Skip to main content

Kiinteistönhoitajana Kolarin kunnalla

21.11.2022 08:00

Kiinteistönhoitajana Kolarin kunnalla

Risto työskentelee kuntaympäristöpalveluissa kiinteistönhoitajana. Hän on alun perin kotoisin Tampereelta ja asustellut Kolarissa vuodesta 2014 alkaen. Kolari oli lomakohteena tuttu jo entuudestaan, mutta muutto paikkakunnalle tuli melko yllättäen. Onneksi töitä löytyi nopeasti, ja tämän myötä muutto Lappiin mahdollistui.

Nykyiseen työhön Risto päätyi tuttavan kautta, kun kunnalla oli paikka avoinna. Siihen aikaan Risto työskenteli kiinteistöhuollon tehtävissä. Aiemmin hän on toiminut muun muassa kuljetusalalla useamman vuosikymmenen ajan, jolloin hän ajeli rekalla ympäri Eurooppaa.

”Kolari on mukava paikka asua ja olla. Paljon tänne muuttaa väkeä, varsinkin jos etätyöt ovat mahdollisia. Lisäksi tunnin ajomatkan päästä löytyy kaikki isoimmat tunturit. Työyhteisöön oli helppo tulla, kun tunsin jo monet työkaverit entuudestaan. Olen viihtynyt hyvin”, Risto kertoo.

Liikkuva työ ja vauhdikkaita tilanteita

Kiinteistönhoitajan perustyöhön kuuluu kunnan kiinteistöjen kunnossapitoa ja huoltotöitä. Työ on liikkuvaa, sillä työtehtävät ja -paikat voivat vaihdella työpäivän aikana. Välillä eteen tulee kiireellisiäkin asioita, joita pitää lähteä hoitamaan. Työhön kuuluu myös päivystysjaksoja, jolloin käydään korjaamassa vaikkapa hajonneita laitteita yön pikkutunneilla. Talvisin Risto hoitaa myös lumityöt kiinteistöjen alueilla.

”Tänäkin aamuna olen ollut Äkäslompolossa asentamassa valoja. Samalla kävimme pannuhuoneet läpi ja katsoimme, että maalämmöt toimivat. Joka päivä saattaa eteen tulla jotain uuttakin. Normaaliin työpäivään kuuluu kohteiden tarkastuskäyntejä ja niissä tehtäviä toimenpiteitä. Kolari on hyvin laaja alue ja työ liikkuvaa, joten ajamista voi tulla helposti toistasataa kilometriä päivässä. Työhön kuuluukin paljon autossa istumista, harvoin tässä paikallaan pysytään”, Risto kertoo

”Kesän aikana tunturiin tehtiin uudet pyöräilyreitit. Ajoimme siellä puolitoista viikkoa mönkijöillä, kun veimme opastetauluja pitkin tunturialueita. Syksyn aikana pystytimme yhteensä 150 uutta liikennemerkkiä maanteille. Paljon tapahtuu koko ajan”, Risto kertoo.

Laaja-alainen työkokemus vahvuutena nykyisessä työssä

Ristolla on laaja-alaista kokemusta erilaisista koneista ja moottoreista jo aiemmista työtehtävistä kuljetusalalla. Aiemmat työt ovat antaneet hänelle vakaan pohjan hoitaa yllättäviäkin projekteja, esimerkiksi elokuvateatterin pystyttämistä tunturien keskelle.

”Sanotaanko, että olen aika haka koneiden kanssa. Meillä on töissä traktoreita ja talvella tehdään lumitöitä koneiden kanssa. Nosturia tulee myös käytettyä eri tilanteissa. Kiinteistöhommista kokemusta puolestaan on karttunut kahdeksan vuoden ajalta. Aika paljon tässä on nähnyt ja oppinut. Hirveästi ei tule enää uusia asioita esille”, Risto kertoo

”Viime kesänä rakensimme Äkäslompolossa toimivaan ulkoilmateatteri Ihmisen Rinkiin 12-metriset telineet elokuvakankaalle. Saimme työn tehtyä alle kahdessa viikossa. Se on sellainen projekti, josta voi olla ylpeä. Olimme tämän jälkeen kutsuvieraana Napapiirin sankarit 4 -ennakkoensi-illassa, jossa saimme kunniamaininnan 700-henkisen yleisön edessä”, hän kertoo.

Työntekijöistä pidetään huolta

Risto kertoo viihtyvänsä hyvin nykyisessä tehtävässään. Työ on monipuolista ja työmatka sopiva. Aikaa jää hyvin töiden jälkeen vaikkapa koiran kanssa ulkoiluun Kolarin upeissa maisemissa. Uusia asioita esimerkiksi tekniikasta voi oppia töiden lomassa. Apua ja opastusta saa työkavereilta aina, ja töissä puhalletaan yhteen hiileen.

”Uutta tekniikkaa tulee toki jatkuvasti, erimerkiksi maalämpö on vaihtunut lämmitysmuodoksi moneen kunnan kiinteistöön. Vanhoista rakennuksista löytyy myös vanhempaa tekniikkaa, joten molemmista on hyvä olla perillä”, hän sanoo.

Kolarin kunta järjestää työhyvinvointia ja yhteishenkeä ylläpitäviä tapahtumia. Myös liikunnan tukeminen on otettu huomioon kunnalla.

”Esimies kysyi juuri mihin haluaisimme lähteä pitämään urheilupäivää. Kaikenlaista mukavaa tapahtumaa ja tekemistä järjestetään työntekijöille. Olemme esimerkiksi käyneet retkeilemässä, pelaamassa frisbeegolfia ja syömässä. Kyllä se nostattaa yhteishenkeä. Lisäksi meillä on hyvä työterveys ja kuntosalille pääsee E-passilla”, Risto kertoo.

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista