Skip to main content

Eskariopettajana jokainen työpäivä on erilainen

23.8.2021 13:20

Eskariopettajana jokainen työpäivä on erilainen

Oikeastaan joka päivä ajattelen, että vau, olipa kiva päivä. Innostun helposti ja tykkään kokeilla uutta. Lapsilta tulee mahtavia ideoita ja oivalluksia. Ja mitä vain keksii, he aina lähtevät mukaan juttuun, eskariopettaja Merita Vainio sanoo.

Merita asuu Valkealan Harjussa ja on töissä Jaakonpuiston päiväkodissa eskariopena ja varajohtajana. Työtään hän rakastaa. Jokainen päivä on erilainen, luovuutta tarvitaan ja palautekin tulee suoraan.

- Lapset sanovat mitä ajattelevat. Minulla oli äskettäin synttärit, ja lapset kysyivät paljonko täytän. Yksi poika sanoi pokkana, että 75 vuotta.

Eskareita on 21. Kaikki lapset ovat Jaakonpuistossa vuorohoidossa, päiväkotiarki elää.

- Työssä pitää olla aika joustava. Tehdyt suunnitelmat eivät aina välttämättä pidä, vaan muutoksia voi tulla nopeallakin aikataululla. Sitten improvisoidaan, Merita kertoo.

Meritan työpäiviin kuuluu lasten kanssa olemista, esiopetuksen suunnittelua ja toteuttamista sekä yhteistyötä vanhempien kanssa. Yksi päivä viikosta on varattu varajohtajan hommille. Luovuutta Merita haluaa tuoda myös lasten arkeen. Kevään aikana päiväkodissa on esimerkiksi esitetty lasten rakastamaa Putousta. On keksitty itse hahmot, piirretty hahmoista kuvat ja vedetty show. Muutenkin uutta opitaan leikin kautta.

A-kirjainta voidaan harjoitella vaikka metsässä, ja aina saa pelata sählyä tai mennä jumpparadalle. Paras kiitos on, kun lapsi sanoo, ettei meillä ollut eskaria ollenkaan, asiat on opittu leikin lomassa, huomaamatta. Haastetta työhön tuo lähinnä se, että ideoita olisi enemmän kuin aikaa.

- Kirjalliset työt kuten esimerkiksi esiopetussuunnitelmien tekemiset, tiedonsiirrot kouluun tai varhaiskasvatussuunnitelmien päivittämiset vievät yllättävän paljon aikaa, Merita kertoo.

Jaakonpuistossa Merita on ollut melkein kaksikymmentä vuotta. Päiväkodin maailmasta hän innostui, kun piti välivuotta lukion jälkeen ja pääsi töihin Voikkaan päiväkotiin.

- Sieltä jäi kipinä. Opiskelin sosionomiksi ja hain tänne, hän sanoo.

Päiväkodin arki on muuttunut kahdessakymmenessä vuodessa. Nyt perinteisiä leikkejä haastaa digiaika.

- Ennen lapset olivat pidempään lapsia, nyt heitä kiinnostavat isojen asiat jo aiemmin. Leikit uhkaavat osin jo unohtua, me sitten nostetaan niitä täällä esiin, Merita pohtii.

Vapaalla Merita suuntaa Valkealan metsiin, usein neljän koiransa kanssa.

- Liikunta on minulle sydämen asia, haluan kannustaa lapsiakin liikkumaan, hän sanoo.

Hae varhaiskasvatuksen osaajaksi Kouvolaan

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista