Sijaisuudet, keikkatyöt ja työntekijätarinat
Millaista tekemisen meininkiä Kangasalan kaupungilta löytyy. Millainen on #työpäiväkangasalla? Tänään vuorossa ovat nuoriso-ohjaaja Marketta ja erityisnuorisotyönohjaaja Kalle. Heidät löytää Kyläkollista.
Anteeksi mistä? Mikä ihme on Kyläkolli? Annetusta osoitteesta löytyy teollisuushalli. Hallin yksi nosto-ovi on auki ja sieltä sisältä löytyy matkailuauto ja iloinen kutsu käy Markelta ja Flinkulta astua sisälle Kyläkolliin.
”Tämä on meidän työpaikkamme, nuorten kohtaamispaikaksi muunnettu matkailuauto. Me ajamme sinne, missä nuoret ovat, juomme kahvit ja juttelemme nuorten kanssa. Ennen kaikkea olemme läsnä”, Marke tiivistää omaa työtään ja Kyläkollin toimintaa.
Marke on tullut jo 1980-luvulla ensimmäisen kerran Kangasalan kaupungille töihin iltaohjaajaksi ja nyt hän on ollut vuodesta 2001 nuoriso-ohjaajana. ”Työssäni saan iloita yhdessä nuorten kanssa heidän onnistumisistaan. Edellisellä tapaamisella olemme saattaneet keskustella esimerkiksi kesätyön hausta ja olen tsempannut häntä tähän, ja seuraavan kerran tavatessamme nuori kertoo saaneensa paikan. Mikä sen ihanampaa kuin iloita yhdessä.”
Flinkku on ollut sosiaalialalla lasten ja nuorten kanssa töissä toistakymmentä vuotta, erityisnuorisotyössä nyt vuoden verran ja siten myös Kyläkollin toiminnassa. Myös hänelle nuorten kohtaaminen on tärkeää työssä. ”Parasta työssä on, kun nuoret ymmärtävät, ettemme ole ainoastaan ilmaista kahvia ja pullaa tarjoava sateensuoja, vaan haluamme mahdollistaa jokaiselle mahdollisuuden turvallisen aikuisen läsnäoloon. Nuoret huomaavat, että välitämme ja meidän kanssamme voi keskustella asioista, joista ei välttämättä uskalla tai kehtaa keskustella muualla, autamme siinä missä voimme, kuuntelemme ja ohjaamme”, Flinkku käy läpi ajatuksiaan työstään.
Nuorisotila-auto Kyläkolli kulkee nuorten luo. ”Ilmoitamme snäpissä, että lähdemme liikkeelle ja kysymme nuorilta, missä nähdään. Paikat ovat koulujen parkkialueita tai muita julkisia kohtaamispaikkoja”, Marke kertaa Kyläkollin toimintaa. Aluksi kollissa vaihdetaan kuulumisia, nuorilla on toisessa kädessä kahvimuki toisessa kännykkä. ”Kyllä se puhelin useimmiten lopulta menee taskuun ja silloin päästään keskustelemaan kunnolla”, Flinkku kertoo.
Millaisista aiheista nuoret haluavat keskustella? ”Meidän jutut ovat hyvin tavallisia, miten menee ja mikä fiilis. Joskus käymme keskustelua liikenneturvallisuudesta, kotiintuloajoista ja myös päihteistä, me koitamme saada nuoret pysähtymään ja pohtimaan asioita”, Flinkku kertoo ja Marke jatkaa, että aiheina voivat olla lomasuunnitelmat, kela-asiat, urheilu ja kaikki mahdollinen, ”Ihan vaan voidaan jutella siitä, mikä on tämän illan suunnitelma.”
Marken ja Flinkun saumattoman yhteistyön huomaa jo keskustelun etenemisestä. Toinen aloittaa ja toinen täydentää vastausta. Nuorten kanssa työskentelyssä onkin tärkeää yhteen hiileen puhaltaminen. ”Olemme turvallisia aikuisia ja auktoriteetteja, vaikka hauskaa pidetään, mutta aina sääntöjen rajoissa”, Flinkku toteaa ja Marke jatkaa tästä sujuvasti: ”Meillä Kyläkollissa on käytössä turvallisen tilan periaatteet ja niistä emme tingi. Hauskaa saa pitää ja läppä lentää, mutta säännöt on muistettava vitseissäkin.”
Mikä saa teidät sitoutumaan tähän työhön nuorten kohtaamisten lisäksi? Molemmat ”kollilaiset” ovat sitä mieltä, että työ nuorten kanssa on vaihtelevaa ja joustavaa. Kyläkolli liikkuu ympäri vuoden, mutta muuten nuoriso-ohjaajan työtä voisi kuvata kausiluonteiseksi. Syksystä kevääseen on nuorisotilatoimintaa, kouluyhteistyötä, nuorisovaltuusto toimintaa ja tapahtumia. Kesäisin leirejä, retkiä, tapahtumia ja tietysti liikkuvaa nuorisotyötä nuorisotila-auto Kyläkollissa.
”Meillä on kollissa välillä teemailtoja, esimerkiksi Halloween teemaa ja joskus on pidetty myös ”yökollia”, Marke kertoo, ”Työyhteisömme on mukava ja ei ole merkitystä, kuka tulee työpariksi työvuoroon. Kaikkien kanssa on hauskaa ja sopiva tekemisen meininki.”
Flinkku tuo vielä esille Kyläkollityöstä tärkeitä asioita: ”Tämä liikkuva nuorisotila on tarpeellinen toimintamuoto. Tärkeää on, että yksikään nuori ei jäisi yksin. On hyvä, kun on matalan kynnyksen paikka, jonne tulla. Ketään ei jätetä yksin niin iloissa kuin suruissa ja huolissa.”
Niin mikä se Kyläkolli siis onkaan? Kyläkolli on pienimuotoiseksi viihtyisäksi kohtaamispaikaksi muunneltu matkailuauto. Nuoriso-ohjaajat liikkuvat nuorisotila-auto Kyläkollilla kaupungilla siellä, missä nuoret kokoontuvat. Autossa on maksutta tarjolla kahvia, teetä ja mehua sekä pientä syötävää. Autoon voi tulla esimerkiksi kavereiden kanssa kahvikupilliselle tai juttelemaan nuoriso-ohjaajien kanssa. Kyläkollin puhelimeen voi soittaa tai laittaa viestiä, mutta suurin osa yhteydenotoista tulee Snapchatin kautta. Liikkuvan nuorisotilan toiminta keskittyy pääasiassa 13–17-vuotiaisiin nuoriin.
Lotta Kanniaisella, 10 vuotta, on tänään hieman erilainen päivä tavallisen koulupäivän sijaan. Lotta on hakenut vapaata normaalista koulutyöstään päästäkseen tutustumaan äidin työhön Vatialan esiopetuksessa. Tunnelma on ollut odottava ja jännittävä. Tämän vaihtelun kouluarkeen mahdollistaa Kangasalan kaupungin osallistuminen Lapset mukaan töihin -päivään.
Lotan äiti on varhaiskasvatuksen opettaja Taru Kanniainen Vatialan esiopetuksesta. Taru on työskennellyt Kangasalan kaupungilla vuodesta 2018 ja hänellä on menossa seitsemäs toimintakausi. Myös Taru on odottanut tätä päivää yhdessä Lotan kanssa. ”On ihana nähdä oman lapsen innostus tulla mukaan töihin ja tähän innostukseen on helppo mennä mukaan”, Taru kertoo ajatuksistaan päivästä. Mitä Lotta odotat päivältä? ”Suunnittelimme äidin kanssa etukäteen, mitä voin tehdä tänään esikoululaisten kanssa. Olen miettinyt askarteluja, mitä voisin opettaa ja leikkejä. Voisin myös lukea heille”, Lotta kuvailee suunnitelmiaan. Esikoululaiset ovat ottaneet Lotan innolla vastaan ja odottavat touhuilua Lotan kanssa.
Tarun mielestä on loistavaa, että työnantaja mahdollistaa osallistumisen Lapset mukaan töihin -päivään. ”Tietenkään kaikissa työtehtävissä se ei ole mahdollista, mutta minun työssäni kouluikäisestä apulaisesta on myös apua. Täällä meidän koulullamme on suhtauduttu positiivisesti ja kannustavasti osallistumaan päivään. On mukavaa, että lapset näkevät, missä vanhemmat ovat päivät ja millaista se työssä käyminen oikein on.” Taru on osallistunut Lapset mukaan töihin -päivään aikaisemminkin. Lotta oli työssä mukana pari vuotta sitten ja viime vuonna oli Lotan veljen vuoro. ”Lapset ovat tykänneet todella paljon tulla mukaan, ja tämän vuoksi minäkin päivästä innostun. Varmasti osallistumme tulevaisuudessakin, jos se on mahdollista”, Taru kuvaa ajatuksiaan jatkosta.
Millaiselta Lotta äidin työ vaikuttaa? Oletko ajatellut, mikä sinusta tulee isona? ”Opettaja” on Lotan napakka vastaus. ”On kiva täällä päästä kokeilemaan ja näkemään eskarilaisten opettamista. Haluan tehdä sitä aikuisenakin.”
Lapset mukaan töihin -päivä on lastensuojelun keskusliiton kampanja, jota vietetään Lapsen oikeuksien viikon perjantaina. Lapset mukaan töihin -päivä lisää omalta osaltaan lasten ja nuorten osallisuutta yhteiskunnassa. Jokaisen on tärkeää saada jo lapsuudessa kokemus siitä, että on merkityksellinen ja kuuluu osaksi yhteiskuntaa. Lasten ja nuorten ääntä on kuultava yhteiskunnassa, ja työpaikat voivat Lapset mukaan töihin -päivänä edesauttaa tätä. Kangasalan kaupunki haluaa tukea lasten äänen esille nostamista ja on työnantajana halunnut mahdollistaa työntekijöidensä osallistumisen päivään.
Kangasala haluaa olla edelläkävijä. Henkilöstöä kannustetaan työn ja toimintatapojen aktiiviseen kehittämiseen. Meillä kuunnellaan, kokeillaan, mahdollistetaan ja välitetään. Tältä sivulta löydät tarinoita meillä työskentelevistä eri alojen ammattilaisista.
Löydät myös meidän tarjoamat mahdollisuudet keikkatöihin ja sijaisuuksiin. Meillä on tarjolla lyhytaikaisia 1-3 päivän sijaisuuksia varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja ateria- ja siivouspalveluissa. Lataa itsellesi Protender sovellus ja saat ilmoituksia vapaina olevista keikkatöistä varhaiskasvatuksessa. Ateria- ja siivouspalvelun ja perusopetuksen keikkatöihin hakeudutaan Kuntarekryn kautta.
Lue lisää ja liityhyvän piirin tekemisen meininkiin!
Kangasalan kaupungilla on ollut kesätyöntekijöitä ja nuoria kesäharjoittelijoita eri pituisissa työsuhteissa koko kesän ajan. Kesätyöntekijöitä ja -harjoittelijoita meillä on tänä kesänä ollut varhaiskasvatuksessa, ateria- ja siivouspalveluissa, kulttuuripalveluissa ja teknisessä keskuksessa muun muassa ulkopalveluissa. Nyt kurkistamme kesätyöntekijämme Taijan työpäivään.
Sahalahden kirkonkylässä sijaitseva Sahalahden museomakasiini on Pirkanmaan vanhin lainajyvästörakennus. Makasiini on rakennettu vuonna 1816. Nykyisin se toimii Kangasalan kulttuuripalveluiden ylläpitämänä näyttelytilana, joka on avoinna kesäaikaan. Tänä kesänä museomakasiinin näyttelyvalvojana toimii Taija Lindell. Taija on yksi Kangasalan kaupungin kesätyöntekijöistä. Hänen työsuhteensa alkoi kesäkuun alussa ja kestää elokuun loppuun eli koko museomakasiinin aukioloajan.
Taijalla on kokemusta erilaisista asiakaspalvelutehtävistä. Hän on pitänyt kesäkahvilaa ja työskennellyt pitopalvelussa. Näyttelyvalvojan kesätyö on sopinut hyvin hänen kesäsuunnitelmiinsa. ”Saan viettää aikaa ihmisten kanssa, keskustella heidän kanssaan ja kertoa museosta, ” Taija kertoo työpäivästään. Kiinnostus historialliseen ympäristöön sai Taijan hakemaan kesätyötä Sahalahden museomakasiiniin. ”Asun myös itse Sahalahdella niin pidän siitä, että saan työskennellä täällä ja kertoa vierailijoille myös museon ympäristöstä ja Sahalahdesta yleensä sekä Sahalahden historiasta.”
