12.5.2023 12:42
Emma Kolehmainen
Työssä jaksaminen ja työkykyisyys ovat keskeisiä aiheita tämän hetken julkisessa keskustelussa työelämästä.
Viime vuodet ovat olleet monin tavoin muutosten ja haasteiden aikaa. Koronapandemia muutti radikaalisti työn tekemisen tapoja lähes kaikkialla ja monet toimialat kärsivät vakavasta työntekijäpulasta. Henkilöstöpulasta johtuvien resurssihaasteiden voidaan nähdä koettelevan erityisesti julkissektorin työntekijöiden jaksamista yhteiskunnan kriittisillä aloilla, kuten hoitoalalla ja varhaiskasvatuksessa.
Miltä näyttää julkisen alan henkilöstön työkyky? Miten työkykyä voidaan ylläpitää ja vahvistaa? Näihin kysymyksiin tarttuu työkykyhanke, jonka tavoitteena on vahvistaa julkissektorin työntekijöiden työkykyä nyt ja tulevaisuudessa.
Työkyvyttömyydestä työkykyisyyteen
Kestävää työelämää on Kevan vetämä kolmivuotinen, osin EU-rahoitteinen hanke. Hankkeen tavoitteena on auttaa julkisen alan organisaatioita selviytymään työkyvyttömyysriskien kasvusta ja pandemia-ajan kuormituksesta. Hanketta toteutetaan yhdessä siihen osallistuvien julkisen alan työnantajien kanssa.
Hankkeen aikana keskitytään mm. uusien digitaalisten työkalujen ja palvelujen käyttöönottoon sekä työkykyjohtamisen ja työterveysyhteistyön kehittämiseen työkyvyttömyysriskien ennakoimiseksi ja vähentämiseksi. Tarkoituksena on, että luotettavaan tutkimustietoon pohjautuvilla kehittämistoimilla saadaan vahvistettua julkisen alan henkilöstön työkykyisyyttä, pidennettyä työuria ja alennettua kustannuksia.
Voit lukea lisää Kestävää työelämää -hankkeesta Kevan nettisivuilta.
Työnantajat henkilöstönsä tukena
Työkyvyn haasteet vaikuttavat ihmisten viihtymiseen ja jaksamiseen niin työssä kuin vapaa-ajalla. Työkykyisyyttä ja työssä jaksamista voidaan onneksi kuitenkin tukea monin tavoin, ja tässä työssä ovat mukana myös kuntaorganisaatiot ja hyvinvointialueet.
Henkilöstöetujen, työterveyshuollon palvelujen ja osaamisen kehittämisen mahdollisuuksien lisäksi monet kunnalliset työnantajat tarjoavat nykyään myös etätyömahdollisuuksia niillä aloilla, joilla se on työtehtävien puolesta mahdollista. Voit lukea lisää etätyöstä kuntasektorilla toisesta artikkelistamme. Monet Kuntarekryn kautta rekrytoivat työnantajat kertovat jo työpaikkailmoituksillaan siitä, kuinka henkilöstön hyvinvointia tuetaan ja millaista juuri heidän organisaatiossaan on työskennellä.
Muistathan, että myös sinulla on hakijana oikeus esittää kysymyksiä sinua kiinnostavalle työnantajalle. Mikäli työkyvyn johtamiseen tai esimerkiksi osatyökykyisyyteen liittyvät asiat askarruttavat, pyydä rohkeasti työnantajalta lisätietoja ja konkreettisia esimerkkejä työnhakupäätöksesi tueksi!