16.9.2024 10:35
Sosiaali- ja terveysala työllistää valtavan määrän työntekijöitä Suomessa. Tehtävien ja erikoistumisalojen kirjo onkin laaja jo esimerkiksi pelkästään hoitoalan tehtävissä. Mutta miksi sote-alalle kannattaisi hakeutua, erityisesti julkisen sektorin palvelukseen?
Hyvät työllisyysnäkymät
Sote-alan ammattilaisille on suuri tarve niin tänä päivänä kuin tulevaisuudessa. Alan suurin työllistäjä on hyvinvointialuesektori, mutta myös erilaisissa kuntaomisteisissa terveyspalveluyhtiöissä työskentelee sote-alan ammattilaisia julkisella sektorilla. Työllistymismahdollisuudet ovat siis erinomaiset ympäri Suomen.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen mukaan hoitoalalla on erityisesti ikäihmisten hoidossa töitä tarjolla, niin palveluasumisessa kuin kotihoidossa. Toki lähihoitajien ja sairaanhoitajien työpanosta kaivataan myös muualla ja hoitajien lisäksi myös mm. lääkäreitä, sosiaalityöntekijöitä, psykologeja ja terapeutteja rekrytoidaan.
Hoitoalan osaajia kouluttavan Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian mukaan eläköityminen tulee olemaan suurta seuraavan kymmenen vuoden aikana, varsinkin lähihoitajien ja sairaanhoitajien osalta. Myös mm. hoiva-avustajille ja sosiaalialan ohjaajille on tarvetta: ”Hoiva-avustajakoulutus on hyvä mahdollisuus tutustua alaan. Ammattiopisto Gradian hoiva-avustajakoulutukseen hakeutuu paljon myös maahanmuuttajia”.
Mahdollisuus kehittyä
Mahdollisuudet edetä uralla sekä kokeilla erilaisia tehtäviä ovat hyvät sote-alan sisällä. Gradian mukaan alan laajuus mahdollistaa paljon ja työnantajat suhtautuvat esimerkiksi täydennyskoulutukseen myönteisesti. Töitä on mahdollista tehdä moniammatillisissa tiimeissä tai itsenäisesti työnkuvan mukaan.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueella henkilöstöä kannustetaan oman osaamisen kehittämiseen. Hyviä keinoja tähän ovat työnkierto ja mentorointi. Viime aikoina Etelä-Karjalassa on panostettu etenkin oppisopimuspolkuihin. Gradian mukaan lähihoitajia koulutetaankin paljon oppisopimuksella, jolloin opiskelu on palkallista. Oppisopimus auttaa myös työllistymisessä jo opintojen aikana. Oppisopimuksella voi suorittaa koko tutkinnon tai sillä voi opiskella vain osan opinnoista.
”Peruskoulutus antaa valmiudet työskennellä useiden eri asiakasryhmien parissa; lapset, ikäihmiset, erikoissairaanhoito. Esimerkiksi meillä on myös useita sairaanhoitajia HR-tiimissä kehittämässä työn prosesseja, hyvinvointia ja rekrytointia. Sotealan ammattilaisena voi edetä johtotehtäviin saakka”, Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta kerrotaan.
Tärkeää työtä nyt ja tulevaisuudessa
Sote-alan työn merkityksellisyys yhteiskunnassa ja ihmisten elämänkaaren eri vaiheissa on varmasti kaikille selvää, koska terveys ja turvallisuus ovat hyvän elämän perusteita. Ala on myös murroksessa, kuten koko työelämä jatkuvan teknologisen kehityksen myötä.
”Työ on merkityksellistä ja palkitsevaa, ihmisläheistä työtä. Julkisuuden antama negatiivinen kuva alasta ei täysin vastaa todellisuutta. Alalle on odotettavissa isojakin muutoksia hyvinvointiteknologian kehittyessä, mikä laajentaa työnkuvaa ja tuo työhön uudenlaisia osaamisvaatimuksia”, Gradialta todetaan.
Myös Etelä-Karjalan hyvinvointialue näkee sote-alan ammattilaisten tulevaisuuden näkymät valoisina: ”Mielenkiintoisia työnkuvia ja mahdollisuuksia saman työnantajan palveluksessa on valtavasti. Soteala kehittyy vauhdilla. Me haluamme, että meillä on tulevaisuudessa Suomen onnellisimmat työntekijät - tämä lupaus kertoo varmasti jo sen, että tahtotila työn kehittämiseen ja siihen, että työssä viihtyy, on kova.”