Skip to main content

Kuinka tuoda motivaatio esille työhakemuksessa

12.5.2020 14:05 Kaisa Helminen

Kuinka tuoda motivaatio esille työhakemuksessa

Motivaatio on yksi keskeinen tekijä, joka voi vaikuttaa mahdollisuuksiisi työnhaussa. Motivaation esille tuominen onkin yksi asia, johon työhakemuksessa kannattaa erityisesti keskittyä. Monille työnantajille motivoitunut ja oppimishaluinen työntekijä voi olla mielekkäin kandidaatti. Monissa tapauksissa motivaatio ja halu oppia uutta, voivat kääntyä hyödyksesi, vaikka muilla hakijoilla olisikin enemmän työkokemusta. Siksi työhakemuksessa kannattaa koulutuksen, osaamisen ja kokemuksen lisäksi painottaa myös haluasi kehittyä.

Tiedä, mikä sinua motivoi

Motivaatiota ei voi keksiä tai sitä ei voi vain napata mukaan lähikaupasta. Motivaatio voi lähteä omasta itsestäsi, tai voit saada siihen ulkopuolisen sysäyksen esimerkiksi lähipiiristäsi. Samalla tavalla tämä näkyy myös työelämässä ja työn hakemisessa. Joitakin ihmisiä töissä motivoi esimerkiksi toisten auttaminen, erilaiset mielenkiintoiset haasteet, itsensä kehittäminen tai vaikka vain palkka. Tärkeintä on kuitenkin, että itse tiedät mikä sinua työnteossa motivoi.

Kun olet miettinyt mikä juuri sinua motivoi, on sen esiintuominen paljon helpompaa myös työhakemuksessa. Voit esimerkiksi kirjoittaa ideoita ja ajatuksia motivaatiosta ylös jo ennen kuin aloitat työnhakemuksesi tekemisen. Näin ollen sinun on helpompi kirjoittaa työhakemuksesi näiden asioiden ympärille.

Tavoitteet auttavat motivaation löytämisessä

Tavoitteiden avulla motivaatiota on helpompi ylläpitää. Kun tiedät, minne olet menossa tai mikä on päämääräsi, on sen saavuttaminen myös yleensä helpompaa. Jos tavoitteesi on edetä uralla ja kasvaa työntekijänä huippuosaajaksi, ei ole huono ajatus tuoda näitä asioita esille myös työhakemuksessasi. Näin ollen rekrytoija tietää, että et ole tulossa vain töihin, vaan olet aidosti kiinnostunut kyseisestä työtehtävästä sekä itsesi kehittämisestä.

Kun tavoitteesi ovat selkeät, voit sitoa ne osaksi kyseistä työtehtävää, jota olet hakemassa. Samalla osoitat rekrytoijalle, että olet tehnyt taustatyösi ja ymmärrät millaiseen tehtävään ja organisaatioon olet hakemassa.

Näytä motivaatiosi

Motivaation kertomisessa on helppoa takertua jaaritteluun ja yleisiin ilmauksiin, kuten ”minua motivoi se, kun…”. Aina motivaation ei kuitenkaan tarvitse liittyä työelämään, vaan työn ulkopuoliset asiat voivat yhtä hyvin kertoa siitä, että sinulla on asenne kunnossa. Käytä siis kirjoituksessa esimerkkejä, miten olet aiemmin elämässäsi mennyt läpi kuuluisan harmaan kiven saavuttaaksesi jotain.

Motivaatio ei ole ainoastaan tahtoa tehdä jotain ja osoittaa olevansa paras jossain. Motivaatioon liittyy keskeisesti myös työnhakijan kyky omaksua uusia asioita ja halua yrittää, vaikkei aina onnistuisikaan. Työelämässä nämä ovat tärkeitä taitoja, joita jokainen työnantaja arvostaa. Motivaatiosi on yksi keino erottautua kilpailijoista työnhakuprosessissa, käytä sitä siis hyödyksesi.

Lue myös: Työhakemus - tässä hyvät vinkit

Avoimet työpaikat löydät täältä

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista