Skip to main content

Monipuolinen julkinen sektori

22.8.2023 12:50

Monipuolinen julkinen sektori

Työskentely julkisella sektorilla on paljon monipuolisempaa ja palkitsevampaa kuin saatetaan ajatella. Esimerkiksi kunnista ja hyvinvointialueilta löydät useiden eri alojen työpaikkoja, joissa voit kasvaa, kehittyä ja edetä urallasi.

Työtehtävien kirjo on huikea

Erityisesti kunta-alan työpaikat mielletään usein opetusalalle tai sosiaali- ja terveysalalle, mutta seasta löytyy paljon muitakin mielenkiintoisia haasteita. Tässä muutamia aloja, joille eri kaupungit, kunnat, oppilaitokset, kuntaomisteiset yhtiöt ja hyvinvointialueet rekrytoivat ahkerasti. Kenties jokin niistä voi olla sinun työurasi seuraava askel!

Kehittämis- ja projektitehtävät

Julkisella sektorilla tehdään paljon erilaisia kehittämishankkeita, joiden avulla hyvinvointivaltiotamme kehitetään entistä parempaan suuntaan. Hankkeita on joka lähtöön – saatat törmätä esimerkiksi kaupungin vetovoiman kehityshankkeeseen, uuden sairaalan rakennushankkeeseen tai maahanmuuttajien sopeutumisen edistämishankkeeseen. Hankkeilla voi olla suuria vaikutuksia esimerkiksi kaupunkikuvaan tai arjen sujuvuuteen alueella.

Tutustu kehittämis- ja projektitehtäviin

IT-ala

Tietotekniikan ammattilaiset ovat olennainen osa minkä tahansa organisaation kehitystä. Myös kunnat, kaupungit ja hyvinvointialueet hyödyntävät ja ottavat säännöllisesti myös käyttöön uusia teknologioita. Olitpa sitten järjestelmäasiantuntija, web-analyytikko tai tuoteomistaja, voi julkiseltakin sektorilta löytyä sinulle paikka IT-tiimissä.

Tutustu IT-alan tehtäviin

Psykologia

Hyvinvointialueilla tarvitaan useiden eri sosiaali- ja terveysalojen osaajia, kuten mm. psykologeja. Haussa on mm. koulupsykologeja, työterveyspsykologeja ja perheneuvolan psykologeja sekä psykologian osaajia erilaisiin asiantuntijatehtäviin.

Tutustu psykologin tehtäviin

Ympäristöala

Ympäristöalan tarjoamat työmahdollisuudet ovat monipuoliset. Tehtävät vaihtelevat mm. ympäristötarkastajan tehtävistä ilmastoasiantuntijan ja yhdyskuntasuunnittelijan tehtäviin. Usein käynnissä on myös erilaisia ympäristön kehityshankkeita, joihin kaivataan asiantuntevaa väkeä auttamaan hankkeiden läpiviennissä.

Tutustu ympäristöalan tehtäviin

Liikuntapalvelut

Kunnat ja kaupungit tuottavat ja ylläpitävät monipuolisia liikuntapalveluja alueillaan ja osajia tarvitaan mm. erilaisissa urheiluhalleissa ja eri ikäisille asukkaille järjestettävässä toiminnassa. Kuntarekryssä on jatkuvasti haussa mm. liikunnanohjaajia, uimaopettajia, liikuntaneuvojia ja liikuntapaikkojen valvojia.

Tutustu liikunta-alan tehtäviin

Viestintä ja markkinointi

Lähes jokainen Suomen kunta, kaupunki, oppilaitos ja hyvinvointialue löytyy erilaisista sosiaalisen median kanavista ja viestintä on monipuolista. Työnantajat ovat myös aktiivisia markkinoimaan omia työpaikkojaan sekä olemaan esillä erilaisissa tapahtumissa. Viestinnän ja markkinoinnin työtehtävät myös julkisella sektorilla ovat varmasti monipuolisia ja mahdollisuuksia täynnä.

Tutustu viestinnän ja markkinoinnin tehtäviin

Tässä listassa on vain muutamia esimerkkejä monipuolisesta työtarjonnasta, jonka löydät Kuntarekrystä. Hyvä paikka jatkaa juuri sinulle sopivien työpaikkojen etsintää on esimerkiksi Työpaikat tehtävän mukaan -sivu.

Miksi töihin julkiselle sektorille?

Julkinen sektori tarjoaa paljon erilaisia vaihtoehtoja työurasi eri vaiheisiin. Harkitsitpa uusia askelia urapolullesi tai olet vasta aloittamassa työuraasi, kannattaa esimerkiksi kunnat, oppilaitokset ja hyvinvointialueet ottaa huomioon potentiaalisina työnantajina.

Vakaus. Julkisella sektorilla työpaikat ovat yleensä stabiilimpia ja työsuhteet pitkiä verrattuna yksityiseen sektoriin, jossa esimerkiksi yleisen taloustilanteen vaihtelut voi vaikuttaa työpaikkojen vakauteen herkemmin. Rekrytointeja on runsaasti ja myös esimerkiksi tekemällä lyhyitä keikkatöitä tai suorittamalla harjoittelu on mahdollista hankkia itselleen vakituinen työpaikka. Jos vakaa työnantaja on sinulle tärkeää, kannattaa tutustua julkisen sektorin työpaikkoihin tarkemmin.

Urakehitys. Koska esimerkiksi kunnissa ja hyvinvointialueilla on tarjolla niin monenlaisia eri työtehtäviä, on siksi myös mahdollista edetä omalla urallaan ja kehittää omaa osaamistaan ns. talon sisällä. Julkisella sektorilla henkilökunnalle annetaan usein mahdollisuuksia osallistua erilaisiin koulutuksiin ja hankkia lisäosaamista. Eteneminen esimerkiksi asiantuntijatehtävästä johtotason tehtäviin on myös mahdollista.

Vastuullisuus. Julkisen sektorin organisaatiot ovat vastuullisia työnantajia, jotka pyrkivät jatkuvasti kehittymään ja luomaan nimenomaan kestävää kehitystä. Tämä näkyy mm. siinä, että työssä otetaan huomioon ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä kehitys. Julkisella sektorilla pääset toimimaan monenlaisissa yhteiskunnallisesti vaikuttavissa tehtävissä ja samalla voit myös vaikuttaa oman alueesi kehitykseen. Esimerkiksi hoitotyö, kasvatus ja infrastruktuurin ylläpito ovat aloja, joissa et tarvitse suurtakaan mielikuvitusta nähdäksesi, että työlläsi on väliä.

Ja tässä vain muutamia syitä valita julkinen sektori! Tutustu avoimiin työpaikkoihin kunnissa ja hyvinvointialueilla täällä.

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista