Ett vanligt jobb, en trevlig arbetsplats eller till och med drömjobbet. Hur definierar man vad som är en bra arbetsplats?
För vissa kan en bra arbetsplats innebära en rättvis lön, för andra arbetsgivarens flexibilitet, för några meningsfulla fritidsaktiviteter och för andra något helt annat. Men en sak är säker, ingen vill vara på en dålig arbetsplats, åtminstone inte av egen vilja.
Vi spenderar så stor del av våra dagar på jobbet att om arbetet just nu känns tråkigt, kan det vara dags att fundera på om gräset är grönare på andra sidan staketet eller om det kanske finns något som kan göras åt situationen på det nuvarande jobbet.
Hur känner man igen en bra arbetsplats?
En bra arbetsplats är delvis ett individuellt begrepp och för att du ska veta vad det betyder för just dig, måste du fundera på vad du vill ha från ditt arbete och din arbetsmiljö. Värdesätter du till exempel möjligheten att prova olika uppgifter, att umgås med trevliga kollegor eller möjligheten att arbeta på distans? Är det viktigaste för dig att arbetsuppgifterna är meningsfulla och att du har rätt verktyg för att utföra dem?
Du kan helt berättigat förvänta dig flera olika saker från din arbetsplats – både relaterade till själva arbetet och arbetsmiljön samt arbetsgivarens verksamhet. Ju bättre saker är på arbetsplatsen, desto mer motiverade är ofta de anställda.
Den viktigaste indikatorn är att du trivs på din arbetsplats. Om det känns särskilt jobbigt att gå till jobbet på morgonen, är du kanske inte på rätt arbetsplats för dig. Om du däremot upplever glädje och framgångar i ditt arbete och på din arbetsplats, är du troligen åtminstone närmare en bra arbetsplats.
Det finns också allmänna indikatorer – tas det hand om arbetssäkerheten på din arbetsplats? Vad sägs om de anställdas välmående? Erbjuds det möjligheter till kompetensutveckling och feedback? Betalas lönen i tid? Sådana grundläggande saker bör vara i ordning på varje arbetsplats.
En bra arbetsplats börjar med de anställda
Du har kanske hört termen organisationskultur. Organisationskultur avser i praktiken arbetsplatsens “anda”, och även om den inte är påtaglig, påverkar den varje anställds vardagliga upplevelser. I grunden kan denna påverkan vara positiv eller negativ.
Vanligtvis känner särskilt de anställda igen den rådande organisationskulturen, men det kan också till exempel besökare i organisationen eller personer som går på arbetsintervju göra. Organisationskulturen säger mycket om vilken atmosfär som råder på arbetsplatsen och vilken medarbetarupplevelse som förmedlas därifrån.
Det kan vara så att du som anställd kan påverka trivseln på din arbetsplats genom att ta upp de saker som behöver förbättras med din arbetsgivare eller ditt arbetslag. Om det dock inte räcker, kan du till exempel se om det finns nya karriärmöjligheter för dig via länken nedan.