Skip to main content

Työnhakija on aina kauppamies

18.9.2019 09:02

Työnhakija on aina kauppamies

Kun haet työtä, myyt osaamistasi ja ammatillista persoonaasi työnantajalle. Teet tätä myyntityötä sekä CV:ssä että sen oheen liitettävässä saatekirjeessä, jota kutsutaan myös työhakemukseksi.

Kuntarekryn lomakkeen osana on usein kenttä vapaamuotoiselle hakemustekstille. Käytä aina mahdollisuus perustella myös omin sanoin, miksi sinä olet oikea valinta tehtävään.

Sana työhakemus johdattelee ajatukset väärille urille, kyseessä on kouluesimerkki myyntikirjeestä. Ei siis riitä, että kerrot työhistoriasi ja osaamisesi. Sinun pitää myös luoda odotuksia ja luvata. Työnantaja etsii henkilöä, joka ratkaisee hänen ongelmansa. Ensimmäinen ongelma on löytää sopiva henkilö avoinna olevaan tehtävään. Sinä ratkaiset jatkossa hänen muut ongelmansa.

Totta pitää puhua, mutta kerro useampi syy, miksi sinut kannattaa valita. Syitä voivat olla oikea koulutus, monipuolinen kokemus, asenne, into oppia, halu työskennellä juuri tässä organisaatiossa jne.
Hyvä hakemus ja CV avaavat ovet, mutta haastatteluvaiheessa tärkeämmäksi käyvät tiimisopivuus ja asenne. Valmistaudu haastatteluun huolella. Hyvin usein se alkaa yleisluonteisella kysymyksellä kerro jotain itsestäsi. Jos siihen ei ole valmistautunut, hyvin helposti lipsahtaa vastaukseksi ö-ö-öö, no mitäköhän nyt kertoisin… Ja siinä samalla napsahtaa ensimmäinen miinuspiste tilillesi.

Lue myös: Työhakemus - tässä hyvät vinkit

Näin esittelet itsesi haastattelussa

Rakenna itsesi esittely etukäteen. Kerro itsestäsi jotain -kysymykseen sisältyy kolme perusosiota: työkokemus, koulutus ja persoona. Missä järjestyksessä ne kannattaa kertoa, riippuu työuran pituudesta. Jos olet siinä aivan alussa, aloita koulutuksella. Kun työvuosia on enemmän, mene työkokemukseen ja keskity siinä siihen, joka on hakemaasi työpaikkaa ajatellen merkityksellisin. Kun kerrot itsestäsi henkilönä, tuo esiin vahvuuksiasi ja tapaasi toimia. Kerro myös muutamalla sanalla harrastuksistasi tai kiinnostuksen kohteista.

Työhaastattelu ei ole yksinpuhelua

Yksi osa työhaastattelua on puhtaasti sinun käsissäsi ja siinä voit myös ennakkotyöllä parantaa huomattavasti mahdollisuuksiasi. Haastattelun lopussa sinulle yleensä tarjotaan tilaisuus esittää kysymyksiä. Mieti kysymykset etukäteen. Muutaman kysymyksen tulisi kohdistua tiimiin ja sen työskentelytapoihin. Myös organisaatiosta, arvoista ja tavoitteista kannattaa kysyä.

Lue myös: Työhaastattelu tulossa - näin valmistaudut

Vinkki!

Kun saat kysymyksen kerro jotain itsestäsi, kysy vastakysymys: sopiiko, että aloitan koulutuksella, sitten kerron työkokemuksestani ja lopuksi lyhyesti itsestäni? Tässä noudatat sinulle edullisempaa järjestystä työurasi pituuden perusteella. Saat varmasti myönteisen vastauksen, positiivisen nyökkäyksen ja heti kaksi etua: haastattelija antaa positiivisen aloitussignaalin ja sinä pääset noudattamaan selkeää rakennetta. Tilanne hallussa!

Tutustu avoimiin työpaikkoihin >>

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista