Skip to main content

Onnistunut startti kesätöille

2.6.2020 12:06 Kaisa Helminen

Onnistunut startti kesätöille

Koska on kesäkuu ja aurinko paistaa, voidaan virallisesti todeta, että nyt on kesä. Vaikka kevät olikin aikamoista myllerrystä koulun ja töiden osalta, on tänäkin kesänä, kaikesta huolimatta, onneksi paljon kesätyöläisiä aloittamassa työuraansa erilaisissa tehtävissä. Jos olet yksi heistä ja sinua tällä hetkellä hieman jännittää, tässä on muutamia vinkkejä, miten teet ensimmäisistä päivistäsi hyviä ja miten saat parhaan mahdollisen startin kesätöihisi.

Vaadi perehdytystä

Vaikka vaatiminen ensimmäisinä työpäivinä voi kuulostaa rankalta ja jopa negatiiviselta, on sinulla työntekijänä oikeus saada kunnollinen perehdytys. Sinun ei tarvitse osata kaikkea heti ja 15 minuutin kirjekurssi ei ole riittävä perehdytys kenellekään. Sinun ei toki tarvitse vaatimalla mennä vaatimaan esimieheltäsi, että nyt sinut täytyy perehdyttää, vaan jos et osaa jotain asiaa, kysy rohkeasti ja pyydä neuvoa. Tämä on varmasti parhaaksi sekä sinulle että työnantajallesi. Muista myös antaa itsellesi aikaa sisäistää eri asiat, sinun ei kuulukaan osata heti kaikkea.

Kahvipöydästä se lähtee

Vaikka se alkuun voikin tuntua jännittävältä, kannattaa mennä rohkeasti mukaan kahvipöytäkeskusteluihin sekä koittaa tutustua uusiin työkavereihisi. Jätä puhelimet ja muut laitteet kahvihetken ajaksi sivuun tai takin taskuun, jotta et vain uppoudu puhelimellesi, vaan olet oikeastikin mukana keskusteluissa. Näin ollen pääset paremmin sisään työyhteisöön. Huomaat miten jo muutaman päivän päästä, olet kuin olisit ollut työpaikalla pidempäänkin.

Tee parhaasi

Kuten jo aiemmin mainitsin, kaikkea ei tarvitse tai ei voikaan heti osata. Pääasia on, että yrität, olet ahkera ja teet parhaasi. Mokia (ainakaan pieniä) ei tarvitse jännittää, sillä myös ne työpaikan vanhat konkarit ovat joskus mokanneet. Ja muista, jos et osaa jotain, kysy apua ja pyydä jotakuta kokeneempaa näyttämään sinulle, miten asiat tehdään. Tee sitten hänen opastuksessaan sama uusiksi ja ensi kerralla osaat taas paremmin.

Kysy paljon ja ota oppia

Ensimmäiset päivät ja viikot ovat uudessa kesätyössä tärkeitä. Niiden aikana sinulle tulee paljon uutta oppia, jota joudut sisäistämään. Jotta saat näistä päivistä irti mahdollisimman paljon, sinun on itse oltava aktiivinen. Vanhemmat työkaverisi, eivät välttämättä aina hoksaa kertoa jotain, mutta kun itse kysyt, eivät he varmasti pane pahakseen opastaa sinua.

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista