Skip to main content

Yli 55-vuotiaiden työllisyysnäkymät kunta-alalla

26.1.2021 10:22

Yli 55-vuotiaiden työllisyysnäkymät kunta-alalla

Kuntalehden kirjoittamassa uutisessa pohdittiin 55-vuotiaiden ja sitä vanhempien työntekijöiden työllisyysmahdollisuuksia. Uutisen mukaan jo 55-vuotta täyttäneiden työllisyysmahdollisuudet saattavat vaihdella tehtävästä ja sektorista riippuen.

Yli 55-vuotiaiden työllisyysnäkymät näyttävät kunta-alalla paremmilta kuin esimerkiksi yksityisellä sektorilla. Kunta-alalla yleisesti ottaen ikä ei ole ongelma, vaan päinvastoin, ikä kertoo vain suuresta kokemuksesta ja taidosta. Monissa kunnissa todetaankin, ettei ikä ole este työsuhteeseen palkkaamiselle. Kun työpaikalla ahertaa monen eri ikäistä ja eri kokemuksen omaavaa tekijää, tuo se myös positiivista monipuolisuutta työyhteisöön. Kun työntekijät ovat eri ikäisiä ja eri taustaisia, pystytään myös esimerkiksi asiakkaita palvelemaan monella eri tavalla.

Yhä useampi kunta käyttää rekrytoinneissaan nykyään anonyymia rekrytointia, mikä tukee sitä, ettei rekrytointipäätöksiä tehtäisi esimerkiksi juuri iän perusteella. Anonyymissa rekrytoinnissa hakijalta ei kysytä muun muassa ikää, sukupuolta, uskontoa tai muita henkilötietoja, jotka voisivat luoda ennakkoluuloja rekrytoijissa ja näin ollen vaikuttaa rekrytointipäätöksiin. Anonyymissä rekrytoinnissa huomiota halutaan kiinnittää nimenomaan hakijan osaamiseen ja pätevyyteen.

Työllistymismahdollisuudet riippuvat myös jonkin verran työtehtävästä. Esimerkiksi kunta-alalla sairaanhoitajan ja opettajan tehtäviin palkataan ilomielin vanhempiakin hakijoita, jolla kokemusta ja taitoa on kertynyt jo useammalta vuodelta. Tietyissä työtehtävissä, joissa taas vaaditaan esilläoloa ja haetaan tiettyä imagoa, palkataan kahdesta vaihtoehdosta useammin se nuorempi hakija.

Uutisen mukaan ikä ei kuitenkaan kerro mitään työpaikkaan sitoutumisesta. Työpaikkaa saatetaan vaihtaa nykyään hyvin tiheästikin, eikä ainoastaan nuoren henkilön palkkaaminen tehtävään takaa pitkäaikaista sitoutumista. Koko uutisen voit käydä lukemassa alla olevasta linkistä.

Lähde:

https://kuntalehti.fi/uutiset/talous/onko-kunnissa-tilaa-55-vuotta-tayttaneille-tyontekijoille-eivat-viisvitoset-ja-vanhemmat-halua-tulla-leimatuiksi/

Avoimiin työpaikkoihin tästä

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista