Skip to main content

Kunnissa ja kaupungeissa voi tehdä työtä myös matkailualalla

2.5.2019 09:59

Kunnissa ja kaupungeissa voi tehdä työtä myös matkailualalla

Matkailualan monipuolinen työkenttä tarjoaa sopivan yhdistelmän asiakaspalvelua, matkailun kehittämistyötä, myyntiä ja markkinointia. Matkailuneuvojien työ ei välttämättä näy paikallisten asukkaiden arjessa. Senpä vuoksi se, millaista työtä matkailuneuvoja tekee, saattaa tulla monelle yllätyksenä.

Jenna Ylipuranen työskentelee matkailuneuvojana Rauman kaupungin matkailuneuvonnassa. Jenna on pienestä asti matkustellut paljon ja haaveillut aina työskentelevänsä matkailualalla. Sittemmin unelma haaveammatista on toteutunut. Ja mikä parasta, hän saa satakuntalaisena tehdä unelmatyötään kotiseudulla.

Matkailuneuvojan koulutus

Matkailualan tutkinnon voi suorittaa esimerkiksi ammattikorkeakoulussa, mutta lain edellyttämiä kelpoisuusvaatimuksia matkailuneuvojan tehtävään ei ole.

Matkailuneuvojalta vaaditaan kielitaitoa ja kiinnostusta asiakaspalveluun, sillä työ sisältää päivittäin asiakaspalvelutilanteita kasvotusten, puhelimessa tai sähköpostilla. Kohtaamisia vieraista kulttuureista saapuvien matkailijoiden kanssa ei voi pelätä. Matkailuneuvonnan kesätyöntekijöiltä edellytetään asiakaspalveluhenkisyyttä ja kielitaitoa. Kesätyöntekijät ovatkin usein kieltenopiskelijoita.

Jenna Ylipuranen on koulutukseltaan matkailualan restonomi.

Matkailuneuvojalla on monipuoliset tehtävät

Mitä muuta Jenna sitten työssään tekee kuin auttaa ja opastaa matkailijoita tutustumaan Rauman kaupungin kohteisiin ja palveluihin? Jennan toimenkuvassa on monia sellaisia tehtäviä, joita muissa kaupungeissa työskentelevät matkailuneuvojat eivät välttämättä tee:

  • yhteistyö matkanjärjestäjien kanssa ja ryhmämyynti eli palveluprosessi asiakkaan ensisoitosta ohjelman suunnitteluun, oppaiden välitykseen ja laskutukseen
  • markkinointia mm visitrauma.fi-sivun ylläpito ja kehittäminen sekä Rauman kaupungin tapahtumakalenterin ylläpito
  • erilaiset myynti- ja messutapahtumat suunnitteluineen ja toteutuksineen
  • markkinointimateriaalin suunnittelu ja tuottaminen, joista esimerkkeinä esitteet, kartat ja ilmoitukset
  • kansainvälisten media- ja matkanjärjestäjätahojen ohjelmien suunnittelu
  • yhteistyö alueellisten matkailutoimijoiden kanssa
  • hallinnollista työtä, kuten tilastointia ja laskutusta.

Matkailuneuvojan työ etenee vuositasolla sykleissä: kevät täyttyy ryhmämatkoista, kesä on tapahtuma-, perheiden ja yksittäisten matkailijoiden aikaa, syksyllä ja talvella suunnitellaan ja tuotetaan markkinointiaineistoa ja valmistaudutaan kevään messu- ja myyntitapahtumiin.

Matkailuneuvojan palkka on keskimäärin 2200 eurosta ylöspäin riippuen työtehtävistä ja niiden vaativuudesta. Jennan mielestä parasta hänen työssään ovat asiakkaat, monipuoliset työtehtävät sekä se, että hänellä on loistava kohde, jota myydä ja markkinoida – kahden UNESCOn maailmanperintökohteen merellinen kaupunki.

Matkailu- ja elinkeinotoimen avoimet työpaikat Kuntarekryssä

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista