Skip to main content

Kuinka kuntaan töihin ilman työkokemusta?

1.11.2018 20:58 Anne-Mari Nivukoski

Kuinka kuntaan töihin ilman työkokemusta?

Kunnan työtehtäviin vaatimuksena on lähes poikkeuksetta koulutus ja tutkinto. Ne kerrotaan heti rekrytointi-ilmoituksessa.

- Alkaa olla todella harvinaista, ettei työnhakijalla olisi minkäänlaista työkokemusta esimerkiksi kesätyöjaksoa tai harjoittelua. Käytännössä nuorten, vastavalmistuneiden työnhakijoiden tie kunta-alan tehtäviin kulkee juuri kesätyön, harjoittelun ja sijaisuuden kautta. Kun on tämän polun käynyt, on vahvoilla vakinaisiin tehtäviin, johtava rekrytointiasiantuntija Jyrki Rinne Espoon kaupungilta sanoo.

Sijaisena on toki mahdollista työskennellä ilman tutkintoakin. Näin monet opiskelijat tekevät ja heidän työpanoksensa on merkittävä. Mutta jos hakijoiden joukossa on joku, jolla on vaadittava tutkinto, hän on aina etusijalla.

Työtehtäviä ilman koulutusta eli ns. hanttihommia ei kunnissa juuri enää ole. Oikea osoite on silloin TE-toimisto ja vaihtoehtoja ovat esimerkiksi tuettu työllistyminen ja työpajatoiminta.

Kun on päässyt aloittamaan ensimmäisissä tehtävissä, Jyrki Rinne antaa kolmen yksinkertaista ohjetta: ole utelias, tartu kaikkiin tehtäviin ja kysy, kun et tiedä.

Kunnissa perehdytään huolella sekä työn sisältöön että työyhteisöön ja itse organisaatioon. Perehdytysprosessin perusrunko sama kaikissa tehtävissä ja vastuutettu yleensä useammalle henkilölle. Itse työhön sisältöön opastaa esimies tai kollega, työsuhteen yksityiskohtiin HR-asiantuntija ja käytännön kysymyksiin joku tai useampi työtovereista.

Kun hakee sitä työuran ihka ensimmäistä työpaikkaa – ja moni hakee sitä juuri kunnasta – Jyrki Rinne kehottaa kertomaan työkokemusta kysyttäessä harrastuksista: tavoitteellinen harrastus, nuorempien valmentaminen tai vaikkapa koulun oppilaskunnassa toimiminen kertovat aktiivisuudesta ja vastuullisuudesta. Kaikki kokemus on arvokasta ensimmäisessä hakemuksessa.


****************
Espoon kaupungin rekrytointitiimi vastaanottaa vuodessa 57000 hakemusta ja hoitaa vuodessa yli 2700 rekrytointia. Tämän päälle tulevat kesätyöntekijät ja harjoittelijat. Tiimissä on 14 rekrytoinnin ammattilaista, ja tehtäviin kuuluu myös mm. viestintää ja imagomarkkinointia.

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista