Skip to main content

Työhakemus – tässä hyvät vinkit

22.2.2022 09:29

Työhakemus – tässä hyvät vinkit

CV:n oheen tarvitaan työhakemus. Kuntarekryn lomake on työhakemus, jonka osana on usein kenttä vapaamuotoiselle hakemustekstille. Käytä aina mahdollisuus myös perustella omin sanoin, miksi juuri sinä olet hyvä valinta tehtävään.

Työhakemuksessa ei välttämättä riitä, että kerrot työhistoriasi ja osaamisesi. Sinun pitää myös luoda odotuksia ja luvata. Työnantaja etsii henkilöä, joka ratkaisee hänen ongelmansa. Ensimmäinen ongelma on löytää sopiva henkilö avoinna olevaan tehtävään. Valinnan myötä ratkeavat muut ongelmat.

Totta pitää puhua, mutta kerro miksi juuri sinä olet se paras valinta. Katso osaamistasi ulkopuolisen silmin ja monelta kantilta.

Lue työpaikkailmoitus ja vastaa siihen, mitä kysytään

Työhakemus on tiivis, sivumäärillä mitattuna alle sivun mittainen. Rakenne on selkeä. Kuntarekryn vapaamuotoiseen hakemustekstiin et tietenkään tarvitse yhteystietoja erikseen.

  • jotain konkreettista organisaatiosta ja siihen liittyen oma motivaatio tehtävään
  • muutama poiminta relevantista työhistoriasta
  • mitä hyötyä työpanoksestani on organisaatiolle
  • minkälainen olen työntekijänä
  • halukkuus tapaamiseen
  • allekirjoitus ja yhteystiedot.

Lähde hakemuksessa aina liikkeelle siitä, mitä työnantaja hakee. Työnantajaa ei kiinnosta, että työntekijä hakee työtä, vaan hakee työtä juuri hänen organisaatiostaan ja tätä tiettyä tehtävää.

Ensimmäinen kappale on vakio: sano siinä jotain positiivista organisaatiosta tai tehtävästä ja sitä kautta perustelet kiinnostuksesi tehtävään.

Ja sitten jatkat osaamisesi/kokemuksesi esittelyllä niin, että tulet jollain tavoin käsitelleeksi 70–80% vaadituista taidoista. Pyri konkretiaan. Esimerkki: sen sijaan, että kerrot olevasi kokenut erikoisammattimies, kerro että edellisessä tehtävässäsi vastasit mittalaitteiden asennuksesta, säätämisestä ja huoltotiimin tulosseurannasta.

Työhakemus kertoo, minkälainen olet työntekijänä

Joskus voi olla vaikeaa kehua itseään, mutta mitäpä jos laittaisit kehut vaikkapa entisen esihenkilösi suuhun: esihenkilöni tapasi sanoa, että jos Tiina ei tätä osaa, niin sitten meille tarvitaan koulutusta…
Hyviä sanavalintoja ovat myös: Minua on kuvattu… Olen saanut palautetta…. Työtodistuksesta olen lainannut seuraavan kohdan… Asiakkaat kuvaavat minua tehokkaaksi ja asioita eteenpäin vieväksi. Huumorintajuani on kiitetty….

Päätä hakemus toivomukseen, että haluaisit tapaamisessa kertoa tarkemmin osaamisestasi. Kerro palkkatoiveesi vain, jos sitä on kysytty. Kun ensimmäinen versio on paperilla, tarkista kohta kohdalta, että olet varmasti vastannut vaatimuksiin niin hyvin kuin mahdollista. Sen jälkeen voit lähettää hakemuksen yhdessä CV:n kanssa.

Tutustu myös kuinka tehdä hyvä CV

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista