Skip to main content

Socialarbetare Ellen och Mikaela

6.1.2022 12:46

Socialarbetare Ellen och Mikaela

Ellen och Mikaela jobbar båda som socialarbetare i ett Team i Soite som handhar både familjestödservice och barnskydd. Deras arbete omfattar klientarbete med barn och familjer. Arbetet som socialarbetare är väldigt varierande och Mikaela och Ellen säger att dom har ett brett arbetsområde.

Hur hamnade du på ditt nuvarande jobb eller vad fick dig att söka till den kommunala sektorn?

Mikaela arbetade tidigare som vikarierande socialarbetare både inom äldreomsorg och inom handikappservice. 2014 började hon studera till socialarbetare. Ett arbete med barn har lockat och 2018 började Mikaela vikariera inom familjestödservice och barnskydd som socialarbetare. Efter examen fick hon en fast tjänst. Mikaela säger att hon har trivts bra som socialarbetare i Soite, arbetet är omväxlande, det består av både klientarbete och administrativa uppgifter.

Ellen studerade till socialarbetare vid Helsingfors Universitet och började arbeta inom barnskyddet i Kyrkslätt efter att hon utexaminerades. Ellen säger att arbetet genast blev riktigt intressant och kan inte tänka sig att arbeta med något annat. Ellen sökte sig tillbaka till hemtrakterna i Österbotten. Hon fattade genast tycke för teamet hon arbetar i idag. I Soite har Ellen möjlighet att upprätthålla den finska som hon lärt sig i Kyrkslätt.

Vilken typ av anställningsförmåner erbjuder din arbetsgivare och hur tror du att de kommer att omsättas i praktiken?

Mikaela och Ellen säger att arbetsgivaren erbjuder fortbildning enligt eget intresse. De upplever också att arbetsgivaren stöder socialarbetarna genom t.ex. arbetshandledning (både individuell och i grupp) och E-passi-förmån

Hur ser din vanliga arbetsdag ut?

Ellen och Mikaelas arbetsdagar ser väldigt olika ut. De innehåller ofta hembesök, nätverksmöten, planering, telefonsamtal. Arbetsdagarna försöker de planera i förväg, men ofta dyker något oförutsett upp vilket gör att planerna ändras. Detta ger omväxling i arbetet, men förutsätter också flexibilitet.

Vad är den mest utmanande delen av ditt jobb?

Vi har ett väldigt brett arbetsområde vilket kräver ett stort kunnande och jag tycker att det är utmanande ibland. Vi står inför många olika problem, säger Mikaela.

Ellen tillägger att det kan vara svårt att behålla hoppet ibland när vi möter klienter som inte mår så bra och man behöver också i olika situationer kunna hantera osäkerhet.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Ellen säger att det finns många saker som är bra. Arbetet är varierande och kan utföras på distans, på kontoret och hemma hos familjerna. Jag gillar att kunna arbeta med människor i mitt jobb. Jag tycker om mina kollegor och att socialt arbete är mycket hoppfullt, säger hon.

Det bästa med mitt jobb är dess variation. Det är aldrig tråkigt och det finns alltid nya saker att lära sig. Jag tycker om att arbeta med klienter och när man ser att situationer utvecklas och går framåt, säger Mikaela.

Vi jobbar också mycket tillsammans med vårt team vilket är ett stort stöd för socialarbetarna och vi kompletterar varandra bra i teamet, tillägger de.

Skulle du också vilja jobba som socialarbetare? Besök Soites lediga tjänster och ansök med!

Mer om ämnen

Likadana artiklar