5.12.2023 15:01
Selvitimme kuntien ja hyvinvointialueiden työmahdollisuuksien tunnettuutta ja houkuttelevuutta korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa tiiviillä kyselytutkimuksella.
Kuinka kysely toteutettiin?
Kysely toteutettiin yhteistyössä valtakunnallisen opiskelijapalvelu Tuudon kanssa, jonka kautta kyselyä levitettiin satunnaisesti valikoiduille Tuudon korkeakoulukäyttäjille ympäri Suomea. Kysely oli auki kaksi viikkoa loka-marraskuun 2023 taitteessa ja vastauksia saatiin yhteensä 1069 kappaletta.
Kyselyssä kartoitettiin ensiksi, kuinka tietoisia korkeakouluopiskelijat ylipäätään ovat kuntaorganisaatioiden ja hyvinvointialueiden työmahdollisuuksista. Kesätyö-, harjoittelu- ja keikkatyömahdollisuuksien tunnettuutta selvitettiin omilla kysymyksillään. Kysyimme myös, ovatko opiskelijat koskaan hakeneet näiden organisaatioiden työpaikkoja.
Seuraavaksi kysyimme, kuinka kiinnostavina kohderyhmä pitää kuntien ja hyvinvointialueiden työpaikkoja verrattuna yksityisen sektorin työmahdollisuuksiin ja miten positiivisia tai negatiivisia kokemuksia he ovat kuulleet kunta- ja hyvinvointialuesektorilla työskenteleviltä ihmisiltä.
Lopuksi kartoitimme vielä, millaiset aiheet kuntaorganisaatioiden ja hyvinvointialueiden työmahdollisuuksiin liittyen voisivat kiinnostaa heitä työnhakijoina, esimerkiksi Kuntarekryn somessa (oman alan vakityöt, kesätyöt, harjoittelut, keikkatyöt, työnantajaesittelyt, työntekijätarinat, työnhakuvinkit ja ajankohtaiset työelämäaiheet). Kysyimme lopuksi myös kuntarekry.fi -sivuston käyttökokemuksista.
Millaisia tuloksia saatiin?
Kyselyn tulokset yllättivät positiivisesti. Vastaajista jopa 84,4% oli tutustunut kunta- ja hyvinvointialuesektorin kesätyömahdollisuuksiin ja 79,4% oli joskus hakenut työpaikkaa (sisältäen kesätyöt, harjoittelut, sijaisuudet ja vakityöt) näistä organisaatioista.
Myös keikkatyömahdollisuuksista oli tietoisia jopa 71,5% vastaajista. Harjoittelumahdollisuudet olivat kuitenkin jääneet hieman tuntemattomammiksi – vain 44,2% vastasi tutustuneensa kuntien, kaupunkien tai hyvinvointialueiden avoimiin harjoittelupaikkoihin. Erityisesti harjoittelumahdollisuuksia voisi siis tuoda paremmin esiin opiskelijakohderyhmälle jatkossa.
Positiivisena voidaan pitää myös sitä, että jopa 59% vastaajista piti kunta- ja hyvinvointialuesektorin työmahdollisuuksia yhtä kiinnostavina ja 15% enemmän kiinnostavina kuin yksityisen sektorin mahdollisuuksia. Toisaalta kuullut kokemukset kunnissa ja hyvinvointialueilla työskenteleviltä olivat suurelta osin neutraaleja tai melko negatiivisia – vain 24,1% oli kuullut melko tai erittäin positiivisia kokemuksia työntekijöiltä.
Kyselyyn vastanneista korkeakouluopiskelijoista 67,4% kertoi vierailleensa kuntarekry.fi -sivustolla. Ilahduttavasti suurimmalla osalla vastaajista oli sivuston helppokäyttöisyydestä ja hyödyllisyydestä joko neutraali (54%), jokseenkin positiivinen (31,2%) tai erittäin positiivinen kokemus (10,9%).
Kuntarekryn työelämäuutisissa ja somekanavissa toivotaan jatkossa(kin) erityisesti sisältöä liittyen avoimiin työpaikkoihin opiskelujen aikana ja niiden jälkeen. Myös muut kategoriat, kuten työnhakuvinkit, työnantajaesittelyt ja työntekijätarinat kiinnostivat useita vastaajia.