Menossa uuteen työpaikkaan? Tässä pari vinkkiä

Ensimmäinen työpäivä alkaa tuntua kihertävänä kutituksensa viimeistään edellisenä iltana: mitä päälle? Miten teen hyvän vaikutuksen työtovereihin? Onkohan työpiste valmiina?

Taltuta jännitystä ajatuksella, että sinut valittiin tehtävään, olit siihen paras ja sopivin. Sinulla on juuri ne taidot ja ominaisuudet, jotka uusi työnantajasi haluaa.

Tätä juttua varten kysyttiin rekrytoivilta esimiehiltä ohjeita ensimmäisiin työpäiviin. Ne kuulostavat kovin arkisilta, mutta tässä ne ovat: tervehdi, tutustu, kahvittele, juttele, kysy ja KYSY! 

Useimmissa työpaikoissa on selkeä perehdytysprosessi, joka on vastuutettu useammalle henkilölle. On inhimillistä, ettei koneisto aina toimi saumattomasti. Kärsivällisyys onkin uuden työntekijän parhaita ominaisuuksia. Toisena tulee huumorintaju - kömmähdykset voi kuitata naurulla.

Ensimmäisinä viikkoina kannattaa panostaa verkostoitumiseen. Toisten kanssa tulee juttuun helpommin kuin toisten. Lähesty ensin näitä helppoja. Liity kahvitunnin keskusteluihin, kerro itsestäsi jotain, vaikkapa harrastuksistasi. Kysy vastakysymyksiä ja osoita olevasi kiinnostunut siitä, mistä työtoverisi puhuvat. Osallistu futiskerhoon tai käy työpaikan kuntosalilla. Tee jotain yhteiseksi hyväksi esimerkiksi keitä aamukahvit.

Uudessa tehtävässä kannattaa olla aluksi nöyrä. Työtoverisi osaavat työtehtävät, sinä et vielä. Jos he odottavat sinulta uusia toimintatapoja, tuo osaamisesi esiin. Kokemus ja näkemys organisaatiosta ovat suureksi hyödyksi ennen totuuksien lausumista.