Useimmista kunnista ja kaupungeista löytyy työntekijöitä, jotka ovat viihtyneet työnantajansa palveluksessa jopa kymmeniä vuosia.
Mikä saa viihtymään samalla kuntatyönantajalla suurimman osan työelämästään? Tähän vastaavat Annika Palmgren Porvoon kaupungilta ja Sarianne Mäntylä Helsingin kaupungilta jakamalla omat tarinansa.
Pitkälle on tultu
Annika Palmgren työskentelee rekrytointiasiantuntijana Porvoon kaupungin henkilöstöyksikössä. Nykyisessä tehtävässään hän on toiminut yli kymmenen vuotta, mutta hänen työuransa kaupungilla alkoi jo nuorena kesätyöntekijänä päiväkodeissa. Myös Sarianne Mäntylän työura Helsingin kaupungilla alkoi kesätöistä ja nykyään hän työskentelee erityissuunnittelijana Helsingin kaupunginkanslian henkilöstöosastolla, henkilöstön saatavuus ja työnantajakuva -yksikössä.
Sarianne
Sarianne astui ensimmäisen kerran Helsingin kaupungin lasten päivähoitoviraston ovista sisään jo 14-15-vuotiaana. Ensimmäinen kesätyökokemus oli positiivinen: ”Työyhteisö tuntui turvalliselta ja sain ”kivan” perehdytyksen tulevaan työelämään. Lisäksi sain kolmesta lähes samanikäisestä työntekijästä itselleni läheiset työkaverit, jotka ovat edelleen elämässäni sydänystävinä perheineen”, Sarianne kertoo.
Lähes 40-vuotinen työura kuntasektorilla on koostunut monipuolisesti eri tehtävistä, mikä on sopinut Sariannen luonteelle erinomaisesti: ”Ison työnantajan etuna on ollut se, että olen päässyt tekemään vaihtelevia ja todella monipuolisia tehtäviä vuosien varrella, ja olenkin vaihtanut työtehtäviä innokkaasti noin 5 vuoden välein. Tämä työtehtävien vaihtelevuus on saanut minut hoksaamaan, minkälaisia työtehtäviä haluan jatkossakin tehdä, mistä innostun ja missä haluan kehittyä.”
Kesätöiden jälkeen Sarianne lähti opiskelemaan ja työskentelikin jonkin aikaa yksityisellä työnantajalla. Muutaman vuoden jälkeen hän kuitenkin hakeutui jälleen Helsingin kaupungille ja oli tyytyväinen päätökseensä: ”Mahtavaa oli jälleen olla tutussa ympäristössä ja yllättäen sama nuorten työkaverien porukka tapasi jälleen ja jatkoi elämäniloista elämää, kuten aikaisemminkin”. Työelämä Helsingin kaupungilla eteni taloushallinnon tehtävistä esihenkilönä toimimiseen. Myöhemmin Sarianne työskenteli työhyvinvoinnin parissa ja nyt lähes 15 vuotta HR:n eri tehtävissä.
Annika
Annikan työura kuntasektorilla alkoi äitinsä jalanjäljissä päiväkodissa, kesätöissä lastenhoitajana. Lukiosta valmistuttuaan hän työskenteli myös välivuotensa ajan kaupungilla, postilähettinä sekä puhelinvaihteenhoitajana. Välivuoden jälkeen matkailualan opinnot Porvoossa avasivat ovet oman alan kesätöihin kaupungin matkailutoimistossa. Siitä alkoi hänen pitkä ja monipuolinen uransa matkailun parissa. Työura matkailun parissa eteni matkailuneuvojasta erilaisten tehtävien kautta matkailupäälliköksi asti ja kesti yhteensä reilut 20 vuotta.
”Aikuisiällä innostuin uudestaan opiskelemaan ja suoritin työn ohella tradenomin AMK-tutkinnon. Erityisesti HR-asiat kiinnostivat minua todella paljon opiskeluaikana. Vuosi valmistumisen jälkeen kaupungilla tuli sisäiseen hakuun rekrytoijan paikka. Pienen pohdinnan jälkeen päätin hakea tehtävään ja iloisesti yllätyin, kun sain paikan”, Annika kertoo.
Vaikka hyppäys matkailusta HR-maailmaan tuntui silloin todella isolta loikalta, pois omalta mukavuusalueelta, Annika on voinut jälkeenpäin tyytyväisin mielin todeta, että itseään on hyvä välillä haastaa: ”Silloin voi huomata itsessään jopa aivan uusia puolia ja mahdollisuuksia, kehittyä ja päästä kehittämään omaa työtään, uusin silmin.”
Merkityksellistä työtä ja työelämää
Vuosien varrelta löytyy lukuisia mieleenpainuvia kokemuksia, mutta erityisen tärkeää niin Annikalle kuin Sariannellekin on ollut se, että on saanut kokea tekevänsä merkityksellistä työtä.
Annika
”Työnantajan arvot; yhdessä, toisiamme arvostaen, rohkeasti ja vastuullisesti, vastaavat myös omia arvojani. Julkisen sektorin palveluksessa olen kokenut tekeväni merkityksellistä työtä – saan olla osana isoa palapeliä, jossa jokainen palanen on tärkeä”, Annika pohtii. Hän on kokenut työn rekrytointien parissa tärkeäksi, koska sillä on voinut auttaa esihenkilöitä saamaan hyviä työntekijöitä ja tuomaan esille kaupunkia houkuttelevana työnantajana. Erityisesti nuorten saaminen kiinnostumaan julkisesta sektorista työnantajana on antoisaa.
Sarianne
Sarianne on työskennellyt mm. 8 vuotta työhyvinvointitiimissä, jossa kaupungin työntekijöiden hyvinvointi ja työsuojeluasiat olivat jokaisen työpäivän teemana ja kehittämisen kohteena. Tätä hän pitää edelleen yhtenä hienoimmista työtehtävistään, koska sen vaikutukset tuntuivat merkittäviltä niin yksilö- kuin yhteisötasolla. Lisäksi viiden vuoden työskentely kanslianotaarina ja rahoitussihteerinä (ns. pääkallopaikalla) muistuu hyvin mieleen henkilökohtaisesti tärkeänä kokemuksena oman osaamisen kehittymisen kannalta: ”Olihan se hienoa itse nähdä, miten näin ison kaupungin päätöksenteko etenee valmistelusta kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston kautta päätökseen.”
Myös nykyinen tehtävä antaa paljon, koska Sarianne kokee pystyvänsä antamaan 6 kuukauden ajan Helsinki trainee -ohjelmassa työuraansa aloittaville nuorille mallin siitä, miten hyvä harjoitteluohjelma perehdytyksineen toimii, sekä antamaan ohjelmassa oleville nuorille valmiudet tulevaisuuden työelämään.
Pysyn, koska viihdyn
Mutta mikä on saanut Annikan ja Sariannen pysymään kuntatyönantajan palveluksessa niin pitkään? Syitä on lukuisia.
Sarianne
Kaupungin palveluksessa viihtyminen on ollut mahdollista, koska kokemus tarjotuista mahdollisuuksista kehittyä ja kasvaa ammatillisesti sekä kouluttautua joustavasti on ollut vahva. Sariannen mielestä Helsingin kaupunki on turvallinen ja oikeudenmukainen työnantaja. Hänelle on ollut myös erityisen tärkeää se, kuinka työtehtävilleen on saanut omistautua, jolloin työn jälki on laadukkaampaa. Myös työn ja muiden elämänalueiden tasapaino on pysynyt hienosti mallillaan vuosien varrella, vaikka HR- ja johtamisen tradenomitutkinto sekä johtamisen erikoisammattitutkintokin on töiden ohessa opiskeltu.
Sariannen mukaan parasta hänen työssään on tiimikavereiden kanssa yhdessä suunnittelu ja kehittäminen asiassa kuin asiassa. Myös se, että työn jälki on konkreettista ja että voi olla täysin oma itsensä, on hänelle tärkeää. Työnantajalle Sarianne antaa kiitosta myös siitä, että kaupunki selkeästi panostaa työntekijäkokemuksen sekä työhyvinvoinnin kehittämiseen.
Annika
Saman työnantajan palveluksessa pysyminen ei ole Annikankaan tapauksessa tarkoittanut sitä, että vuodesta toiseen tehtäisiin samoja tehtäviä: ”Iso työnantaja on mahdollistanut minulle myös alan vaihdon, olen saanut työskennellä hyvin erilaisissa tehtävissä, mutta kuitenkin samalle tutulle työnantajalle. Työtehtävät ovat olleet monipuolisia, olen saanut mahdollisuuden kehittyä ja kehittää omaa työtäni ja työskentelytapojani vuosien varrella”, Annika kertoo. Hän on myös kokenut voineensa hyödyntää aiemmista tehtävistä kertyneitä oppeja ja kokemuksia rekrytointityössään.
Annikan mukaan parasta hänen työssään on sujuva työarki, mukavat työkaverit, hyvä tiimihenki, monipuoliset työtehtävät, ja lähijohtaja. Työnantaja on vakaa ja koulutusmyönteinen ja työpaikalla vallitsee reilu ja rento tekemisen työskentelykulttuuri. Osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia Annika pitää erityisen tärkeinä: ”On tärkeää pysyä ajan hermoilla, kehittyä ja kouluttautua. Se lisää työhyvinvointia ja motivoi, tämä on yksi tärkeimmistä asioista, joka on saanut minut pysymään saman työnantajan palveluksessa näin monta vuotta.”
Kuten kuulimme, kunta-ala tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia työskennellä eri tehtävissä, kehittyä uralla ja viihtyä osana mielekästä työyhteisöä. Vastaavia tarinoita on löydettävissä ympäri Suomen, eri kokoisista kunnista ja eri tehtävien parista.