Skip to main content

Siivoojana Kolarin kunnassa

20.11.2022 08:00

Siivoojana Kolarin kunnassa

Irene on työskennellyt siivoojana Kolarin kunnassa vuodesta 2000 alkaen. Hän on kotoisin Kolarin Vaattojärveltä, mutta muutti reilu parikymmentä vuotta takaperin Ruotsiin, pieneen kylään nimeltä Aareavaara. Irene on käynyt laitoshuoltajan koulutuksen 1998–1999 Pellossa.

Irenen työpäivät alkavat aamuvarhain. Käytössä on liukuva työaika, mutta Irene aloittaa aamut aikaisin, jolloin siivouskohteet ovat vielä tyhjillään. Kohteet ovat pääasiassa toimitiloja. Kerran viikossa siivotaan nuorten toimitila. Näiden lisäksi työhön kuuluu kukkien hoitoa, tekstiilihuoltoa sekä kerran vuodessa tehtävät perussiivoukset.

”Parasta siivoojan työssä on ehdottomasti se, kun näkee heti työn jäljen. Pidän itsenäisestä työskentelystä, mutta siinä on myös haasteensa, kun joutuu yksin tekemään ratkaisut ja suunnittelemaan työt. Lisäksi siivoojan työ on melko fyysistä. Kiitos hyvän esimiehen, apua saa tarvittaessa. Toisinaan käyn auttamassa myös muita siivoojia ylläpito- ja perussiivouksessa”, Irene kertoo.

Koti Ruotsissa, työ Suomessa

Irene asuu Ruotsissa ja käy töissä Suomessa. Kolarin kunta sijaitsee Suomen ja Ruotsin rajalla, mutta työmatka ei ole kuin hieman yli 30 kilometriä. Toki alussa oli muutamia asioita, joita piti selvittää, esimerkiksi joka kuukausi tulee huolehtia veronmaksu Ruotsiin. Vuosittain täytyy tilata työnantajalle lähdeverokortti sekä Kelasta todistus oikeudesta hoitoetuuksiin.

”Hyvinhän tämä on sujunut. Työn puolesta saan käyttää Kolarin tarjoamia sosiaali- ja terveyspalveluita, mikä on hyvä, koska olen suomenkielinen. Ainoastaan töihin vievä soratie saisi olla paljon parempi”, Irene tuumii. Työyhteisöön mukaan tuleminen oli Irenelle helppoa. Hän oli aiemminkin työskennellyt kunnalla ja osa työntekijöistä oli entuudestaan tuttuja.

Kolarin kunnalla työskentely sujuu Irenen mielestä hyvin ja työilmapiiri on hyvä. Keskiviikkoaamuisin pyritään kokoontumaan kaikki yhteen kahvikupposen äärelle. Hän toivoo, että asioista tiedotettaisiin paremmin ja muutenkin oltaisiin avoimempia työasioissa toisia kohtaan. On paljon itsestä kiinni, miten asioihin suhtautuu, huumorillakin pääsee pitkälle. Siivojana on tärkeää tulla kaikkien kanssa toimeen. Irenelle kaikki työntekijät ovat samanarvoisia. “Siisteys vaikuttaa kaikkien viihtyvyyteen ja pidemmän päälle myös työhyvinvointiin, aina sitä ei vain hoksaa.”

Uusia työntekijöitä tarvitaan

Irenen pitkä työura on tuonut valtavasti tietoa ja taitoa koulutuksen sekä itse työn kautta. Hän kokee, että itseluottamus on kasvanut ja on tullut rohkeutta tarttua haastaviinkin tehtäviin. ”Aiemmin toimin siivoustyössä eri kohteissa, kuten kouluilla, hotelli- ja mökkisiivouksessa, junanvaunuissa, yksityisissä kotitalouksissa ja monissa muissa. Nyt olen saanut keskittyä vain yhteen toimipisteeseen”, Irene kertoo.

Uusia työntekijöitä kaivataan siivousalalle jatkuvasti. Myös sijaisia tarvitaan säännöllisesti, varsinkin kesälomien aikaan. Irene toivoo, että alan koulutusta lisättäisiin, sillä siivoustyötä tarvitaan aina. Siivousalalla uralla eteneminen voi johtaa esimerkiksi esimiestehtäviin tai sijaisuuksista vakituiseksi työntekijäksi.

Irenellä eläke häämöttää jo muutaman vuoden päässä, joten urahaaveita hänellä ei enää ole. ”Toivon, että terveyteni säilyy hyvänä vielä pitkään ja toki toivon jälkipolville turvallista tulevaisuutta”, Irene summaa loppuun.

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista