Kesätyöntekijöitä tulossa? Tässä perehdytyksen muistilista

Määrittele heti työsuhteen alussa yhdessä kesätyöntekijän kanssa tehtävät ja tavoitteet. Anna ne kirjallisesti työntekijälle tai tallenna paikkaan, josta ne voi milloin tahansa tarkistaa. Kesätyöntekijän pitäisi myös jo heti ensimmäisenä päivänä saada tarpeelliset varusteet ja työvälineet.

Kirjaa ylös myös kaikki käytännön asiat kuten esimerkiksi työajat, tauot, yhteyshenkilöt.
Huolehdi myös, että paperissa on omat yhteystietosi. Kehota ottamaan yhteyttä aina, jos pienintäkin epätietoisuutta tehtävän hoidossa.

Aivan oma lukunsa ovat kesätyön ensikertalaiset, joille kaikki on uutta. Perehdytettävät asiat kannattaa toistaa pariin kertaan, käydä alkuksi moikkaamassa päivittäin ja olla koko ajan hyvin tavoitettavissa. 

Perehdytykseen kuuluu luonnollisesti myös työturvallisuus, joka voi olla laaja kokonaisuus: miten työvälineitä käytetään, missä ovat hätäpoistumistiet, miten toimitaan uhkaavasti käyttäytyvän asiakkaan kanssa jne. Koko työturvallisuuden kokonaisuus tulee käydä työntekjän kanssa läpi. Kesätyöntekijän kuten muidenkin turvallisuus on työnantajan vastuulla.

Esittele kesätyöntekijä tiimille ja ota hänet mukaan lounastauolle. Älkää käykö keskusteluja, joihin hän ei voi osallistua. Hän ei tunne yhteistä historiaa, sanontoja tai lyhenteitä. Jos niitä käytät, kerro, mitä ne tarkoittavat. Kun tilanne on uusi ja olo helposti hieman ulkopuolinen. Kesketeluista syrjään jääminen korostaa sitä entisestään. 

Muista: paras perehdytys päättyy kesätyöntekijän viimeisenä työpäivänä.