8.11.2023 11:49
Isän antama vasara ja nauloja – niillä napautettiin käyntiin Oulan ura rakennusalalla. Lapsuuden unelma toteutuu nyt lehtorina OSAOssa, jossa pitkän uran tuomaa osaamista on palkitsevaa jakaa alan uusille tekijöille yhdessä osaavien työkavereiden kanssa.
”Kun olin 5-vuotias, isä antoi minulle vasaran, jolla naulasin huopanauloja kotiportaisiin. Sen jälkeen se oli sitten menoa.”
Oula Jumisko, rakennusalan lehtori Koulutuskuntayhtymä OSAOn Kaukovainion tekniikan yksiköstä, näyttää kulunutta vasaraa, jonka varressa virisi haave urasta rakentajana. Käsistään kätevä maatalon poika kartutti nopeasti tiedot ja taidot, jotka ovat siitä vain karttuneet.
Monivaiheinen ura- ja opintopolku on tuonut Oulan töihin OSAOon rakennusalan lehtoriksi. Eikä parempaa voisi ollakaan: porukalla tehdään tärkeää ja kiinnostavaa työtä, mutta muuhunkin elämään on mahdollisuuksia, miettii Oula.
Haaveet siis toteutuivat, monellakin tapaa.
Omat taidot eteenpäin
90-luvun laman myllertäessä jo rakennusmestariksi itsensä lukenut Oula päätyi Ruotsiin. 14 vuoden aikana hommia tuli tehtyä Tukholmasta Kalixiin ja rakennuksilta opetustöihin.
Uuden oppiminen on aina ollut Oulalle tärkeää. Omien sanojensa mukaan hänen aina on pitänyt päästä seuraavalle askelmalle uralla. Mielessä pysyikin lukemattomilta työmailta hankittujen taitojen opettaminen eteenpäin ihan päivätöinä.
Matka rakennusmestarista insinööriksi ja YAMK-tutkinnon kautta pedagogiseksi ammattilaiseksi on kartuttanut osaamista sellaisen määrän, jota monelta ei löydy.
”Ja OSAOssa sitä arvostetaan. Tuntuu tosi hyvältä, että minut on vakinaistettu lehtoriksi.”
Vaikka ajatus opettajuudesta ei pyörinyt Oulan mielessä lapsena, on ammattilainen aina tiennyt, että oman osaamisen jakaminen on itsestäänselvyys.
”Kun omat taidot kasvoivat, selkeytyi ajatus niiden viemisestä eteenpäin ja näyttää, miten näitä hommia tehdään.”
Osaavan porukan kanssa opitaan aina uutta
Oula pitää siitä, että hän saa tehdä töitä kaltaistensa ammattilaisten kanssa. OSAOn porukka on osaavaa, ja normaaliin työpäivään kuuluvat paitsi omat opettajakollegat ja muut rakennusalan ammattilaiset, myös esimerkiksi opinto-ohjaajat ja kuraattorit.
Monipuolinen työyhteisö opettaa koko ajan uutta kokeneellekin tekijälle. OSAOn työhyvinvointikyselyssä (5/2023) työyhteisö nimettiin ykkössijalle työoloihin vaikuttavista hyvistä asioista kaikissa yksiköissä. Siksi on helppoa uskoa siihen, että OSAOn työkulttuuri rakentuu aidosti kiitokselle ja luottamukselle.
Yhdessä tekemiseen Oula on saanut oppia jo eri töissään Ruotsissa. Hän kertoo johtavan ajatuksen olleen jo kauan, että kun yhdessä tehdään, päästään päämäärään. Sama ajatus elää OSAOssa, jossa on ammatillista yhteisöllisyyttä, mutta myös aitoa työkaverista välittämistä.
”Kysytään aamulla, että menneekö hyvin ja miten hurisee. Se on kaverin huomioimista”, Oula muistuttaa lämpimästi.
Huomioitavaan yhteisöön kuuluu muitakin kuin työkavereita – niitä tulevaisuuden ammattilaisia nimittäin.
”Kyllä ne opiskelijat ovat se ykkösjuttu: että he menevät eteenpäin ja voivat yltää omiin unelmiinsa.”