Taijan työpäivä alkaa klo 11.30 eli hieman ennen museon avautumista. Hän avaa ovet ja katsoo, että kaikki paikat ovat kunnossa ja toivoo, että päivän aikana tulee paljon väkeä. ”Väkeä on käynyt kesällä hyvin ja ihmisten kanssa on ollut mukava keskustella, se sopii minulle hyvin, kun olen sosiaalinen ihminen.” Taijan iloinen nauru raikaa makasiinissa, kun hän juttelee asiakkaiden kanssa ja ohjaa heitä museon eri tiloihin, myös yläkertaan, jonne on vähän haastavammat portaat. Siellä odottaa vierailijaa yllätysmomentti, mutta se täytyy mennä itse katsomaan. Taija ei sitä paljasta vierailijoille etukäteen.
Kesällä 2024 museomakasiinin näyttelyohjelmistoon kuului kolme kokonaisuutta. Haastattelupäivänä on Fire Lady: 25 vuotta liekeissä näyttelyn avajaiset. Taija siirtyykin ulos katsomaan Fire Ladyn näyttävää tulishowta. Taija kuvaa esitystä ja jakaa siitä hetkiä sosiaaliseen mediaan. ”Tämä on osa työnkuvaani ja tuo mukavaa vaihtelua.”
Tule Kangasalan varhaiskasvatukseen kasvattamaan lapsista juurensa tuntevia, itsetunnoltaan terveitä ja tulevaisuuteen suuntautuvia. Voit tehdä työtäsi itsenäisesti ja kehitysmyönteisesti. Tarvittaessa sinulle on tarjolla myös vahvaa kollegiaalista tukea. Suurimmassa osassa lapsiryhmiä työskentelee kaksi varhaiskasvatuksen opettajaa.
Vapaista 1-3 päivän työvuoroista ilmoitamme Protender -sovelluksella. Kirjaudu sovellukseen ja varaa omaan elämäntilanteeseesi sopivat työvuorot.
Pidempiaikaiset sijaisuudet ovat haettavissa Kuntarekryssä.
Tervetuloa töihin varhaiskasvatuksen mukaviin työyhteisöihin ympäri Kangasalan kaupunkia!
Myös ateria- ja siivouspalveluissa tarvitaan reippaita ja oma-aloitteisia henkilöitä monipalvelutyöntekijän eri pituisiin sijaisuuksiin. Sijaisuuksia voit tehdä palvelutyöntekijänä ja laitoshuoltajana. Voit olla joko alalle opiskeleva, jo valmistunut tai kokenut tekijä. Kohteita, joihin voit sijoittua, on tarjolla laajasti koko Kangasalan kaupungin alueella.
Sijaisuuksiin ei aina vaadita alan tutkintoa, vaan arvioimme sijaisen soveltuvuutta tapauskohtaisesti riippuen tehtävästä ja työsuhteen pituudesta. Hygieniapassi on välttämätön. Arvostamme alan työkokemusta. Lyhyempien sijaisuuksien kautta on hyvä mahdollisuus työllistyä myös pidempiin sijaisuuksiin.
Työajat vaihtelevat klo 7 - 20.30 välillä arkipäivistä viikonloppuun ja aamuvuorosta iltavuoroon. Oman auton käyttömahdollisuus helpottaa siirtymistä kohteisiimme.
Jos olet kiinnostunut tekemään sijaisuuksia, käy täyttämässä hakemus ja ilmoittaudu sijaisrekisteriin.
Jos olet kiinnostunut tekemään opettajan, koulunkäynninohjaajan sijaisuuksia, käy täyttämässä hakemus ja ilmoittaudu Kuntarekryn sijaisrekisteriin. Otamme yhteyttä työnhakijaan mahdollisen haastatteluajan sopimiseksi, ellei hakuilmoituksessa ole toisin mainittu. Haastattelussa soveltuvat henkilöt kirjataan sijaisrekrytointijärjestelmään hyväksytyiksi sijaishakijoiksi.
Sijaisuuksia täytettäessä käytämme pääsääntöisesti sähköistä kutsupalvelua, jolloin voit saada työtarjouksen keikkakalenteriisi tai tekstiviestipalvelun avulla. Hakijan on itse huolehdittava käytettävyytensä päivittämisestä rekisteriin. Yhteys- ja käytettävyystietojen ajan tasalla pitäminen on edellytys sijaisuuksien tarjoamiselle.
Voit olla myös yhteydessä suoraan kouluihin sen jälkeen, kun olet ilmoittautunut sijaisrekisteriin.
Käyttämäsi selain ei ole enää tuettu. Sivusto saattaa toimia käyttämälläsi selaimella kummallisesti. Voit halutessasi jatkaa käyttöä tai kokeilla toista selainta.