12.5.2023 14:18
Satu työskentelee Sulkavan kunnalla opinto-ohjaajana Sulkavan yhtenäiskoululla ja Sulkavan yrittäjyyslukiolla. Lukiossa oppilaita on 26 ja yläasteella reilu 40. Työt Sulkavan kunnan palveluksessa Satu on aloittanut tänä syksynä. Aiemmin hän on työskennellyt suuremmissa oppilaitoksissa toisilla paikkakunnilla, joissa oppilaita on ollut tuplasti ja koulujakin useampi omalla vastuulla. Opettajana Satu on toiminut jo pitkään, ja nykyisessä työssä opinto-ohjaajana parisen vuotta.
Sadulta löytyy laaja-alaista työkokemusta peruskoulusta sekä lukion puolelta, ja lisäksi vuosien saatossa hän on luonut kattavat verkostot alueen muihin oppilaitoksiin ja kollegoihin. Nykyisessä työssä Sulkavalla Sadulla on sopivasti haastetta laaja-alaisessa kokonaisuudessa, mutta työ tuntuu kuitenkin hallittavalta. Satu asustelee Mikkelissä ja käy sieltä käsin töissä Sulkavalla lähes päivittäin. Työmatkaa tulee tunnin verran suuntaansa. Yleensä perjantait Satu työskentelee etänä.
Monipuolinen ja vaihteleva työnkuva
Opinto-ohjaajan työssä päivät ovat vaihtelevia. Työn kuvaan kuuluu oppituntien pitämistä, viestintää Wilmassa ja sähköpostin välityksellä, opiskelijoiden tapaamisia ja ohjauskeskusteluja sekä TET-jaksoon liittyviä asioita oppilaiden kanssa. Opinto-ohjaajan työssä Satu pääsee myös järjestämään tapahtumia sekä vierailemaan eri oppilaitoksissa, yrityksissä ja tapahtumissa oppilaiden kanssa.
- Ilmoitin meidät yrityskylä vierailulle juuri pari päivää sitten. Tässä työssä on tosi paljon erilaisia juttuja ja työpäivät ovat vaihtelevia. Sehän tässä onkin niin kivaa, kun tekeminen on niin monipuolista. Voi sanoa, että sellaista tavallista työpäivää ei ehkä niinkään ole, Satu kertoo.
Vaikka opinto-ohjaajan työssä ei niin sanottua tavallista työpäivää ole, niin Satu luettelee mistä eri palikoista työpäivä voisi koostua. Opinto-ohjaajan aamu voi alkaa vaikkapa opettajien yhteisellä palaverilla. Palaverista siirrytäänkin pitämään oppilaille tunteja. Tunteja Satu pitää yläaste- ja lukioikäisille ja tuntien sisältö vaihtelee luokka-asteesta riippuen. Opon tunneilla Satu käy oppilaiden kanssa läpi muun muassa erilaisia opiskelutekniikoita, perusasioista opiskeluihin liittyen ja eri koulutusvaihtoehtoja. Lisäksi pohditaan omia vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita, sekä tutustutaan työelämään liittyviin asioihin. Sadun mielestä parasta opinto-ohjaajan työssä on keskustelut oppilaiden kanssa.
- Moni kaipaa opiskelutaitoihin ja omiin pohdintoihin apuja. Nykyään oppilaat osaavat kysyä näihin asioihin näkemystä, jota ei ehkä ennen ollut, Satu pohtii.
Lisäksi työpäivään voi sisältyä välitunti- ja yo-valvontaa ja vanhempainiltoja. Joskus työpäivät kuluvat kokonaan erilaisten retkien parissa, jolloin käydään tutustumassa vaikkapa yrittäjyyteen ja työelämään eri yrityksissä. Mikäli päivä venyy pidemmäksi erilaisten työtehtävien myötä, niin toisena päivänä voi tehdä lyhyemmän työpäivän ja aloittaa vaikka viikonlopun aiemmin.
Positiivinen startti uudessa työpaikassa
Satu on viihtynyt hyvin Sulkavan kunnalla, ja alku uudessa työssä on ollut pelkästään positiivinen.
- Fiilikset ovat ainakin tähän asti olleet tosi hyvät. Työyhteisö on mukavan oloinen, esimies sekä oppilaat. Kaikki ovat ottaneet hyvin vastaan. Pienessä koulussa on hyvin aikaa omien tehtävien hoitamiselle ja jokaiseen oppilaaseen pääsee keskittymään paremmin. Myös työterveysedut ovat täällä hyvät, hän kertoo.
Satu nostaa esiin myös Sulkavan kunnan hyvät koulutusmahdollisuudet:
- Koulutuksiin pääsee todella hyvin ja sitä tuetaan sekä kannustetaan, Satu nostaa esiin.
Miten Satu päätyi hakemaan juuri Sulkavan kunnalle töihin? Sadun päätökseen vaikutti tehtävä ja sijainti – työmatka oli kohtuullinen Mikkelistä. Satu on kuullut myös paljon positiivista palautetta työskentelystä Sulkavan kunnalla tuttujen kautta.
- Kaikki kyllä kehui tosi paljon ja kuulin positiivista palautetta hyvistä koulutusmahdollisuuksista, joita ei joka paikassa ole, Satu summaa loppuun.
Haluaisitko sinäkin työskennellä Sulkavan kunnalla? Käy tutustumassa Sulkavan kunnan avoimiin työpaikkoihin täällä ja hae mukaan!