Skip to main content

Kunta-alan ammatit

2.12.2019 19:35

Kunta-alan ammatit

Hei sinä peruskoulun tai lukion päättävä nuori! Pohditko mille alalle suuntautuisit jatko-opinnoissa? Ja millaisia työnantajia kullakin alalla on? Tiesitkö, että monista ammateista suunnataan töihin kuntaan, sairaanhoitopiiriin tai kuntaomisteiseen organisaatioon?

Kyllä, kuntaan! Siihen samaan organisaatioon, joka tuottaa kirjasto-, koulu-, varhaiskasvatus-, sosiaalialan ja terveydenhuollon palvelut. Myös kaavoitus, rakennustarkastus, kuntien ja kaupunkien kadut ja muu tekninen infra, urheilukentät, leikkipuistot, kuntopolut ja viheralueet ovat kuntien vastuulla. Näitä kaikkia tuottamaan tarvitaan alan ammattilaisia. Lisäksi hallinto-, viestintä-, markkinointi- ja IT-osasto tarvitsevat omat asiantuntijansa. Valtava määrä ammattilaisia siis.

Kunta-alan henkilöstö

Kunta-alalla työskentelee yli 400 000 henkilöä n. 7500 ammattinimikkeellä. Lääkäreillä, opettajilla, kaupunginorkesterien muusikoilla, näyttelijöillä, teknisellä ja tuntipalkkaisella henkilöstöllä on omat työehtosopimuksensa. Suurin osa kunta-alalla työskentelevistä kuuluu kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen eli KVTES:n piiriin.

Kunta-alan ammattiesittelyt

Kunta-alaan voit tutustua esimerkiksi juttujen ja videoiden avulla.

Kätilön ja hankepäällikön uratarinat on tehty Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Kuntarekryn Nuorelle-osiossa voit katsoa videoita, joissa ammattilaiset kertovat työstään. Esillä ovat mm. ICT-erityisasiantuntija, oppilashuollon ohjaaja ja rakennusalan insinööri.

Tutustu videoihin

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista