Työhaastattelussa näytät, kuka olet

Kun työhakemus johtaa haastatteluun, valmistaudu siihen etukäteen. Selvitä taustatietoja työnantajasta ja kertaa hakuilmoitus: mitä ominaisuuksia ja taitoja sinulta odotetaan?

Pohdi omaa osaamistasi ja miten se sopii työnantajan toiveisiin. Mitkä ovat vahvuutesi ja missä sinun täytyy ehkä kehittää taitojasi? Jos kehittämislistalle tulee useampi kohta, älä lannistu. Monet työnantajat arvottavat sopivuuden pätevyyden edelle. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö vaadittua tutkintoa tai sijaiskelpoisuutta tarvitsisi olla. Kyllä tarvitsee, mutta puuttuvia taitoja voi oppia, kunhan asenne ja tiimisopivuus ovat kohdallaan.

Työhaastattelua varten kannattaa aina harjoitella. Tämä tarkoittaa tyypillisiin työhaastattelussa esitettäviin kysymyksiin vastaamista - ääneen. Älä värvää avuksesi parasta kaveriasi, vaan yritä löytää hieman vieraampi henkilö. Pyydä harjoitushaastattelijaasi kysymään sinulta ainakin nämä kysymykset:
- kerro jotain itsestäsi?
- uratavoitteet? 
- parhaat puolesi?
- huonot puolesi?
- onnistumiset ja epäonnistumiset?
- tavoitteet viiden vuoden kuluttua?
- miksi meidän pitäisi valita sinut?

Vastaa sen verran monta kertaa, että sujuu. Huomaa myös katsekontakti – omille käsilleen ei kannata mitään kertoa. Harjoittelua voit ja kannattaa pohjustaa kirjoittamalla vastaukset etukäteen. Tässäkin tulee usein yllätyksiä: mikä näyttää hyvältä paperilla, ei välttämättä kuulosta aidolta ja vakuuttavalta sanottuna.


Pelin avaus: Kerro jotain itsestäsi

Vastaus kysymykseen Kerro jotain itsestäsi jakautuu selkeästi kolmeen ja tässä järjestyksessä: työkokemus, koulutus ja persoona. Jos työkokemusta on vähän tai sitä ei ole alan töistä, aloita silloin koulutuksella. 

Kun kerrot itsestäsi, kerro jotain yksilöidympää kuin että olet sosiaalinen, tavoitteellinen ja aloitekykyinen. Esimerkiksi että olet vuosia partiossa (sosiaalisuus) ja treenaat puolimaratonille (tavoitteellisuus) ja perustit ystäviesi kanssa käsityökerhon (aloitteellisuus). Voit lisätä vielä pikantin mausteen toteamalla, että olet intohimoinen sienestäjä, harvennussaha pysyy käsissäsi, rivitanssin askeleet sujuvat vaikka unessa tms.

Pidä kuitenkin rakenteesta kiinni, sillä näin vastauksestasi tulee looginen ja jäsennelty. Voit toki kysyä haastattelijaltasi, sopiiko, että kerron ensin työkokemuksestani, sitten koulutuksestani ja lopuksi minkälainen olen työntekijänä. Hän nyökkää takuuvarmasti, ja saat ensimmäisen positiivisen signaalin – ja siitä on hyvä jatkaa. 

 

Miksi meidän pitäisi valita juuri sinut?

Mieti vastaukseksi ainakin kolme hyvää perustetta. Kahden kannattaa olla organisaatiosta lähteviä: jo opiskeluaikana tähtäsit sinne töihin, siellä tehdään arvokasta tutkimusta, johtamismalli on saanut kiitosta, olet kuullut hyvää, koet työn merkitykselliseksi tms.

Muut perusteet lähtevät sinusta itsestäsi tai tavoitteistasi. Olen hankkinut lisäpätevyyttä, sinulla on arvokasta osaamista, ominaisuutesi soveltuvat tehtävään, tavoittelet tiettyä työkokemusta.
Muista myös lisätä perusteluihin, että jos sinulta puuttuisi jokin taito, olet valmis panostamaan sen hankkimiseen.


Huonot puolet ja epäonnistumiset

Kaikilla meillä on huonoja puolia, joten jos niitä ei sinulla olisi, olisi vaikea uskoa vilpittömyyteesi. Ole rehellinen, mutta kukapa haluaisi huolimattoman kirjapitäjän tai epäsosiaalisen opettajan. Mainitse huonoja puolia, jotka eivät ole tehtävän kannalta kriittisiä. 

Kun kerrot epäonnistumisesta, kerro myös, miten selvitit tilanteen, mitä opit ja miten muutit omaa toimintaasi.


Kysymykset työnantajalle

Tutustu työnantajaan ennen haastattelua ja mieti, mitä kysyt, kun sinulle todennäköisesti tarjotaan siihen tilaisuus. Kysymykset ovat erittäin suositeltavia ja ne kertovat kiinnostuksestasi. Kysy vaikkapa työn sisällöstä, tiimistä, tavoitteista tai arvoista. Lisäksi kuntasektorin ilmoituksissa yleensä kerrotaan sovellettava työehtosopimus, joten myöhempään keskusteluun jää henkilökohtainen lisä ja mahdollinen tulospalkkio. 


Jännitys kuuluu asiaan

Valmistautuminen haastatteluun vähentää jännitystä, mutta jännitys ei ole pahasta. Se saa terästäytymään ja toisaalta kertoo, kuinka merkityksellisestä asiasta on kyse – sitä työnantaja arvostaa. 

Ole avoin, asiallinen ja rehellisesti oma itsesi. Muista kuitenkin, että olet myymässä osaamistasi uudelle työnantajalle, joten tuo se positiivisesti esiin. Unohda vähättely, olet joka tapauksessa yksi parhaista, koska olet päässyt haastatteluun.


Ja lopuksi: ole ajoissa!
Kun haastattelu pidetään paikassa, joka ei ole sinulle tuttu, selvitä reitti edellisenä päivänä. Älä laske sen varaan, että liikenne sujuu kuin aurinkoisena kesäpäivänä. Jos olet myöhässä, se heittää epäilyksen varjon, että tärkeissä tilanteissa olet epäluotettava. Itsestään on myös vaikeaa saada parasta esiin, jos on joutunut juoksemaan bussiin ja joutuu saman tien tentattavaksi.