Aslak Palenius työskentelee Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksiassa kiinteistöalan ammatillisena opettajana.
Takanaan hänellä on työura kiinteistöalan eri suorittavissa tehtävissä ja mm. ravintolakokin koulutus. Kymmenen vuotta sitten avautui kiinteistöalan opettajan paikka ja hän päätti silloisten kollegoidensa rohkaisemana lähteä kokeilemaan opetustyötä. Pyysimme häntä kertomaan urapolustaan Kuntarekryn artikkelisarjaan alanvaihdosta.
”Kyllä tää opettajuus on mun juttu.”
Kiinteistöalan urapolku
Nuoren Aslakin ajatuksena oli ryhtyä huippukokiksi. Kesät tuli kuitenkin vietettyä erilaisten kiinteistöalan pihatöiden parissa ja melko nopeasti hän pääsi myös teknisempiin juttuihin mukaan, mikä tuntui mielekkäältä. Muutamaa opintojen aikaista harjoittelua lukuun ottamatta ravintolatyö jäi taka-alalle ja Aslak työllistyi kiinteistöalalle oppisopimuskoulutuksella. Tämän jälkeen koko elämä onkin sitten mennyt tavalla tai toisella kiinteistöalan parissa.
Ennen siirtymistään opettajatehtäviin Aslak työskenteli pari vuotta yksityisessä kiinteistöalan yrityksessä ja sen jälkeen pitkään julkisella puolella, Lohjan kaupungilla. Työskennellessään Lohjan kaupungilla hän alkoi vahvistaa osaamistaan suorittamalla työn ohessa kiinteistöalan ammattitutkinnon ja sen jälkeen erikoisammattitutkinnon. Viimeisenä ennen uramuutosta hän ehti kokeilla myös isännöintiä ja suorittikin myös isännöinnin ammattitutkinnon oppisopimuksella silloisen työnantajansa palveluksessa. Isännöintihommissa vierähti pari vuotta.
Päivätyönsä ohella Aslak on toiminut jo yli 20 vuotta myös toiminimiyrittäjänä ja omistajaosakkaana kiinteistöalan yrityksissä. Yritystoiminnan kautta hän työllistää muita kiinteistöalan ammattilaisia ja toisinaan itsekin hoitaa mm. päivystystä, tarjouslaskentaa, ”teknistä tukea” ja lumitöitä.
”Toivoisin, että kiinteistöalan arvostusta saisi nostettua, sillä usein asiakkaat näkevät vain näkyvän työn, kuten pihatyöt. Mutta tekninen työ ei ole näkyvää, johon kuuluu mm. huolehtia talotekniikasta; lämmitys, ilmavaihto yms. sekä kiinteistöautomaation ja nämä vaativat paljon teknistä osaamista”, Aslak toteaa.
Rohkeasti kohti uutta
Kun Aslak sai tietää Luksiassa auenneen vuoden määräaikaisen kiinteistöalan opettajan paikan aikuiskoulutuspuolella, hänen kiinnostuksensa heräsi. Toki alkuun mietti, voisiko minusta olla opettajaksi ilman aiempaa opetuskokemusta ja pedagogista koulutusta.
”Mä aattelin, että kokeillaan! Riskillä vähän lähdinkin mutta sain edelliseltä työnantajalta opintovapaan kautta mahdollisuuden”, Aslak kertoo. Kyseinen opettajapesti oli vuoden määräaikaisuus, jonka aikana hän suoritti alan opintoja. ”Alkuun pitikin treenata pedagogiikkaa ja tutkia sitä tutkintomaailmaa, vaikka toki se oli opiskelijanäkökulmasta tuttua, kun olin itsekin opiskellut siellä”, Aslak muistelee.
Kun määräaikaisuus loppui, toinen samanlainen oli tarjolla heti perään ja Aslakin piti päättää, palatako töihin Lohjan kaupungille kiinteistöhuollon tai isännöinnin pariin, vai jatkaako opettajana. Opettajuus oli tuntunut sen verran omalta jutulta, että pohdinta johti irtisanoutumiseen vanhasta ja täysillä uuteen hyppäämiseen, vaikkakin oli riskialtista vaihtaa vakituisesta paikasta määräaikaiseen.
Opiskelua ja opettamista
Kymmenvuotisen opettajauransa aikana Aslak on kehittänyt osaamistaan lähes jatkuvasti: ”Johonkinhan sen mitä opetan täytyy perustua, tutkittuun ja laskettuun tietoon ja faktaan, eikä pelkkään käytännön kokemukseen. Toki ei sitä pelkällä korkeakoulukokemuksellakaan pärjää, vaan se opetus vaatii myös sitä käytännön kokemusta, ja oonkin voinut aiempaa työkokemusta paljon hyödyntää tässä.”
Nimenomaan teoriapohjaa Aslak onkin vahvistanut työnsä ohella, niin pedagogiikasta, talotekniikasta kuin liiketaloudesta. ”Alkuun toki ihan siihen opettajuuteen liittyen joutui ja sai alkaa käymään erilaista koulutusta”, Aslak kertoo. Pedagogista osaamista onkin tullut sitten vahvistettua pitkin opettajauraa: ”Tavoitteena on ollut laajentaa ja syventää sitä omaa osaamista opettajuuteen liittyen.” Myös talotekniikan puoli vaati täydennyskouluttautumista, jota varten Aslak kävi avoimia kursseja.
Myös liiketalous on kiinnostanut yrittäjyyden myötä ja Aslak onkin opiskellut ammattikorkeakoulussa työn ohessa liiketaloutta alemman ja ylemmän korkeakoulututkinnon. Kaiken lisäksi Aslak on käynyt myös turvallisuuspuolen koulutusta ja taskusta löytyykin turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto. ”Itsekin työllistäjänä koitan ajatella, että kouluttautumista täytyy tukea”, Aslak kertoo.
Aslak ei pidä esiintymistä tai esillä oloa itselleen luontaisena ja mietti tätä ennen urasuunnan muutosta, kun opettajan työssä pitää kuitenkin olla asiantuntija ja hoitaa pedagogiikka kunnialla. ”Rohkeasti lähdin kuitenkin kokeilemaan ja tykästyin siihen”, hän toteaa. Erityisesti mieltä lämmittää nyt jo vuosia kestäneen opettajauran jälkeen, kun vanhat opiskelijat välillä soittelee, kertoo omasta urapolustaan ja kiittelee opetuksesta.
Tällä hetkellä Aslak opiskelee erityispedagogiikkaa, jonka osaamisen tarve hänen mukaansa lisääntyy opettajan työssä. Into uuden oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen ei siis ole loppumassa.
Ajatuksia alanvaihdosta
Aslakin tapauksessa alanvaihto tapahtui tavallaan kiinteistöalan sisällä, mutta työtehtävät muuttuivat kuitenkin merkittävästi suorittavasta työstä asiantuntija- ja opetustyöhön. Toki hän oli jo sitä ennen siirtynyt huoltotöistä isännöintiin. Suorittavasta työstä hän kertoo toisinaan ikävöivänsä sitä, että pääsee laittamaan ns. kädet saveen itsekin – toisaalta sitä saa välillä tehdä oman yritystoiminnan kautta.
Hän kuitenkin kokee olevansa nyt siellä, missä haluaa olla: ”Se on ollut hyvä, kun opettajuuden myötä on saanut verkostoitua opiskelijoiden kautta myös muihin kiinteistöalan työnantajiin ja ollut pakkokin opiskella ja hakea tietoo ja kehittää itteeni. Se on kyllä motivoinut.” Toki työn ohessa opiskelu on välillä raskasta ja siihen pitää käyttää paljon omaa aikaa. Aslakin mukaan aikataulutus on erityisen tärkeää, kuten myös perheen ja talouden huomioiminen suunnittelussa.
Aslak kertoo arvostavansa sitä, miten sai mahdollisuuden päästä kiinni opettajuuteen pelkällä kiinteistöalan substanssiosaamisella ja sai suorittaa tarvittavat opinnot sitten vasta työn ohessa. Hän kokee, että julkisella puolella työnantajat ovat olleet hyvin kannustavia kouluttautumisen suhteen.
Alanvaihtoa harkitseville Aslak toteaa: ”Jos on vähänkään sellainen olo, että alanvaihto kiinnostaa, niin rohkeesti vaan, itsekin hyppäsin ihan uuteen ja vielä määräaikaiseen pestiin. Toki elämäntilanne on hyvä huomioida, että on sille oikea aika. Uuden oppimiseen pitää sitoutua.”