lue myös: Työhaastattelu tulossa - näin valmistaudut

Tutustu avoimiin työpaikkoihin

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista