Eläkeuudistus: jatkossa eläkettä kertyy jo 17-vuotiaasta lähtien

Kunnat palkkaavat jopa 45000 nuorta kesätöihin joka vuosi.

Suomen kunnat ja kaupungit ovat kesätöitä etsiville nuorille isoja työllistäjiä, sillä ne palkkaavat vuosittain jopa 45 000 nuorta kesätöihin.  Määrä on säilynyt ennallaan viime vuodet talouden laskusuhdanteesta huolimatta. 

Töiden luonne työ riippuu pitkälti kesätyöntekijän iästä ja koulutuksesta.
- Kunnat työllistävät paljon nuoria, joilla ei ole vielä ammattia tai ammattikoulutusta. Työt voivat olla esimerkiksi puistotyöntekijän tai kaupunkioppaan tehtäviä. Ammattiin opiskelevat puolestaan voivat päästä tekemään oman alansa töitä, kertoo FCG Kuntarekryn toimitusjohtaja Aija Tuimala.

Kunnilla ei ole pulaa kesätyöntekijöistä, sillä muutamaan avoimeen paikkaan saattaa tulla kymmeniä tai jopa satoja hakemuksia. Osa kunnista onkin pätkinyt kesätyöt lyhyempiin jaksoihin niin, että mahdollisimman moni nuori pääsee töihin hankkimaan työkokemusta. 

Eläkeikäraja laskee ensi vuoden alusta

Kesätöistäkin kertyy eläkettä, mikäli työ täyttää eläkelain asettamat edellytykset. Käytännössä nuorten kohdalla tärkein edellytys on ikä: eläkettä alkaa karttua 18-vuotiaana. Ensi vuoden alusta voimaan astuva eläkeuudistus parantaa tilannetta, sillä se laskee ikärajan 17 vuoteen. 

Lue koko juttu Kuntien eläkevakuutuksen sivuilta.

Kuuntele Kuntarekryn toimitusjohtaja Aija Tuimalan ja Kevan eläketiedottaja Hannele Kantasen haastattelu kesätöistä ja eläkeuudistuksesta.