Opettajan työ on muutakin kuin tuntien pitoa

25.8.2021 08:39

Opettajan työ on muutakin kuin tuntien pitoa

- En ole ikinä aamulla ajatellut, että olisi ikävä lähteä töihin. Tänne on aina mahtava tulla, alakoulun opettaja Antti Mäkinen sanoo.

Mäkinen toimii opettajana Korian koululla ja opettaa tänä keväänä kuudetta luokkaa. Pian edessä ovat haikeat hetket, kun kutoset jatkavat yläkouluun. Mäkinen on opettanut samaa luokkaa jo kolme vuotta, ja kiinnytty on puolin ja toisin.

- On haikeaa, kun joutuu kohta heistä luopumaan. Kuudesluokkalaiset ovat jo nuoria ja heihin on syntynyt vuosien aikana vahva side. Nyt edessä uusi vaihe sekä heille että minulle, Mäkinen sanoo.

Alun perin Hausjärveltä oleva Mäkinen opiskeli opettajaksi Itä-Suomen yliopistossa Savonlinnassa ja muutti Kouvolaan kuutisen vuotta sitten.

- Uravalinta kirkastui, kun tajusin, etten osaa soittaa rokkia ja olen liian laiska kilpaurheilijaksi.

Yksi inspiraatio löytyi myös lapsuudenkodista.

- Äiti oli opettaja, ihailen häntä ihmisenä ja opettajana. Kotona näki, mitä opetushomma on. Ajattelin, että toihan on siistiä.

Parasta opena olossa Mäkisestä on lapset ja työyhteisö. Molemmat ovat hänestä Korialla huikeita. Ihan helppoa ei lasten ja nuorten kanssa työskentely kuitenkaan aina ole.

- Enenevässä määrin on huolta lapsista, ja tukea tarvitaan entistä enemmän. Mutta samalla lapset ovat aiempaa suvaitsevampia. Ollaan kiinni koko maailmassa ja avoimia uudelle. Jos on ongelmia, tuodaan ne esille, Mäkinen pohtii.

Opetustyö on muutakin kuin tuntien pitoa. Mäkinen onkin ollut mukana erilaisissa kehittämisprojekteissa ja nauttii niistä. Parhaillaan mietinnässä on muun muassa opettajille suunnattu arvioinnin työkalupakki.

Myös työyhteisö Korialla on hänestä huippu ja avoin uudelle.

- Tänne pääseminen oli kyllä lottovoitto. Täällä on sellainen välittämisen kulttuuri, ikinä ei jää yksin. Ja aina voi kehittää uutta ja muut innostuvat mukaan, hän sanoo.

Kun koulupäivä on ohi, Mäkinen suuntaa kotiin Elimäelle. Kotijoukkoihin kuuluvat vaimo Maija, joka on myös opettaja, 4- ja 1,5 -vuotiaat tytöt sekä kultainennoutaja Rauha. Vapaalla Mäkinen on perheen kanssa, nauttii luonnosta ja liikkuu. Hän pelaa alasarjassa sählyä ja tunnustautuu HPK:n ja Hyvinkään Tahkon vannoutuneeksi faniksi.

Ensi syksyllä edessä ovat uudet kolmasluokkalaiset. Heitä Mäkinen on jo käynyt morjestamassa.

Hae opettajaksi Kouvolaan

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista