Skip to main content
Muonion kunta Muonion kunta Muonion kunta Muonion kunta Muonion kunta Muonion kunta Muonion kunta Muonion kunta Muonion kunta

Muonion kunta

Tervetuloa kansainväliseen, arktisesti älykkääseen, viisaan kasvun luontomatkailukuntaan, Muonioon!

Muoniossa hengitetään tutkitusti maailman puhtainta ilmaa upean luonnon ympäröiminä. Muonion 2 319 asukasta ovat Suomen onnellisinta kansaa: muoniolainen on luonnostaan onnellinen, yhteisöllinen, aito ja välitön ihminen, kenen seurassa kuka tahansa tuntee itsensä tervetulleeksi. Muonion maisemassa vaihtuvat kalenterivuoden aikana kahdeksan upeaa vuodenaikaa, jotka lumoavat kauneudellaan, väriloistollaan ja aktiviteettimahdollisuuksillaan niin muoniolaisen kuin vierailijankin. Muonio tunnetaan mm. Pallaksen luontomatkailukeskuksesta, lukuisista tuntureista, monipuolisista vesistöistä ja lyömättömistä kalastusmahdollisuuksista. Muoniossa saatat törmätä revontulibongareihin tai shamaaniin, pääset ehkä vierailemaan suomen vanhimmalla porotilalla tai maailman suurimmalla arktisella rekikoirakeskuksella.

Laadukkaat peruspalvelut ja pienen yhteisöllisen kuntamme luoma turvallisuus ovat hyvän arjen perusta. Muoniossa toimii varhaiskasvatusyksiköiden ja peruskoulun lisäksi joustavia opintomahdollisuuksia tarjoava lukio ja ammattiopisto Lappia. Lappiassa voi kouluttautua mm. lähihoitajaksi, eräoppaaksi, ajoneuvoasentajaksi, kokiksi, sähkömieheksi tai luonnontuotealan osaajaksi. Kunnassamme on vastavalmistunut hyvinvointikeskus, jonka alla toimii kunnan terveys- ja hyvinvointipalvelut sekä sosiaalityön yksiköt. Kuntamme on saanut valtakunnan tasolla kiitosta ja huomionosoituksia innovatiivisesta otteesta nuorten työpajatoiminnan, nuorisotyön ja hyvinvointityön kehittämisessä. Tulevien vuosien aikana suunnitelmissamme on satsata mm. palveluasumisyksikön ja asuntojen rakentamiseen.

Kuntamme yli 200 yritystä niinikään tarjoavat laadukkaita palveluita kuntalaisille ja matkailijoille. Matkailu on tärkein elinkeinomme ja yhdessä autotestaustoiminnan kanssa suuri työllistäjä. Muoniossa on myös vahva osaaminen porotalouden, kalastuksen ja luonnontuotteiden saralla. Elinkeinotoimintaa kehitämme vastuullisisin ja kestävin periaattein yhdessä alueemme kehittämisyhtiön, Tunturi-Lapin Kehitys ry:n, kanssa.

Vapaa-ajan viettoon kuntamme tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia. Muoniossa voit harrastaa mm. sirkusta, käsitöitä, osallistua hiihtovalmennukseen, lasketella joko Oloksen hiihtokeskuksessa tai pöllytellä puuterilunta luonnonlumisessa Pallaksen hiihtokeskuksessa, samoilla luonnossa Suomen suosituimman Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa tai Muonion upeissa kylissä. Muoniossa on hyvät edellytykset myös melontaan ja kalastamiseen lukuisissa järvissämme sekä koskenlaskuun lohestaan tunnetussa Tornion-Muonionjoessa. Revontulten metsästys, marjastaminen ja ylipäänsä luonnossa oleskelu kuuluu muoniolaiseen mentaliteettiin.

Muonion sijainti on mainio: Muonio kunta sijaitsee Luoteis-Lapissa, Tunturi-Lapin seutukunnan keskiössä, Suomen valtakunnan rajalta. Euroopaan pisimmän vapaana virtaavan joen, Tornion-Muonionjoen eli Väylän yli menee silta ja –tieyhteys Ruotsin Muodoslompoloon. Suomen pohjoisin rautatieasema löytyy Kolarista 77km päästä, kansainväliset lentokentät naapurikunnista Enontekiöltä (69km) ja Kittilästä (74km). Muonion läpi kulkee valtatie 21/E8, joka johtaa Kilpisjärven kautta Norjaan ja palvelee myös tutkimustoimintaa arktisen testauksen älytienä Muonion kohdalla.

Kuvagallerian kuvat: Antti Pietikäinen, Terhi Tuovinen, Heidi Nousiainen

Työpaikat
Muonion kunta 6

Näytä kaikki