Vaikka kuvaa ei CV:n välttämättä vaadittaisi, käytännössä se on välttämätön, kun haluat antaa itsestäsi hyvän vaikutelman.
Monesti kuvan etsiminen on se viimeinen rutistus ja siinä kohtaa ote alkaa herpautua. Esimerkkikuvassamme keskellä olevalle henkilölle voi toki mielessään kuvitella päälaen ja korvat, vaikka ne olisivatkin rajautuneet kuvasta pois. Mutta älä jätä mitään mielikuvituksen varaan, jos oikeasti voit kertoa yhdellä silmäyksellä.
Hyvä kuva on teknisesti moitteeton, asiallinen, ei filttereitä. Kuvan tulee tukea CV:n sisältöä ja tyyliä. Jos kuva ja teksti ovat ristiriidassa keskenään, et ole uskottava ja viestisi menettää tehoa. Eli yhdistelmä lomafiilis, nenärengas ja rintakarvat eivät välitä mielikuvaa tavoitteellisesta ja motivoitunesta työntekijästä.
Vapaamuotoisessa CV:ssä on enemmän pelivaraa
Kun CV on vapaamuotoinen, kuva tarjoaa paljon mahdollisuuksia. Rajaus voi olla vaikkapa päästä varpaisiin, ja kuva asemoitu tekstin viereen sivun yläosasta alalaitaan.
Jos olet jo ollut työelämässä pitempään, laajemmalla kuvarajauksella voit viestiä helpommin dynaamisuutta ja tekemisen fiilistä. Pidä käsissäsi vaikkapa työkaluja, muistikirjaa tai tietokonetta, se tuo luontevuutta kuvaustilanteeseen.
Useimmiten CV:ssä on kuitenkin asiallinen kasvokuva, jossa hieman taustaa ympärillä. Asento mieluummin hieman kameraa kohti kuin poispäin taakse nojaten. Käskystä hymyileminen on monille haastavaa. Hymy tuo kuitenkin aina lämpöä ja lähestyttävyyttä. Ja huom! Pieni hymynkare riittää, takahampaita ei tarvitse vilauttaa.
Laadukkaalla kännykkäkameralla voit saada jo ihan hyvän kuvan. Jos kännykässäsi on muotokuvavalinta, käytä sitä. Se tarkentaa kasvoihin ja pehmentää taustaa. Tässä vielä muutama vinkki:
- valitse neutraali tausta niin, ettei siellä ole häiritseviä yksittäisiä elementtejä
- käytä luonnonvaloa
- rajaa kuva väljemmin eli niin, että kasvosi eivät täytä kuva-alaa laidasta laitaan.
Moni haluaa panostaa ammattikuvaajaan, ja usein se onkin hyvä investointi. Ota kuvaa varten mukaan useampia asuvaihtoehtoja. Huomio kiinnittyy aina väriin, joten kokeile myös muita värejä kuin mustaa tai harmaata. Ammattilainen osaa neuvoa näissä asioissa.