Skip to main content

Etätyön hyvät ja huonot puolet

21.5.2020 10:12

Etätyön hyvät ja huonot puolet

Tämä kevät on vienyt kaikki, joilla se on ollut mahdollista, kokeilemaan etätöiden tekoa. Etätyö ei kaikilla aloilla ole mahdollista, eikä se myöskään ole kaikille tuttua tai siitä ei ole kokemusta. Voidaan kuitenkin vahvasti epäillä, että jatkossa etätöiden tekeminen tulee olemaan entistä tavallisempaa ja sen tekemiseen kannustavat myös yhä useammat työnantajat. Etätyö tuo mukanaan paljon vapauksia, mutta samalla siihen liittyy myös vastuuta. Etätyön tekeminen ei myöskään aina ole pelkkää ruusuilla tanssimista.

Etätyön huonot puolet

On vaikea arpoa aloittaako hyvistä vai huonoista puolista, mutta mennään nyt negatiivinen edellä, niin kaikille jää hyvä mieli. Etätyön tekeminen ei välttämättä sovi kaikille. Jotkut kaipaavat sosiaalisia kontakteja ja verkkoyhteyksien sekä virtuaalitapaamisten avulla ne voivat jäädä riittämättömiksi. Vaikka erilaiset digityökalut mahdollistavat hyvin kokoukset ja tapaamiset, eivät ne silti ole sama asia kuin kasvokkain tapahtuvat kohtaamiset. Etenkin ne kahvipöytäkeskustelut, jotka ovat monille hyvä henkireikä työnteon välissä.

Kaikki eivät myöskään halua tuoda töitä kotiin. Kun koti toimii työpaikkana, voi myös työntekeminen helposti venyä ja taukojen pitäminen unohtua. Tärkeää on siis muistaa rytmittää työpäivät, niin että et ole kuitenkaan koko ajan töissä. Ja muista myös happihyppelyt ja virtuaalikahvihetket.

Mitäpä sitten, jos päivän työtehtävät näyttävät kevyemmiltä tai ne eivät ole kiireellisiä. Voiko tämä aiheuttaa mahdollisuuden lintsata ja tehdä jotain muuta? Ehkä, mutta etätyössä tärkeintä ei ole se, milloin teet työsi, vaan se että ne tulevat tehdyksi. Tämä onkin yksi tärkeä asia muistaa etätöissä. Voit työskennellä silloin kuin sinulle sopii.

Yksi asia mikä voi myös haitata etätöiden tekemistä ovat työvälineet ja huonot yhteydet. Ne haittaavat sekä omaa tekemistäsi että työhyvinvointiasi. Varmista siis, että sinulla on hyvä ergonominen työpiste, riittävän laadukas nettiyhteys ja mahdollisuus päästä kiinni tärkeisiin tiedostoihin esimerkiksi VPN:n kautta. Näin ollen sinun ei tarvitse kirota nettiä tai illalla maata X-asennossa selkä- ja niskakipujen takia.

Etätyön hyvät puolet

Ensimmäisenä täytyy nostaa esiin se paras asia, vapaus. Etätöissä voit tehdä töitä silloin kuin haluat, sen näköisenä kuin haluat ja sellaisessa ergonomisessa asennossa kuin haluat. Kukaan ei tule katsomaan mitä teet tai miltä näytät. Onhan se helppoa nousta suoraan sängyn pohjalta, käynnistää tietokone ja aloittaa työt. Eikä tarvitse edes housuja laittaa jalkaan!

Yksi etätyön parhaimmista puolista on myöskin se, että aikaa työmatkaan ei kulu, joten sinulle jää enemmän vapaa-aikaa esimerkiksi perheellesi tai harrastuksiin. Kunhan muistat lopettaa työt ajoissa. Etätöiden avulla voit säästää aikaa ja käyttää sen johonkin muuhun kuin autossa tai bussissa istumiseen.

Etätöissä saa myös tehdä töitä rauhassa ilman, että kukaan tulee keskeyttämään. Voit oikeasti keskittyä siihen mitä teet. Vielä kun laitat laitteistasi äänet ja ilmoitukset pois, ei kukaan voi tulla sinua häiritsemää, ja näin ollen tuottavuutesi voi olla ihan eri luokkaa kuin työpaikalla tehdessä. Tämä onkin monille yksi isoimmista syistä tehdä etätöitä. Toki nykyaikana on kuultu paljon juttuja lapsista ja koirista, jotka tulevat mukaan kokouksiin ja puheluihin. Ja onhan sitä nähty mitä erikoisempia virityksiä kodeissa, joissa useita henkilöitä on etätöissä ja etäopetuksessa. Kaikille ei siis välttämättä rauhaa ole tarjolla, ainakaan joka hetki, mutta tilanteen normalisoituessa etätöissä voikin olla hyvä hiljaisen työn mahdollisuus, kun koko perhe ei enää tee kotona töitä samaan aikaa.

Sopiiko etätyö minulle?

Etätyö voi monilla aloilla jatkua vielä pitkään ja tulevaisuudessa olla myös uusi normaali. Digitaaliset ympäristöt mahdollistavat paljon, mutta kaikille etätyö ei siltikään sovi. Parhaiten löydät oman tapasi tehdä etätöitä, kun kokeilet itse. Jatkossa varmasti yhä useampi työnantaja mahdollistaa etätyön. Jos koet, että se on sinulle oiva tapa saada asioita tehdyksi, ota tavaksi yksi tai kaksi etätyöpäivää viikossa. Jos taas olet sitä mieltä, että et selviä ilman kahvipöytäkeskusteluja, tuskin kukaan työnantaja on pahoillaan siitä, että tulet työpaikalle ja teet töitä sieltä käsin.

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista