NordLabilla halutaan panostaa perehdyttämiseen sujuvan ja laadukkaan työn varmistamiseksi työsuhteen alusta alkaen. Hyvä perehdyttäminen luo pohjaa myös työhyvinvoinnille ja työssä viihtymiselle. Tavoitteena on, että jokainen uusi työntekijä kokee itsensä tervetulleeksi ja kuuluvansa porukkaan. Hyvällä perehdyttämisellä huolehditaan myös potilasturvallisuudesta.
Jokaiselle oma perehdytyspolku
Palvelupäällikkö Raisa Holopainen vastaa NordLabin OYSissa sijaitsevien mikrobiologian laboratorion ja erikoiskemian perehdyttämisohjelmista. Holopaisen mukaan jokaisen uuden työntekijän henkilökohtainen perehdytyspolku on merkittävä tekijä sopeutumisessa uuteen työhön, työympäristöön ja -yhteisöön.
”Kun uusi työntekijä tulee, suunnittelemme vastuuhoitajien kanssa, missä järjestyksessä työntekijä perehdytetään eri työpisteisiin. Lisäksi työntekijälle nimetään oma mentori eli ohjaaja, joka huolehtii perehdytyksen etenemisestä.”.
Mentori on työpisteen vastuuhoitaja tai vastaava hoitaja, jolla on vankka kokemus ja syväosaaminen eri työpisteistä. ”Työhön perehdyttäjä saattaa vaihtua, mutta omalta ohjaajalta voi aina kysyä lisätietoja. Ohjaaja myös seuraa perehdytystä ja voi tarvittaessa muuttaa sen sisältöä.”
Perehdytys sisältää esimerkiksi analyysilaitteiden, tietojärjestelmien ja työpistekokonaisuuksien haltuunottoa. Jokaiseen työpisteeseen ja -menetelmään on olemassa hyväksytyn laatujärjestelmän mukaiset kattavat ja tarkat ohjeet sekä perehdytyskortit.
Holopaisen mukaan pisimmillään yhteen työpisteeseen perehtyminen kestää neljä kuukautta. Mikrobiologian laboratorion kaikkiin työpisteisiin perehtyminen vie näin ollen vuosia. ”Meillä työntekijä voi kuitenkin aina esittää toiveitaan perehdytyskohteista. Sekin on ok, jos haluaa hankkia syväosaamisen vain tietyistä työtehtävistä”.
Myös opiskelijoille oma harjoittelusuunnitelma
Raisa Holopaisen mukaan mikrobiologian laboratoriossa on jatkuvasti opiskelijoita harjoittelujaksoillaan. Harjoittelijoiden ohjausta varten yksiköissä on opiskelijavastaava, joka suunnittelee jokaiselle harjoittelijalle oman perehdytysohjelman. Sen pohjalta harjoittelija tietää, missä työpisteessä hän kulloinkin on. Pääsääntöisesti harjoittelija tietää myös, kenen tukemana hän työskentelee, Holopainen toteaa.
On edelleen hyvin tyypillistä, että NordLabilta saa työpaikan heti valmistumisen jälkeen olettaen, että harjoittelu on sujunut hyvin. Näin tapahtui myös Raisa Holopaisen kohdalla.
”Olin opiskeluaikana kesätöissä NordLabin päivystyslaboratoriossa ja mikrobiologian laboratoriossa. Valmistumiseni jälkeen työllistyin heti mikrobiologian labraan. Nyt olen työskennellyt täällä jo 18 vuotta ja tästä ajasta esihenkilönä muutaman vuoden”.
Miksi töihin NordLabille
- Tarjolla on laboratorioalan ammattilaisille monipuolisia useita erikoisaloja sisältäviä tehtäviä , joissa voi kehittyä huippuammattilaiseksi.
- NordLab palvelee puolta Suomea, joten erilaisia toimipisteitä ja tehtäviä on valittavaksi asti.
- Työntekijät ovat oman työnsä ja NordLabin toiminnan parhaita kehittäjiä. Kehittämiseen panostetaan ja sitä myös odotetaan kaikilta.
- Hyvän työntekijäkokemuksen eteen tehdään pitkäjänteistä työtä.