Mietitkö ammatin vaihtoa, mutta perinteinen kouluopiskelu ei innosta tai sovi elämäntilanteeseesi? Tai opiskeletko esimerkiksi lähihoitajaksi tai laitoshuoltajaksi, ja haluaisit suorittaa tutkinnon loppuun työn parissa?
Voit opiskella itsellesi uuden ammatin tai syventää ammatillista osaamistasi oppisopimuskoulutuksella!
Opiskelet, teet töitä ja saat palkkaa
Oppisopimuskoulutuksessa yhdistyvät sekä työssäoppiminen että tietopuolinen opiskelu. Koulutusjaksolta maksetaan työ- tai virkaehtosopimuksen mukaista palkkaa, joka takaa taloudellisen tulon opiskelujen ohessa. Jos työnantaja ei maksa palkkaa tietopuolisten opintojen ajalta, voit saada taloudellista tukea opiskeluun.
Oppisopimuskoulutuksen suorittamiseen tarvitaan työnantaja ja työyksikkö, jossa työssäoppiminen tapahtuu, sekä oppilaitos, jossa suoritetaan tietopuoliset opinnot. Oppisopimus perustuu määräaikaiseen työsopimukseen ja on yleensä maksutonta opiskelijalle. Jos oppisopimuskoulutettava on työtön, työnantaja voi hakea palkkatukea työllistämiseen.
Oppisopimus on opiskelijan ja työnantajan välinen sopimus, josta käy ilmi sopimuksen voimassaoloaika, koeajan pituus, suoritettava tutkinto sekä opiskelijan palkkauksen perusteet. Oppisopimuksen hyväksyy aina erillinen oppisopimustoimija tai oppisopimuskoulutusta järjestävä oppilaitos.
Aikaisempi osaaminen suunnittelun keskiössä
Oppisopimuskoulutuksessa pääosa opinnoista järjestetään käytännön työtehtävissä työpaikalla, joita täydennetään tietopuolisilla opinnoilla. Oppisopimuskoulutus on päätoimista ja vaatii opiskelijalta:
- oma-aloitteisuutta
- aktiivisuutta
- itsenäistä otetta opiskeluun
Opiskelijan aikaisempi osaaminen otetaan huomioon koulutusta suunniteltaessa ja jokaiselle tehdään henkilökohtainen suunnitelma, josta selviää muun muassa opintojen sisältö ja kesto.
Oppisopimus julkisella sektorilla
Myös kunnissa, hyvinvointialueilla ja kuntaomisteisissa yhtiöissä on mahdollista suorittaa tutkinto oppisopimuskoulutuksella. Kuntarekryssä julkaistaan toisinaan oppisopimuspaikkoja, mutta useat organisaatiot tarjoavat mahdollisuuden oppisopimuspaikan hakemiseen myös jättämällä avoimen hakemuksen.
Tutustu Ekaterinan kokemuksiin
Katso Kuntarekrystä löytyvät oppisopimusmahdollisuudet
Kysy oppisopimuksesta suoraan työnantajalta
Avoinna olevista oppisopimuspaikoista ei välttämättä aina ilmoitella työnhakukanavissa. Senpä vuoksi oppisopimuskoulutusmahdollisuutta kannattaakin kysyä myös suoraan työnantajalta. Aktiivisuus ja oma-aloitteisuus tuottavat yleensä tulosta ja parhaimmassa tapauksessa saat palkkioksi uuden ammatin ja vakituisen työpaikan!
Lähteinä jutussa käytettiin oppisopimus.fi, opintopolku.fi ja te-palvelut.fi –sivustoja.