Skip to main content

Laitoshuoltajan työ sairaalassa

11.12.2019 10:45

Laitoshuoltajan työ sairaalassa

Kunta-alalla työskennellään tuhansilla erilaisilla tehtävänimikkeillä hallinto- ja toimistotyössä, opetus-, kulttuuri-, sosiaali-, teknisellä ja terveydenhuoltoalalla. Ammatillisen tutkinnon ja alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneille löytyy monipuolisia tehtäviä. Uratarinoissa pääsemme tutustumaan laitoshuoltajan tehtävään, josta meille kertoo Turun yliopistollisessa keskussairaalassa TYKSissä työskentelevä Nelli Hautala (kuvassa).

Laitoshuoltaja Nelli Hautala

Olen laitoshuoltajana U-sairaalan Naistenklinikalla ja pidän huolta asiakkaiden ja hoitohenkilökunnan viihtyvyydestä ja osaston hygieniasta. Omalla työlläni ylläpidän hyvätasoista hygieniaa ja olen niin sanotusti viimeinen suojamuuri tartunnan ja tartutettavan välillä. Ensimmäisinä ovat aina asiakkaan oma hygienia ja hoitohenkilökunnan toimet.

Oma-aloitteisuutta vaaditaan työn suunnittelussa ja tekemisessä

Laitoshuoltaja on käytännössä siis siivooja ja siihen kuuluu kaikki leikkaussalin siivoamisesta roskakorien tyhjentämiseen ja vessojen puunaukseen. Työ ei kuitenkaan ole näin yksiselitteistä, sillä jokaiselta vakituiselta siivoojalta vaaditaan ammatillisen tason koulutus näyttöineen ja testeineen ja syvä perehdytysjakso. Koulutuksen lisäksi jokaisen siivoojan on osattava pitää pää kylmänä kiireessä ja häneltä on löydyttävä oma-aloitteisuutta työn suunnittelussa ja tekemisessä. Siivoojalla on myös oltava ”silmää ” työssään; hänen on nähtävä likaa mitä muut eivät näe, ennustettava miten oma siivous tulee vaikuttamaan tulevaisuudessa ja kyettävä aina parantamaan suoritustaan.

Laitoshuoltajaa arvostetaan työyhteisön keskuudessa

Parasta tässä työssä on muu henkilökunta, joka on ottanut minut yhteisöönsä mukaan tasavertaisena työntekijänä. Se kertoo siitä, että meitä arvostetaan ja meitä pidetään tärkeänä. Me tiedämme, että hyvällä työllämme pidämme sairaalan pystyssä, että olemme arvokkaita, mutta ainoastaan ulkopuolinen tuki auttaa meitä muistamaan sen.

Asiakaspalvelun ammattilainen

Olen toiminut siivoojana sekä kouluissa, että toimistoissa, mutta olen koulutukseltani siivoojan lisäksi puutarhuri ja kukkasitoja. Olen toiminut kukkakauppiaana, tarjoilijana, valmentajana ja puhelinmyyjänä, eli asiakaspalvelutyö ei ole minulle vierasta. Kun en tee päivätöitäni olen näyttelijä, kirjailija ja taidemaalari.

Motto

Mottoni, joka toimii sekä työssä, että elämän muissa osa-alueissa, on:
”Jos se tuntuu työltä, se ei ole oikein.” Eli kun asiat ovat itselleen toimivia tai ne tehdään oikein (vaikka kyse olisi työnteosta) se ei tunnu siltä, että sen eteen tehdään töitä.

Tilastoja

Kunta-alalla työskenteli 5950 kokoaikaista ja täysipalkkaista laitoshuoltajaa vuonna 2018. Laitoshuoltajien kokonaisansiot olivat 2221 euroa / kk lokakuussa 2018. Tilastot perustuvat tilastokeskuksen keräämiin palkkatietoihin kokoaikaisista kuukausipalkkaisista palkansaajista lokakuulta 2018. Kokonaisansio sisältää kaikki lisät lisä- ja ylityökorvaukset mukaan luettuina.

Katso laitoshuoltajien avoimet työpaikat Kuntarekryssä

Tutustu muihin ammattiesittelyihin nuorelle osiossa

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista