Työhakemus – tässä hyvät vinkit

14.2.2019 15:17

Työhakemus – tässä hyvät vinkit

CV:n oheen tarvitaan työhakemus. Kuntarekryn lomake on työhakemus, jonka osana on usein kenttä vapaamuotoiselle hakemustekstille. Käytä aina mahdollisuus myös perustella omin sanoin, miksi juuri sinä olet hyvä valinta tehtävään.

Sana työhakemus kuitenkin johdattelee ajatukset hieman väärille urille, kyseessä on kouluesimerkki myyntikirjeestä. Onko sinulla kokemusta myyntityöstä? Jos vaikkapa myyt torilla perunoita, kerrot lajikkeen ja näytät perunan kauniisti harjatun multapinnan. Hehkutat makua, luot odotuksia ja lupaat tyytyväisyyttä. Näin sinun täytyy toimia myös silloin, kun myyt omaa osaamistasi.

Ei siis riitä, että kerrot työhistoriasi ja osaamisesi. Sinun pitää myös luoda odotuksia ja luvata. Työnantaja etsii henkilöä, joka ratkaisee hänen ongelmansa. Ensimmäinen ongelma on löytää sopiva henkilö avoinna olevaan tehtävään. Valinnan myötä ratkeavat muut ongelmat.

Totta pitää puhua, mutta kerro miksi juuri sinä olet se paras valinta. Katso osaamistasi ulkopuolisen silmin ja monelta kantilta. Vaatimattomuus on ehkä perunalle eduksi, muttei työnhakijalle.

Lue työpaikkailmoitus ja vastaa siihen, mitä kysytään

Työhakemus on tiivis, sivumäärillä mitattuna alle sivun mittainen. Rakenne on selkeä. Kuntarekryn vapaamuotoiseen hakemustekstiin et tietenkään tarvitse yhteystietoja erikseen.

  • jotain konkreettista organisaatiosta ja siihen liittyen oma motivaatio tehtävään
  • muutama poiminta relevantista työhistoriasta
  • mitä hyötyä työpanoksestani on organisaatiolle
  • minkälainen olen työntekijänä
  • halukkuus tapaamiseen
  • allekirjoitus ja yhteystiedot.

Lähde hakemuksessa aina liikkeelle siitä, mitä työnantaja hakee. Työnantajaa ei kiinnosta, että työntekijä hakee työtä, vaan hakee työtä juuri hänen organisaatiostaan ja tätä tiettyä tehtävää.

Ensimmäinen kappale on vakio: sano siinä jotain positiivista organisaatiosta tai tehtävästä ja sitä kautta perustelet kiinnostuksesi tehtävään.

Ja sitten jatkat osaamisesi/kokemuksesi esittelyllä niin, että tulet jollain tavoin käsitelleeksi 70–80% vaadituista taidoista. Pyri konkretiaan. Esimerkki: sen sijaan, että kerrot olevasi kokenut erikoisammattimies, kerro että edellisessä tehtävässäsi vastasit mittalaitteiden asennuksesta, säätämisestä ja huoltotiimin tulosseurannasta.

Työhakemus kertoo, minkälainen olet työntekijänä

Omakehu on aina vaikeaa, mitäpä jos laittaisit kehut vaikkapa entisen esimiehesi suuhun: esimieheni tapasi sanoa, että jos Tiina ei tätä osaa, niin sitten meille tarvitaan koulutusta…
Hyviä sanavalintoja ovat myös: Minua on kuvattu… Olen saanut palautetta…. Työtodistuksesta olen lainannut seuraavan kohdan… Asiakkaat kuvaavat minua tehokkaaksi ja asioita eteenpäin vieväksi. Huumorintajuani on kiitetty….

Päätä hakemus toivomukseen, että haluaisit tapaamisessa kertoa tarkemmin osaamisestasi.
Kerro palkkatoiveesi vain, mikäli se on hakulomakkeella pakko täyttää. Sen voit kiertää vaikkapa sanomalla, että kun tehtävän laajuus selviää sinulle, pystyt puhumaan palkasta.

Kun ensimmäinen versio on paperilla, tarkista kohta kohdalta, että olet varmasti vastannut vaatimuksiin niin hyvin kuin mahdollista. Sen jälkeen voit lähettää hakemuksen yhdessä CV:n kanssa.

Tutustu myös kuinka tehdä hyvä CV

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista