Skip to main content

Onnistu videohaastattelussa

23.9.2019 08:15

Onnistu videohaastattelussa

Saitko kutsun videohaastatteluun? Tuntuuko ajatus vieraalta? Se on aivan luonnollista, jos esittelet osaamistasi ensimmäistä kertaa videolla.

Harjoitus tuo nopeasti varmuutta. Sen lisäksi voit olla varma, että taidot ovat tarpeen: videohaastattelut yleistyvät vauhdilla.

Mahdollisuus kertoa videolla osaamisestaan tarjoaa työnhakijalle monia etuja. Kasvot, ilmeet ja eleet vakuuttavat aina tehokkaammin kuin musta teksti näytöllä. Asia toimii myös toisinpäin: haastattelijan nauhoittamat kysymykset välittävät mielikuvan organisaatiosta ja tiimistä – tunnette toisenne ulkonäöltä ja se on hyvä lähtökohta perinteiselle haastattelulle.

Kolmas etu sinulle on, että videolla voit tuoda persoonaasi esiin. Kilpahakijallasi voi olla timantinkova CV, mutta tyyppinä hän ei tunnu rekrytoijasta sopivalta. Sinun työkokemuksesi voi olla vielä vaatimaton, mutta persoonasi vakuuttaa juuri sinä tunnut oikealta valinnalta tiimiin. Jos nyt ei aivan rakkautta ensi silmäyksellä, niin ainakin mielenkiintoa ja positiiviset odotukset suhteesi.

Neljäs etu on yhteinen niin työnhakijalle kuin rekrytoijalle. Se on ajansäästö. Videohaastattelulla useampi saa mahdollisuuden esittäytyä, kasvokkain kun ehdittäisiin haastatella vain murto-osa.

Video ei tietenkään korvaa perinteistä työhaastattelua.

Videohaastattelun rakenne

Videohaastattelussa rekrytoija nauhoittaa 4–7 kysymystä, joihin nauhoitat omat vastauksesi. Usein vastauksen kesto on määritelty ja se on tyypillisesti 1–2 minuuttia. Vastauksen voit nauhoittaa niin monta kertaa kuin haluat. Kun olet itse tyytyväinen, lähetät vastauksen eteenpäin.

Vastaa näin videohaastattelun kysymyksiin

  1. Katso kysymykset ja luonnostele omat vastauksesi vaikkapa ranskalaisin viivoin. Ole tarkka, että vastaat juuri esitettyihin kysymyksiin etkä puhu asian sivu.
  2. Harjoittele etukäteen ja puhu vastaukset ääneen. Oma ääni voi aluksi tuntua keinotekoiselta ja oudolta, kun sen kuulee videolta. Haastattelijasi ei ajattele näin.
  3. Ole persoonallinen, mutta älä liioittele. Monella kädet lähtevät liikkeelle puhetta painottamaan. Se tuo elävyyttä ja on suositeltavaa, sillä ilmeetön ja eleetön puhe ei juuri vakuuta. Mutta liioitella ei saa.
  4. Valitse rauhallinen tausta. Katso, että valaistus on sopiva eikä esimerkiksi häikäise sinua.
  5. Ota mukava asento. Istutko vai seisotko, sillä ei ole väliä – valitse kumpi tuntuu sinulle luontevammalta.
  6. Tarkista videon nauhoittamisen jälkeen, että äänesi kuuluu hyvin ja kuva on hyvä. Kun painat Lähetä, video lukittuu eikä vastausta voi enää muokata.

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista