Skip to main content

Menossa uuteen työpaikkaan? Tässä pari vinkkiä

4.3.2019 10:14

Menossa uuteen työpaikkaan? Tässä pari vinkkiä

Ensimmäinen työpäivä alkaa tuntua kihertävänä kutituksensa edellisenä iltana. Mitä päälle? Miten teen hyvän vaikutuksen työtovereihin? Onkohan työpiste valmiina?

Taltuta jännitystä ajatuksella, että sinut valittiin tehtävään, olit siihen sopivin. Sinulla on juuri ne taidot ja ominaisuudet, jotka ovat tarpeen.

Tätä juttua varten haastateltiin rekrytoivia esimiehiä. Ensimmäisen päivän ja viikon ohjeet kuulostavat kovin arkisilta, mutta tässä ne ovat: tervehdi, tutustu, kahvittele, juttele, kysy ja KYSY!

Useimmissa työpaikoissa on selkeä perehdytysprosessi, joka on vastuutettu useammalle henkilölle. On inhimillistä, ettei koneisto aina toimi saumattomasti. Kärsivällisyys onkin uuden työntekijän parhaita ominaisuuksia. Toisena tulee huumorintaju - kömmähdykset voi kuitata naurulla.

Ensimmäisinä viikkoina kannattaa panostaa verkostoitumiseen. Toisten kanssa tulee juttuun helpommin kuin toisten. Lähesty ensin näitä helppoja. Liity kahvitunnin keskusteluihin, kerro itsestäsi jotain, vaikkapa harrastuksista. Kysy vastakysymyksiä ja osoita olevasi kiinnostunut siitä, mistä työtoverisi juttelevat. Osallistu futiskerhoon tai käy työpaikan kuntosalilla. Tee jotain yhteiseksi hyväksi esimerkiksi keitä aamukahvit.

Uudessa tehtävässä kannattaa olla aluksi nöyrä. Työtoverisi tuntevat työtehtävät, sinä et vielä. Jos he odottavat sinulta uusia käytäntöjä tai toimintatapoja, osaaminen toki kannattaa tuoda esiin. Kokemus ja näkemys organisaatiosta ovat kuitenkin suureksi hyödyksi ennen suurempien totuuksien lausumista.

Erehtyminen on osa oppimista. Omalle epämukavuusalueella meneminen ei ole mukavaa, mutta se nopeuttaa oppimista. Myös työtoverisi ovat käyneet saman tien ja heille haasteesi ovat omakohtaisesti koettuja.

Kuuntele, keskity ja pyydä apua. Pidä mielessäsi FAIL-periaate. Jos lapsi luovuttaisi ensimmäisen kävely-yrityksensä jälkeen, kaikki me ryömisimme. FAIL tulee sanoista First Attempt in Learning.

Ole siis armollinen itsellesi!

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista