Kevään liukkaat kelit näkyvät palkkasihteerin työpöydällä

Mitäpä luulet, onko alkukevään liukkailla teillä ja palkkasihteerin työllä jotakin yhteistä? 
 
Kyllä on, ja paljonkin. Tämä paljastuu, kun palkkasihteeri Hanna Laitinen kertoo työarjestaan Jyväskylän kaupungin Talouskeskus-liikelaitoksessa huhtikuun alussa.
 
-Näin keväällä tapaturma-asiat ovat kartalla. Kun on liukkaat kelit, tapahtuu työmatkoilla paljon tapaturmia. Teen päivittäin päivärahahakemuksia ja tallennan sairauslomatodistuksia.
 
-Meidän asiakkaillamme on noin 7000 vakituista työntekijää ja päälle määräaikaiset työntekijät. Se tarkoittaa noin 50–80 lääkärintodistusta päivässä, Laitinen kertoo.
 
Samaan aikaan Talouskeskuksen kolmannessa kerroksessa kirjanpitovastaava Heli Jäsberg elää tilinpäätösten jälkeistä aikaa. 
 
-Nyt on aikaa kehityspalavereille ja tulevaisuuteen varautumiselle. Tilinpäätösten teko alkuvuodesta on meillä kaikkein kiireisin aika, silloin kaikki kehitystyö jää odottamaan, hän kertoo.
 
Laitisen ja Jäsbergin työpaikan Talouskeskuksen asiakkaina ovat kaikki Jyväskylän kaupungin yksiköt. Lisäksi liikelaitos tuottaa palveluja konserniyhteisöille sekä seudun kunnille ja kuntayhtymille. 
 
Nykyisessä tehtävässään Hanna on työskennellyt kolme ja puoli vuotta. Heli puolestaan 12 vuotta. Kumpikin heistä siirtyi työhönsä sisäisesti kaupungin muista tehtävistä.
 
Heli aloitti ensin ostolaskuissa ja jatkoi sieltä kirjanpitoon. Koulutukseltaan hän on taloushallinnon merkonomi sekä suorittanut taloushallinnon ammattitutkinnon kirjanpidosta ja tilinpäätöksestä.
 
Hanna puolestaan vaihtoi alaa kokonaan. Hän työskenteli 12 vuotta kaupungin perhepäivähoitajana, otti opintovapaata ja opiskeli merkonomiksi. Työpaikka palkkasihteerinä löytyi samasta työpaikasta, missä hän suoritti opintojen aikaisen harjoittelunsa

Monipuolista ja erilaisia näkökulmia

Entä mikä taloushallinnon ammattilaisten työssä on parasta?
 
-Parasta työssäni on, että sitä on koko ajan, Hanna naurahtaa.
 
-Monipuolisuus ja erilaiset näkökulmat. Työ ei ole yksitoikkoista, vaikka niin voisi ajatella, hän jatkaa.
 
Kiire ja muutospaineet toki asettavat arkeen haasteita.
 
-Aikaa uusiin asioihin perehtymiseen saisi olla enemmän. Olisi hyvä, jos jossakin vaiheessa olisi hetki, että kaikki ei koko ajan muuttuisi, Heli pohtii
 
Miltä Hannan ja Helin työ näyttää kuvissa, sitä voit seurata Kuntarekryn instagramissa. Siellä he postasivat työstään viikon ajan taloushallinnon viikolla huhtikuun alussa www.instagram.com/kuntarekry