Skip to main content

Nuorille työn arvot ovat merkityksellisiä

18.8.2020 09:14

Nuorille työn arvot ovat merkityksellisiä

Minkälaista työtä sinä haluaisit tehdä? Onko sinulle väliä mitä arvoja työpaikallasi vaalitaan? Nykypäivän nuoret haluavat tehdä töitä, mutta eivät välttämättä ihan mitä tahansa töitä. Vuoden 2019 Nuorisobarometrista selviää, että nuoret arvostavat työn merkityksellisyyttä sekä sitä, että omat arvot kohtaavat tehtävän työn kanssa.

Suurin osa nuorista haluaa tehdä töitä mieluummin kuin nostaa esimerkiksi tukia. Enimmäkseen nuorten työmotivaatio on kohdallaan ja vaikka nuorten mielestä mikä tahansa työ onkin parempi kuin ei työtä ollenkaan, arvostavat nuoret tänä päivänä enemmän töitä, joiden arvomaailma sekä merkityksellisyys ovat kohdallaan, kuin työtä, josta vain maksetaan hyvin. Yleisesti nuoret arvostavat työtä ja sen tekeminen on heille tärkeää.

Pääasiassa nuoret ovat tyytyväisiä tämänhetkiseen työhönsä ja työtilanteeseensa. Erityisen tyytyväisiä ovat korkeakoulutetut sekä yrittäjät. Nuorisobarometrista käy ilmi, että yrittäjämäinen asenne kuuluu nuorten mielestä nykypäivän työelämään vaikkei itse olisikaan yrittäjä. Tällä hetkellä omasta tahdostaan yrittäjinä toimivat nuoret ovatkin työhönsä erittäin tyytyväisiä. Yrittäjyyden veikataan lisääntyvän tulevaisuudessa myös nuorten keskuudessa.

Tulevaisuus mietityttää

Jonkin verran nuoria tietysti mietityttää myös tulevaisuuden työllisyystilanne ja onko töitä ylipäätään tarjolla. Miehet ovat pääasiassa luottavaisempia sen suhteen, että töitä on tekevälle tarjolla myös tulevaisuudessa, kun taas naisista useampi on huolissaan siitä, löytyykö tulevaisuudessa töitä ja onko työllistyminen mahdollista. Suurin osa nuorista kuitenkin näkee tulevaisuuden työelämän ja sen tarjoamat mahdollisuudet positiivisessa valossa.


Mikäli sinä olet etsimässä itsellesi uutta työtä, kannattaa käydä katsomassa avoinna olevat työpaikat alla olevasta linkistä. Ehkä uusi työsi onkin jo oven takana!


Avoimet työpaikat

Lähteet
Lotta Haikkola & Sami Myllyniemi (toim.) Hyvää työtä! Nuorisobarometri 2019 (pdf)

Kuntatyönantajat (2020) Työn merkityksellisyys on nuorille tärkeää

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista