Skip to main content

Rakkaudesta lajiin: Katriina Pirhonen, maaseutuasiamies

1.12.2020 14:17

Rakkaudesta lajiin: Katriina Pirhonen, maaseutuasiamies

- Työni on monipuolista, ja asiakkaat tekevät siitä palkitsevaa. Teen paljon asiakaspalvelua: neuvon ja selvitän asioita. Pitää tietää monta juttua ja osata etsiä tietoa. Kun onnistuu ja saa ratkaistua asiakkaan ongelman, jää hyvä fiilis, Katriina Pirhonen sanoo.

Maaseutuasiamies auttaa viljelijöitä

Katriina on linkki viljelijöiden ja valtion välissä. Hän on se, joka neuvoo erilaisten EU-tukien kanssa, käsittelee viljelijätukihakemukset ja neuvoo viljelijöitä sähköisen asioinnin ongelmatilanteissa. Viljelijät tulevat kysymään paikan päälle tai ottavat yhteyttä sähköpostitse. Välillä työpäivä vie maastoonkin.

- Käyn tarkistamassa, jos karhu on syönyt hunajat tai valkoposkihanhet ovat aiheuttaneet tuhoja. Teen myös hukkakauratarkastuksia.

EU-tuet eivät ole mikään pieni juttu. Viljelijöitä on Kouvolassa noin 900, ja erilaisia paperisia ja sähköisiä lomakkeita on satoja. On pelto- ja eläintukihakemuksia, sukupolvenvaihdoslomakkeita, ympäristökorvauksia ja lukuisia muita.

- Moni asia lomakkeissa on aika käsittämätön ennen kuin siitä pääsee jyvälle. Tukimuodot myös muuttuvat viiden vuoden välein.

Tiimissä työt hoituvat sujuvasti

Maaseutupalvelujen tiimiin kuuluu kaikkiaan kahdeksan henkilöä. Tiimin työ on tärkeä, se tuo tukirahaa Kouvolaan.

- Viime vuonna teimme yli 4 200 maksupäätöstä, ja tänne maksettiin yli 29 miljoonaa euroa valtion ja EU-rahaa, Katriina kertoo.

Henki on hyvä, hommia tehdään yhdessä.

- Olen ylpeä työyhteisöstämme. Meille on tärkeintä ajatella asiakkaan etua säädösten puitteissa ja saada maksut menemään ajallaan. Maksuaikataulut ovat pitäneet tiukoissakin tilanteissa, ja hyvin tehdyn työn takia olemme toistaiseksi säästyneet Ruokaviraston tarkastuksilta.

Katriina toimii myös maaseudun kehittämisessä vapaa-ajan asukastoimikunnan sekä Jaalan kesäneuvoston sihteerinä. Hän vie viestiä mökkiläisiltä kaupungille ja toisin päin.

- Se on kivaa vaihtelua tarkalle viranomaistoiminnalle. On tärkeä ottaa vapaa-ajan asukkaat mukaan kehittämään kaupunkia. Tässä kuulee, mikä heille on tärkeää.

Tutustu Kouvolan kaupunkiin työnantajana

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista