Arbetsintervjun visar vem du är

Työpaikkahaastattelussa näytät, kuka olet


Om din arbetsansökan leder till arbetsintervju, kom ihåg att förbereda dig väl. Ta reda på bakgrundsuppgifter om arbetsgivaren, fundera på eventuella intervjufrågor samt på ditt eget kunnande:

  • hurdant kunnande och hurdan erfarenhet har du med tanke på arbetsplatsen du sökt, dvs varför lönar det sig för arbetsgivaren att anställa just dig?
  • vilka är dina personliga styrkor med tanke på arbetsgemenskapen?  
  • fundera även på din egen utveckling och förkovran, detta efterfrågas ofta i arbetsintervjun.

Dessutom lönar det sig att förbereda frågor som du vill ställa angående arbetsplatsen och arbetsgivaren.

Förbered dig väl inför arbetsintervjun

Att spänna sig inför intervjun är naturligt och berättar om att du söker arbetsplatsen på allvar. Omsorgsfulla förberedelser inför intervjun minskar sannolikt på hur mycket man spänner sig.

Om du söker ett jobb inom en bransch för första gången och du är osäker på lämplig klädsel, diskutera med en vän eller bekant. Kanske du känner någon som redan arbetar inom branschen?

Det lönar sig att vara öppen, saklig och ärlig, dvs vara sig själv. Minns dock att du säljer ditt kunnande och din personlighet till en ny arbetsplats. Det finns ingen anledning att ta fram negativa aspekter.

Trots att intervjun den här gången inte skulle leda till anställning så kan intervjun leda till nya möjligheter senare. Det lönar sig alltid att ge ett gott intryck hos arbetsgivaren!