Skip to main content

Näin valmistaudut videohaastatteluun

30.11.2020 15:56

Näin valmistaudut videohaastatteluun

Etätyö on lisääntynyt nykytilanteen johdosta ja suurin osa rekrytoinneistakin hoidetaan tällä hetkellä etänä. Suosittu työkalu rekrytointien eteenpäin viemiseen on etenkin työhaastatteluiden hoitaminen videoiden välityksellä. Työnantajat voivat käyttää kahdenlaista videohaastattelutapaa rekrytoinneissaan. Ensimmäinen on ns. livevideohaastattelut, kuten Skype, Teams tai Hangouts haastattelut. Toinen taas nauhoitetut videohaastattelut, joissa työnantaja nauhoittaa kysymykset valmiiksi ja työnhakija voi vastata niihin omalla ajallaan. Jos sinulle siis on tullut tai tulossa vastaan mahdollisia videohaastatteluita, tässä muutama vinkki valmistautumiseen.

Nauhoitettu videohaastattelu

Useat työnantajat käyttävät haastatteluissaan ns. valmiiksi nauhoitettuja videohaastatteluita, joissa he lähettävät videokysymykset hakijoille ja arvioivat hakijaa tämän perusteella. Jos sinulle tulee vastaan tällainen tilanne, on sinulla myös loistavat mahdollisuudet valmistautua vastaamaan kysymyksiin.

Aloita rauhassa ja katso kysymykset ennen kuin edes harkitset niihin vastaamista. Kirjoita kysymykset ylös, jos se helpottaa muistamista. Sen jälkeen mieti ja kirjoita ylös mitä tuohon kysymykseen vastaisit. Tämän jälkeen lue vastauksesi ääneen ja mieti vastasitko siihen asiaan, mitä sinulta oikeasti kysyttiin. Koska videokysymykset ovat yleensä lyhyitä, mutta niihin silti toivotaan jopa parin minuutin vastauksia, voi vastauksessa helposti lipsua ohi aiheen. Kun mielestäsi vastaat aiheeseen hyvin ja olet tyytyväinen, voit aloittaa vastausten nauhoittamisen.

Vastausten nauhoittamiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Voin jo nyt kertoa, että yhtään kysymystä et tule naulamaan ensimmäisellä kertaa purkkiin, vaan jossain kohtaa tulee eteen ns. bloopereita, eli epäonnistuneita otoksia. Kameralle puhuminen voi tuntua hieman omituiselta ja epämukavalta ja koet ehkä, että et ole luonnollinen puhuessasi kameralle. Se ei haittaa, koska en usko, että työnantajat ovat hakemassa Hollywood-tähteä, vaan osaavaa tekijää kyseiseen työpaikkaan. Siksi videohaastatteluissa kannattaa panostaa vastauksen sisältöön enemmän kuin taiteelliseen ulosantiin. Vastaa siis siihen mitä sinulta kysyttiin, äläkä ala oman elämäsi elokuvatähdeksi vaikka houkutus sillekin voi olla suuri.

Livevideohaastatteluun valmistautuminen

Sitten siihen toiseen tapaan, eli livevirtuaalivideohaastatteluun. Nyt et tiedä kysymyksiä ennakkoon, joten tähän haastatteluun kannattaa valmistautua samalla tapaa, kuin mihin tahansa työhaastatteluun. Eli tutustu ennakkoon työnantajaan, toimenkuvaan sekä valmistaudu jo etukäteen miettimällä vastauksia erilaisiin työhaastattelukysymyksiin. Lisäksi valmistaudu siihen, että kysyt myös työnantajalta kysymyksiä ja mieti ennakkoon mitä haluat. Oman kokemukseni mukaan parhaat työhaastattelut ovat vuorovaikutteisia, eivätkä yksipuoleisia kuulusteluita. Toki näkeehän kuulusteluissakin hyvin ihmisen eri puolia.

Lähempänä h-hetkeä kannattaa valmistautua etsimällä rauhallinen paikka, jossa on hyvä suorittaa haastattelu. Kokeile myös ennakkoon, että yhteydet toimivat ja sekä mikrofoni, kuulokkeet että videoyhteys toimivat. Sen lisäksi, vaikka olet virtuaalisessa haastattelussa, voit pukeutua siististi ja pyrkiä olemaan edustava. Ja vaikka houkutus on suuri niin muista pukea myös housut jalkaan! Eihän sitä tiedä jos vaikka pidätte taukojumppaa haastattelun edetessä.

Lopullinen valmistautuminen haastatteluun

Olipa kyseessä video-, nauhoitus tai kasvokkain tapahtuva haastattelu, yleensä valmistautuminen on avain onnistumiseen. Hyvällä valmistautumisella kykenet olemaan luontevampi, vastaamaan kysymyksiin järkevämmin sekä olemaan paremmin oma itsesi. Tee ennen haastattelua jotain mikä saa sinut rentoutumaan ja ajatuksesi hetkeksi pois koko asiasta.

Tutustu avoimiin työpaikkoihin

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista