Vaalan kunta

Vaalan kunta

Vaalan kunta sijaitsee Oulujärven länsiosan ympärillä. Kunnan keskustaajama on Oulujoen niskalla eli kohdassa, josta joki lähtee Oulujärvestä. Kunnan pinta-ala on 1 773 km2, josta yli neljäsosa on vesialuetta. Naapurikunnat ovat koillisessa Puolanka, idässä Paltamo ja Kajaani, lounaassa Siikalatva sekä lännessä Muhos ja Utajärvi. Vaalan keskustaajama on valtatie 22:n ja Oulu- Kontiomäen radan varrella. Kuntakeskuksesta on Ouluun ja Kajaaniin matkaa noin 90 km. Vaalaan pääsee oman auton lisäksi kätevästi myös junalla ja linja autolla. Tietoa aikatauluista löydät matkailusivuilta.

Oulujärvi laajoine selkineen, saarineen ja hiekkarantoineen on upea ympäristö veneretkeilyyn ja kalastukseen. Niskanselän saaret muodostavat Metsähallituksen ylläpitämän Oulujärven retkeilyalueen, joka on Suomen ainoa sisävesistössä sijaitseva retkeilyalue. Rokualla, Säräisniemellä ja Manamansalossa sijaitsevat jääkauden perinnökseen jättämät raikkaat jäkäläkankaat ja kirkasvetiset suppalammet. Ne ovat osa Rokua Geoparkia, joka ainoana Suomessa kuuluu Unescon maailmanlaajuiseen Geopark-verkostoon. Lisätietoa läydät matkailu- ja vapaa-aikasivuilta.

Vaalan länsiosassa Siikajokivarressa on Kainuun vahvin luomumaitotilojen keskittymä. Huomattava osa alueella tuotetusta maidosta jalostetaan juustoiksi ja juustoleiviksi omalla paikkakunnalla. Vaalassa toimii myös useita yrityksiä, jotka jalostavat mm. metsäsieniä ja Oulujärven kalaa. Vaalan kunnan keskuskeittiöt ovat edelläkävijöitä lähiruoan käytössä. Niiden käyttämistä raaka-aineista yli 50 % on tuotettu lähialueilla. Lähellä tuotettuja ovat mm. kala, juurekset, perunat, leipä ja marjat.

Vaalan kunta on perustettu vuonna 1954, jolloin silloiseen Säräisniemen pitäjään liitettiin Niskan kylä Utajärven kunnasta. Tällä tavoin saatiin maayhteys aikaisemmin Oulujärven jakaman kunnan pohjois- ja eteläosien välille. Kunnan keskustaajama siirtyi Säräisniemen kylältä Oulujoen niskalle Vaalaan. Säräisniemen kunta on perustettu 1865 ja seurakunta vuonna 1779. Aikaisemmin alueella on ollut Oulujärven pitäjä. Asutusta Vaalan alueella on ollut jo kivikaudella, josta osoituksena ovat kampakeraamiset esinelöydöt Nimisjärven rantamailta.

Työpaikat
Vaalan kunta 2

Näytä kaikki