16.4.2024 09:20
Ansioluettelo eli CV (curriculum vitae) on tiivistelmä osaamisesta, kokemuksesta ja jossain määrin myös hakijan persoonasta. Sen tulisi vakuuttaa työnantaja siitä, että hakija on potentiaalinen ja häneen kannattaisi tutustua tarkemmin haastattelun myötä.
CV on edelleen yleisesti rekrytoinnissa käytetty (teksti)dokumentti, koska se on rekrytoijien mukaan kuin nopea henkilökohtainen tutustuminen. Perinteinen CV toimii hakijalle hyvänä tietovarastona, josta on helppo kopioida tarvittavat osiot ja muokata haettavaan tehtävään sopivaksi. Monet työnantajat kuitenkin käyttävät valmiita verkkopohjaisia hakulomakkeita, mistä Kuntarekryn hakulomakkeet ovat yksi esimerkki. Työnantaja valitsee hakulomakkeelle haluamansa kysymyspatteriston, joka voi sisältää omat kenttänsä kokemukselle sekä avoimia tekstikenttiä.
Useimmiten Kuntarekryä käyttävät työnantajat eivät pyydä erillistä CV:tä, jolloin voit keventää hakuprosesseja täydentämällä perustietosi (yhteystiedot, koulutus, työkokemus) omaan profiiliisi, ja hyödyntää profiilia aina pohjana uusille hakemuksille. Näin CV:n tietoja vastaavat tiedot pysyvät tallessa profiilissasi ja voit niitä siellä päivittää. Mikäli työnantaja kuitenkin päättää pyytää sinulta myös CV:n erillisenä dokumenttina, kannattaa se tehdä. Tästä artikkelista löydät kattavat ja käytännönläheiset ohjeet toimivan, ja sinun näköisesi CV:n rakentamiseen.
CV:n rakenne on joustava, mutta tietyissä raameissa
CV:n rakenne on yhä vapaampi, mutta tietyt perusasiat siinä kuitenkin tulee olla:
- Yhteystiedot näkyvästi omassa osiossaan
- Työkokemus uusimmasta vanhimpaan, sisältäen lyhyen kuvauksen tehtävistä
- Tutkinto: oppilaitos, opintolinja ja opiskelijalla arvioitu valmistumisaika
- Lopputyön aihe ja työharjoittelut, jos niillä on merkitystä työn kannalta
- Täydentävä koulutus, kurssit
- IT-taidot, ohjelmat ja sovellukset
- Kielitaito tasoarviolla: äidinkieli, sujuva, työskentelyyn riittävä, perusteet
- Harrastuksiasi tai kiinnostuksenkohteitasi, mutta vain jos niille on tilaa, koet niiden tuovan lisäarvoa tai jos sinulla ei ole paljoa työkokemusta
Mikäli sinulla on LinkedIn-profiili, lisää CV:seen linkki profiiliisi ja mahdollisiin työnäytteisiin. LinkedIn-profiili on hyvä olla useimmilla toimialoilla. Huomioi kuitenkin, että LinkedIn-profiili on ikään kuin yksi versio CV:stäsi, joten sen tietojen tulisi vastata CV:si tietoja täysin, ettei se herätä rekrytoijassa kummastusta. Muista pitää myös kuva samana ja ajantasaisena.
Hyvän CV:n mitta on lähtökohtaisesti yksi sivu. Tehtävästä ja kokemuksestasi riippuen se voi kuitenkin olla kaksikin sivua, kunhan huolehdit että se pysyy selkeänä ja helppolukuisena. Syntymäaikaa tai siviilisäätyä ei ole välttämätöntä tai edes kannattavaa kertoa CV:ssä.
Kun tarkistat tekemääsi CV:tä, pohdi seuraavia:
- Saako lukija siinä olennaiset tiedot sinusta ja osaamisestasi?
- Vastaatko esitettyihin toiveisiin ja käytätkö riittävästi samoja termejä kuin työpaikkailmoituksessa?
- Onko kokonaisuus riittävän tiivis mutta informatiivinen? Voisiko jotain karsia pois tai pitäisikö jotain avata hieman tarkemmin?
- Tuleeko persoonallisuutesi sopivasti esiin, jotta erotut muista hakijoista?
Vastaa odotuksiin ja vie osaamisesi käytännön tasolle
CV:n tekoon ei ole mitään yhtä oikeaa mallia, vaan paras tapa räätälöidä sisältö riippuu alasta, haettavasta työtehtävästä ja omista vahvuuksistasi. Hyvä CV on kuitenkin aina räätälöity jokaiseen rekrytointiin. Insinööri todennäköisesti tekee muodollisen CV:n, viestintäsuunnittelijan kannattaa käyttää luovuutta.
Työnantajat kuitenkin hakevat työntekijöitä myös itselleen merkityksellisten termien avulla. Ne voidaan huomioida jo esikarsintavaiheessa: jatkoon pääsevät ne, joilla on esimerkiksi joku haluttu taito tai tietyn ohjelman hallinta. Lue siis työpaikkailmoitus tarkasti ja käytä samoja sanoja CV:ssä, kunhan teet sen hienovaraisesti.
Kun kirjoitat työkokemuksestasi, kerro mitä teit ja sait aikaiseksi. Kolme vuotta erikoisammattimiehenä ei kerro lukijalle mitään. Kun taas kerrot, että huolsit organisaation lääkintälaitteet, vastasit asennustöistä ja kehitit koneiden huoltokirjanpidon, lukija ymmärtää heti monipuolisen osaamisesi. Hyviä verbejä osaamisesta kertomiseen ovat mm. vastata, kehittää, viimeistellä, ottaa käyttöön, johtaa, suunnitella, toteuttaa.
Ingressi on maistiainen kokonaisuudesta
Yksi keino sisällyttää CV:seen enemmän oman osaamisen ja kiinnostuksen kuvausta tiukkojen faktatietojen lisäksi on käyttää lyhyttä ingressiä dokumentin yläosassa. Ingressillä on hyvä huomioarvo ja se useimmiten luetaan ensimmäisenä.
Hyvän ingressin tekeminen on haastavaa, koska periaatteessa CV:n koko sisältö pitää mahduttaa muutamaan lauseeseen ja jokaisen sanan tarpeellisuutta pitää punnita. Jos et ehdi räätälöidä CV:täsi, räätälöi ainakin ingressi. Vastaa siinä juuri niihin toiveisiin, jotka on kerrottu työnhakuilmoituksessa. Ingressin pituuden tulisi olla noin 1-3 virkettä.
Kuva kannattaa, paitsi anonyymissa rekrytoinnissa
Vaikka kuvaa ei välttämättä vaadittaisi, käytännössä se on hyvä olla, mikäli haluat parantaa mahdollisuuksiasi erottautua ja jäädä mieleen hakijamassasta. Monesti kuvan etsiminen on se viimeinen rutistus ja siinä kohtaa ote alkaa herpautua. Tiukasti rajattu passikuva ei ole eduksi kenellekään.
Minkälainen kuva sitten on hyvä? Ehdotonta totuutta ei ole kuin laadun suhteen: terävä, asiallinen, ei filttereitä. Laadukkaalla kännykkäkameralla voit saada jo ihan hyvän kuvan, kunhan kuvausympäristö on riittävän valoisa (luonnonvalo on paras), tausta on neutraali tai ainakin ilman häiritseviä yksittäisiä elementtejä ja rajaus on väljä mutta ei kuitenkaan kokovartalokuva. Myös pukeutumiseen kannattaa kiinnittää huomiota – valitse siisti paita, joka erottuu väriltään kuvaustaustasta.
Kuvan tulee tukea CV:n sisältöä ja tyyliä. Jos kuva ja teksti ovat ristiriidassa keskenään, et ole uskottava ja viestisi menettää tehoa. Kuvan on tärkeää olla myös ajantasainen, jotta rekrytoija tunnistaa sinut kun saavut haastatteluun. Moni panostaakin ammattikuvaajaan, ja usein se onkin hyvä investointi.
Kuvaa ei kuitenkaan ole pakko olla ja Kuntarekryn anonyymeissa rekrytoinneissa kaikki tunnistetiedot jäävätkin hakuvaiheessa pois.
Lue lisää anonyymista työnhausta
Huomioi dokumentin visuaalinen muistijälki
Nykyään CV:n odotetaan olevan siistin ja helppolukuisen lisäksi myös visuaalisesti miellyttävä. Tämä toki korostuu aloilla, joissa kaivataan luovuutta. Esimerkiksi viestinnän, markkinoinnin tai graafisen suunnittelun tehtäviä haettaessa CV:tä voidaan ajatella yhtenä työnäytteenä. Myös muiden alojen hauissa on kuitenkin etua siitä, mikäli se oma CV herättää positiivisia tunteita ja jää mieleen, ja siinä auttaa visuaaliset tehokeinot.
Voit esimerkiksi korostaa otsikoita käyttämällä jotain tiettyä tehosteväriä. Useimmissa netistä löytyvissä ja esimerkiksi myös Wordin tarjoamissa mallipohjissa onkin käytetty jotain tiettyä väriä erottamaan CV:stä yläosa tai noin yksi kolmasosa sivusta pystysuunnassa, johon on tarkoitus täyttää omat perustiedot (varsinainen kokemus tyhjäksi jäävälle osalle).
Myös lihavoinnit ovat yksi mahdollisuus kiinnittää huomiota. Muista: kappaleeseen vain yksi lihavointi ja lihavoinnin mitta on maksimissaan muutama sana. Voit myös kokeilla rohkeasti, saisiko CV:seen tuotua kaivattua eloa esimerkiksi erilaisilla kuvakkeilla tai linjoilla. Varo kuitenkin, ettei kokonaisuudesta tule liian sekava, jolloin helppolukuisuus kärsii.
Värien käyttöön ja valintaan vaikuttaa myös haettava tehtävä, eli myös värien käytön voi ajatella kohdentamisena työnantajan odotuksiin. Teknisen alan osaajalle riittänee tumma sininen, lasten kanssa työskentelevä voi valita kirkkaampia sävyjä. Värien käytöllä on kuitenkin mahdollista tuoda myös omaa persoonaa esiin.
Canva on yksi hyvä työkalu, jolla voit luoda visuaalisesta näyttävän CV:n maksutta, ja myös vastaavia löytyy runsain mitoin. Lisää vinkkejä visuaalisesti toimivan CV:n luomiseen löydät Kuntarekryn verkkolehdestä.
Harkitse video-CV:tä hyvänä vaihtoehtona
Video-CV:t ovat yleistyneet viime vuosina rajusti, mutta niitä voi ja kannattaa edelleen hyödyntää erottautumiskeinona. Videot eivät myöskään ole katoamassa minnekään työnhaun kentältä, päinvastoin. Videomuotoisen CV:n ja hakemuksen teko ei ole rakettitiedettä ja sitä kannattaa opetella – mikäli et tiedä mistä aloittaa, tutustu kattavaan ja käytännönläheiseen ohjeartikkeliimme aiheesta.
Lue lisää videoista työnhaussa
Yksi videon kaltainen vaihtoehto on myös Prezi-esitystyökalu tai muu vastaava, jolla voit myös tehdä persoonallisen CV:n, jossa on kuitenkin perinteistä versiota enemmän liikettä ja syvyyttä. Verkossa on tarjolla hienoja esimerkkejä ja malleja.
CV ja hakemus kulkevat edelleen yhdessä
Mikäli rekrytoinnissa pyydetään erillistä hakemusta tai esimerkiksi Kuntarekryn hakulomakkeelle on lisätty avoimia kenttiä, tulisi erikseen liitettävää CV:tä miettiä suhteessa vapaamuotoiseen hakemukseen.
Kiinnitä huomiota erityisesti siihen, ettet toista CV:ssä ja hakemuksessa samoja asioita, varsinkaan samoin sanoin. Hakemus antaa tilaa avata ja perustella kokemustasi ja kiinnostustasi, jonka olet kenties ilmaissut CV:ssä hyvin tiiviisti.
Tarkista lopuksi, että CV ja hakemus yhdessä muodostavat toimivan, kattavan ja selkeän kokonaisuuden.