Skip to main content

Näin teet hyvän CV:n

15.5.2019 11:44

Näin teet hyvän CV:n

Ansioluettelo eli CV (curriculum vitae) on tiivistelmä osaamisesta, työkokemuksesta ja jossain määrin myös hakijan persoonasta. Sen tulisi vakuuttaa työnantaja, että hakija on sekä pätevä että sopiva tehtävään.

CV on yleensä tekstidokumentti. Videolla persoona pääsee paremmin esiin, mutta se vaatii jonkin verran teknistä osaamista. Koska videot ovat vasta yleistymässä, videohakemus todennäköisesti huomataan. Tee sen oheen kuitenkin aina myös kirjallinen tiivistelmä. Videon kaltainen on Prezi-esitystyökalu, jolla voit myös tehdä persoonallisen CV:n. Verkossa on tarjolla hienoja esimerkkejä.

Monet työnantajat käyttävät valmiita verkkopohjaisia hakulomakkeita. Kuntarekryn lomakkeet ovat niistä esimerkki. Työnantaja valitsee haluamansa kysymyspatteriston. Perinteisen CV:n teko kannattaa kuitenkin aina, sillä se toimii tietovarastona. Siitä on helppo kopioida tarvittavat osiot ja muokata haettavaan tehtävään sopivaksi.

Kuntarekryä käyttävä työnantaja päättää, voitko liittää hakemukseesi myös vapaamuotoisen CV:n. Jos se on mahdollista, se kannattaa aina tehdä, sillä näin työnantaja saa sinusta käsityksen. Moni rekrytoija sanookin, että CV on kuin nopea henkilökohtainen tutustuminen.

CV:n tekoon ei ole mitään yhtä oikeaa mallia, vaan sen sisältö riippuu alasta, haettavasta työtehtävästä ja omista vahvuuksistasi. Hyvä CV onkin aina räätälöity työtehtävän mukaan. Insinööri tekee muodollisen CV:n, viestintäsuunnittelijan kannattaa käyttää luovuutta.

Kun suunnittelet CV:tä, pohdi

 • saako lukija siinä olennaiset tiedot sinusta?
 • vastaatko esitettyihin toiveisiin ja käytät samoja termejä kuin itse ilmoituksessa?
 • tiivistätkö olennaiseen?
 • oletko kuitenkin (sopivasti) persoonallinen, jotta erotut muista hakijoista?

Hyvän CV:n mitta on sivu, korkeintaan puolitoista.

CV:n rakenne joustaa, mutta vain tiettyyn rajaan

Rakenne on aiempaa vapaampi, mutta perusasiat siinä kuitenkin tulee olla

 • yhteystiedot näkyvästi esim. vasemmassa yläkulmassa
 • työkokemus uusimmasta vanhimpaan ja niin, että avaat tehtävien sisältöä lyhyesti
 • tutkinto: oppilaitos, opintolinja ja opiskelijalla arvioitu valmistumisaika
 • lopputyön aihe ja työharjoittelu, jos niillä on merkitystä työn kannalta
 • täydentävä koulutus, kurssit
 • tietotekniikkataidot, ohjelmat ja sovellukset
 • kielitaito tasoarviolla: äidinkieli, sujuva, työskentelyyn riittävä, välttävä
 • jotain harrastuksistasi tai kiinnostuksenkohteistasi
 • päiväys.

Onhan sinulla Linkedin-profiili? Lisää siihen linkki ja mahdollisiin työnäytteisiin.

Syntymäaikaa tai siviilisäätyä ei ole välttämätöntä kertoa CV:ssä.

Käytä verbejä, kuvaile aikaansaannoksiasi

Kun kirjoitat työkokemuksestasi, kerro mitä teit ja sait aikaiseksi. Kolme vuotta erikoisammattimiehenä ei kerro lukijalle mitään. Kun kerrot, että huolsit organisaation lääkintälaitteet, vastasit asennustöistä ja kehitit koneiden huoltokirjanpidon, lukija ymmärtää heti monipuolisen osaamisesi.

Hyviä verbejä osaamisesta kertomiseen ovat vastata, kehittää, viimeistellä, ottaa käyttöön, johtaa, suunnitella, toteuttaa.

Anna myös kuvan kertoa

Vaikka kuvaa ei välttämättä vaadittaisi, käytännössä se on välttämätön, jos haluat oikeasti antaa itsestäsi hyvän vaikutelman. Monesti kuvan etsiminen on se viimeinen rutistus ja siinä kohtaa ote alkaa herpautua. Tiukasti rajattu passikuva ei ole eduksi kenellekään.

Minkälainen kuva sitten on hyvä? Ehdotonta totuutta ei ole kuin laadun suhteen: terävä, asiallinen, ei filttereitä. Kuvan tulee tukea CV:n sisältöä ja tyyliä. Jos kuva ja teksti ovat ristiriidassa keskenään, et ole uskottava ja viestisi menettää tehoa.

Kun CV on vapaamuotoinen, kuva tarjoaa paljon mahdollisuuksia. Rajaus voi olla vaikkapa päästä varpaisiin, ja kuva asemoitu tekstin viereen sivun yläosasta alalaitaan.

Laadukkaalla kännykkäkameralla voit saada jo ihan hyvän kuvan ja tässä siihen muutama vinkki

 • valitse neutraali tausta niin, ettei siellä ole häiritseviä yksittäisiä elementtejä
 • käytä luonnonvaloa
 • rajaa kuva väljemmin eli niin, että kasvosi eivät täytä kuva-alaa laidasta laitaan.

Moni haluaa panostaa ammattikuvaajaan, ja usein se onkin hyvä investointi. Ota kuvaa varten mukaan useampia asuvaihtoehtoja. Huomio kiinnittyy aina väriin, joten valitse mieluusti jotain muuta kuin mustaa tai harmaata. Ammattilainen osaa neuvoa näissä asioissa.

CV:ssä ingressi on maistiainen muusta sisällöstä

Moni käyttää CV:n yläosassa pientä ingressiä ja tiivistää siihen keskeiset asiat. Ingressillä on hyvä huomioarvo ja se luetaan yleensä aina.

Hyvän ingressin tekeminen on haastavaa, koska periaatteessa CV:n koko sisältö pitää mahduttaa muutamaan lauseeseen. Jokaisen sanan tarpeellisuutta pitää punnita. Jos et ehdi räätälöidä CV:täsi, räätälöi ainakin ingressi. Vastaa siinä juuri niihin toiveisiin, jotka on kerrottu työnhakuilmoituksessa.

Tehokeinona väriä, kuvakkeita, linjoja

Voit korostaa värillä esimerkiksi otsikoita. Värin käytön ja valinnan sanelee jälleen tehtävä: insinöörille riittänee tumma sininen, lasten kanssa työskentelevä voi valita kirkkaampia sävyjä.

Väriä voi myös käyttää jäsenteleviin linjoihin tai vaikkapa värittää sivun yläosasta muutaman sentin alueen ja liittää siihen Curriculum vitae -otsikon, nimen ja päiväyksen.

Myös lihavoinnit ovat yksi mahdollisuus kiinnittää huomiota. Muista: kappaleeseen vain yksi lihavointi ja lihavoinnin mitta on muutama sana.

Käytä samoja sanoja kuin hakuilmoituksessa

Työnantajat hakevat työntekijöitä myös itselleen merkityksellisten termien avulla. Ne voidaan huomioida jo esikarsintavaiheessa: jatkoon pääsevät ne, joilla on esimerkiksi joku haluttu taito tai tietyn ohjelman hallinta. Lue siis työhakemus tarkasti ja käytä samoja sanoja CV:ssä. Perusmuotoinen sana on aina varmin.

CV ja hakemus ovat pari

Teet oletettavasti CV:n oheen hakemuksen. Kiinnitä huomiota, ettet toista siinä sitä, mitä sanot jo CV:ssä. Vakiintunut tapa on tallentaa hakemus ja CV yhdessä PDF-muotoon. Hakemuksen loppuun voit lisätä maininnan, että CV on seuraavalla sivulla.

Lue myös vinkit työhakemuksen kirjoittamiseen

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista