Sosiaalityöntekijä

Liity #hyvintekijöihin

Sosiaalityöntekijänä Varhassa rakennat parempaa huomista

Sosiaalialalla työskentely avaa mahdollisuuden tehdä käytännön hyvää ja tarjota apua ja ohjausta erityisesti niille, jotka kaipaavat tukea eri elämänvaiheissaan.

Varha on uusi organisaatio ja etsimme juuri sinun osaamistasi ja näkemystäsi, jotta voimme yhdessä rakentaa siitä sosiaalialan parhaimman työpaikan. Tavoitteenamme on luoda työkulttuuri, joka perustuu luottamukseen ja läpinäkyvyyteen, ammattitaidon kehittämiseen ja arvostukseen. Tule mukaan nostamaan sosiaalityön asema ansaitsemalleen tasolle!

Tarjoamme merkityksellistä työtä kaupunkien, maaseudun, saariston ja meren rikastamalla uniikilla alueella. Meillä Varhassa voit toimia sosiaalityöntekijänä lastensuojelussa, työikäisten, ikääntyneiden tai vammaispalveluiden parissa. Voit työskennellä myös perhekeskuksissa tai terveydenhuollossa.

Kerro meille toiveesi ja liity #Hyvintekijäksi!

Työ lapsiperhesosiaalityössä ja lastensuojelussa

Tavoitteenamme on suojella haavoittuvassa asemassa olevia lapsia ja taata heille turvallinen arki. Päätöksiä tehdään yhdessä perheen kanssa ja aina lapsen etu huomioiden. Lastensuojelun sosiaalityö on suunnitelmallista, tavoitteellista ja muutokseen tähtäävää lastensuojelulain alaista työtä. Työssäsi tapaat lapsia ja heidän perhettään ja teet laajasti yhteistyötä useiden alojen ammattilaisten kanssa.

Sosiaalityöntekijämme ratkaisevat erilaisia arjen haasteita ja kokevat työnsä hyvin merkityksellisenä. Jokainen kohtaaminen on mahdollisuus muuttaa lapsen elämää.

Lastensuojelun sosiaalityöntekijänä voit työskennellä avo-, sijais- tai jälkihuollossa, juuri perustamassamme sijaistusyksikössä tai vaihtoehtoisesti lastensuojelun tarvetta kartoittavassa Soihdussa.

Kiinnostaako sinua työ Varhan lastensuojelussa? Tutustu etuihin Varhan lastensuojelun sosiaalityöntekijöille tai sosiaalityöntekijäksi opiskeleville: Lastensuojelun sosiaalityöntekijäksi Varhaan | Varha

Voit lukea myös Olgan uratarinan työstä lastensuojelun avohuollossa: Sosiaalityöntekijä Olgan uratarina | Varha

Lapsiperhesosiaalityö

Lapsiperhesosiaalityössä työskennellään perheiden kanssa, joissa on lapsia. Lapsiperhesosiaalityössä korostetaan lapsen etua kaikissa päätöksissä sekä toimenpiteissä. Tavoitteena on tarjota kokonaisvaltaista tukea perheille.

Arjen työssä pohditaan vanhemmuuden saloja, lasten kasvatusta, koulutusta ja perhesuhteiden merkitystä. Työ edellyttää vahvaa sitoutumista lasten ja perheiden hyvinvointiin. Työpäiväsi koostuu laajasta yhteistyöstä useiden alojen ammattilaisten kanssa.

Työ lastensuojelussa

Lastensuojelun avohuolto

Lastensuojelun keskeinen periaate on lapsen vanhempien ja huoltajien tukeminen lapsen kasvatuksessa. Lastensuojelun avohuolto on tarkoitettu lapselle ja hänen vanhemmalleen (tai muille huoltajille) silloin, kun lapsen oikeus turvalliseen ja virikkeelliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehittymiseen ja suojeluun ei toteudu tai on vaarassa jäädä toteutumatta. Avohuollon tukitoimet ovat aina ensisijaisia huostaanottoon ja sijaishuoltoon nähden. Avohuollon tukitoimia ovat esimerkiksi perheen toimeentulon ja asumisen turvaaminen, perhe- ja laitoshoito yhdessä vanhemman kanssa, tukihenkilön tai -perheen järjestäminen tai muut vastaavat lasta ja perhettä tukevat palvelut ja tukitoimet.

Varhassa sosiaalityöntekijän tehtäviin lastensuojelun avohuollossa kuuluu lapsen tilanteen arviointi ja lapsen oikeuksien toteutumisesta huolehtiminen. Arkityö sisältää muun muassa lasten tapaamista, vanhempien kanssa käytäviä keskusteluja, verkostoyhteistyötä muiden viranomaisten ja palvelutarjoajien kanssa sekä lausuntojen kirjaamista.

Sijaishuolto

Sijaishuollolla tarkoitetaan huostaanotetun lapsen huollon ja kasvatuksen järjestämistä kodin ulkopuolella. Sijaishuollon tarkoituksena on lapsen tasapainoisen kehityksen ja hyvinvoinnin turvaaminen. Sijaishuollon aikana tärkeäksi koetaankin lapsen yksillöllisten tarpeiden ja omien toiveiden huomiointi. Sijaishuollon muotoja voivat olla esimerkiksi perhehoito, ammatillinen perhekoti, lastensuojelulaitos tai muu lapsen tarpeenmukainen hoito.

Varhassa sijaishuoltomme toimii keskitettynä yksikkönä. Sijaishuollossa sosiaalityöntekijän tehtäviin kuuluu sijaishuollon aikanen asiakas- ja verkostotyö lapsen, hänen perheensä, sijoituspaikkansa tai muun verkoston kanssa. Vastuusosiaalityöntekijä vastaa ja koordinoi, että lapsi saa sijaishuollon aikana tarvitsemansa tuen ja palvelun. Lapselle ja hänen vanhemmilleen annetaan sijoituksen aikaista tukea, lapsen kuntoutumista arvioidaan ja lapsen tilannetta myös seurataan aktiivisesti.

Jälkihuolto

Jälkihuolto tukee sijaishuollossa ollutta nuorta sekä hänen vanhempiaan (tai sijaishuoltajiaan) sen jälkeen kun sijaishuolto tai muut lastensuojelutoimenpiteet ovat päättyneet. Käytännössä tämä tarkoittaa nuoren tukemista asumiseen, opiskeluun ja toimeentuloon liittyen. Jälkihuollon tukitoimia ovat esimerkiksi psykososiaalisen tuen antaminen, auttaminen asunnon hankkimisessa, tukeminen työllistymisessä, harjoittelussa tai harrastuksessa sekä osallistuminen vertaistukiryhmään.

Varhan jälkihuollossa sosiaalityöntekijä laatii nuorelle asiakassuunnitelman yhdessä nuoren kanssa, hän tapaa nuorta säännöllisesti kahden kesken sekä tarjoaa tukea ja kuulee nuorta häntä itseään koskevissa asoissa. Kiteytettynä voisikin sanoa, että jälkihuollon sosiaalityöntekijällä voi olla todella merkittävä rooli nuoren itsenäistymisen tukemisessa.

Perheoikeudelliset palvelut

Sosiaalityöntekijän tehtävänä perheoikeudellisessa yksikössä on tuomioistuinten pyytämien olosuhdeselvitysten laatiminen lasten huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevissa riita-asioissa. Sosiaalityöntekijä ottaa kantaa siihen, miten lapsen huolto, tapaaminen ja asuminen tulisi järjestää sekä antaa lausunnon oikeuden pyynnöstä mm. oheishuoltoasioissa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen asukkaille. Sosiaalityöntekijä tapaa vanhempia ja lapsia yksilö- ja yhteistapaamisissa kotikäynneillä ja lapsen osalta myös lapsen muussa kehitysympäristössä. Tehtäviin kuuluu myös lapsen ja vanhemman vuorovaikutustilanteiden havainnointi kotona, tapaamispaikoissa tai muussa kehitysympäristössä.

Sosiaalityöntekijä voi toimia perheoikeudellisessa yksikössä myös lastenvalvojana. Lastenvalvojan työnkuvaan kuuluu lapsen isyyttä, äitiyttä ja vanhemmuutta koskevat tehtävät, aviopuolisoiden välisten elatusapujen vahvistamiseen liittyvät tehtävät, sosiaalihuoltolain mukaisiin valvottuihin ja tuettuihin tapaamisiin liittyvät tehtävät sekä palvelupäätösten laatiminen niistä ja yleisesti lapsen huoltoa, tapaamisoikeutta sekä elatusta koskevien lakien mukaiset tehtävät.

Sosiaalityön sijaistusyksikkö

Olemme perustaneet 1.1.2024 alkaen sosiaalityöntekijöiden sijaistusyksikön, jonka sosiaalityöntekijät liikkuvat tarvittaessa alueille, joilla on suurin työntekijöiden tarve. Tarjolla on mielenkiintoinen, monipuolinen ja haasteita tarjoava työ, josta maksetaan kilpailukykyistä palkkaa (tehtäväkohtainen palkka 4 270€ + määräaikainen rekrytointilisä sekä väliaikainen sitoutumislisä). Sijaistusyksikkö tarjoaa oivan mahdollisuuden tutustua Varhan eri yksiköiden sosiaalityöhön. Asutko kauempana, mutta voisit kiinnostua työstä Varhan alueella? Kauempaa kulkeville sijaistusyksikön sosiaalityöntekijöille tarjoamme tietyin ehdoin mahdollisuutta myös asumisetuun (1-2 yötä viikossa), jolla voi kattaa majoittumisesta aiheutuvia kustannuksia.

Soihtu ja Ankkuri

Soihtu

Soihtu-tiimi koostuu monialaisesta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisista, jotka yhdessä asiakkaan kanssa kartoittavat tilanteen ja ohjaavat oikeiden palveluiden piiriin. Asiakkaina ovat lapsiperheet ja työikäiset (alle 65v.). Soihtu-tiimin sosiaalityöntekijän päivät ovat monipuolisia. Keskeisiin työtehtäviin kuuluvat lastensuojeluilmoitusten kiireellisyysarvioinnit ja käsittely sekä palvelutarpeen arviointi. Soihdun sosiaalityöntekijät tekevät myös asiakasohjausta ja -neuvontaa tiiviissä yhteistyössä moniammatillisen verkoston kanssa.

Ankkuri

Ankkuritoiminnalla edistetään lasten ja nuorten hyvinvointia ja ennaltaehkäistään rikollisuutta ja jengiytymistä. Yhteistyötä lasten ja nuorten parhaaksi tekevät poliisin lisäksi asiantuntijat sosiaali- ja terveyspalveluista sekä nuorisotoimesta. Tavoitteena on tarjota nuorelle ja perheelle yksilöllistä ja kokonaisvaltaista tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tarvittaessa Ankkurista ohjataan muiden palveluiden asiantuntijoille.

Sosiaali- ja kriisipäivystys

Sosiaali- ja kriisipäivystys huolehtii 24/7 akuutista, vaativasta sosiaalityöstä ja lastensuojelusta sekä psykososiaalisen tuen organisoinnista. Toiminta-alueena on koko Varsinais­-Suomi. Sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa apua muun muassa seuraavissa äkillisissä tilanteissa: perhe- ja lähisuhdeväkivalta, lastensuojelulliset asiat, vanhusten ongelmat sekä onnettomuudet ja kriisit.

Työtä tehdään tiiviissä yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Sosiaalipäivystystyö on monipuolista ja haastavaa. Työ vaatii kykyä reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Sosiaalipäivystystyön erityispiirteitä ovat kiire, työtehtävien päällekkäisyys, työn ennakoimattomuus, työhön liittyvät turvallisuusriskit sekä paine nopeisiin päätöksiin vaativissa olosuhteissa.

Sosiaalityöntekijänä työikäisten palveluissa

Työikäisten sosiaalityöllä ja sosiaaliohjauksella tuetaan asiakkaita muutokseen. Muutoksella pyritään vahvistamaan asiakkaiden hyvinvointia, toimintakyvyn kohentumista, itsenäistä selviytymistä ja elämänhallintaa sekä vähentämään huono-osaisuutta. Jokaisen tilanne on yksilöllinen ja tarpeisiin vastaava sosiaalituen kokonaisuus rakennetaan yhdessä sosiaalityöntekijän kanssa. Työikäisten palveluissa oma nimetty työntekijä kulkee rinnalla koko asiakkuuden ajan.

Työikäisten sosiaalipalveluihin kuuluvat työllisyyttä edistävät sosiaalipalvelut (työkykyä ja työllisyyttä edistävä monialainen yhteistyö ja kuntouttava työtoiminta), työikäisten sosiaalityö ja sosiaalinen kuntoutus sekä taloudellinen tuki ja ohjaus (sosiaalinen luototus, täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki ja välitystilipalvelu).

Sosiaalityöntekijä voi työskennellä myös maahanmuuttajapalveluissamme henkilöiden parissa, jotka ovat saaneet oleskeluluvan ja siirtyvät kotoutumisen ajaksi sosiaalipalveluihin. Maahanmuuttopalveluissamme erityissosiaalityöntekijän tehtäviin kuuluvat aikuis- ja lapsiperheasiakkaillemme tehtävät palvelutarpeenarvioinnit ja suunnitelmallinen sosiaalityö. Lisäksi tehtäviin kuuluu maahanmuuttajatyöhön liittyviä erityistehtäviä, kuten pakolaistaustaisten maahanmuuttajien vastaanottovaiheen sosiaalityö ja kotoutumisen edistäminen yhteistyössä alueen kuntien maahanmuuttajatyötä tekevien työntekijöiden kanssa.

Sosiaalityöntekijänä vammaispalveluissa

Sosiaalityöntekijän tavoitteena on yhdessä yksilöiden, perheiden ja yhteisön kanssa lieventää elämäntilanteeseen liittyviä haasteita, vahvistaa yksilöiden ja perheiden omia toimintaedellytyksiä ja osallisuutta sekä edistää yhteisöjen sosiaalista eheyttä. Sosiaalityöntekijä ottaa kokonaisvastuun vammaispalvelun asiakkaan palvelutarpeen arvioinnista ja palveluiden suunnittelusta, palveluiden ja tuen myöntämisestä sekä kokonaisuuden yhteensovittamisesta. Sosiaalityöntekijä myös seuraa tuen ja palvelujen toteutumista ja vaikuttavuutta.

Sosiaalityöntekijänä sairaalapalveluissa, mielenterveys- ja päihdepalveluissa, perhekeskuspalveluissa tai ikääntyneiden palveluissa

Varhan sosiaalityöntekijä voi työskennellä myös useissa muissa yksiköissä, esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalveluissa tai Tyksissä, perhekeskuspalveluissa tai ikääntyneiden palveluiden parissa. Kurkkaa tarkemmin avoinna olevat sosiaalityötekijän tehtävämme alla olevasta "avoimet työpaikat" -listauksesta ja liity #hyvintekijöihin.

sosiaalityöntekijän avoimia paikkoja Varhassa